Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Riteņbraukšanas federācijas pārstāvi Tomu Marksu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Diriģentam Jānim Erenštreitam 80!

Labākā dāvana ir dziesma! Diriģentam Jānim Erenštreitam 80

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Savu 80. dzimšanas dienu 17. jūnijā svin latviešu kordiriģēšanas leģenda, pedagogs un viens no zēnu koru kustības pamatlicējiem Latvijā – Jānis Erenštreits.

Apaļajai jubilejai par godu šajā vakarā Dzintaru koncertzālē izskanēs koncerts, kas pulcēs diriģenta laikabiedrus, kolēģus un draugus. 

Apaļo jubileju gaviļnieks sagaida priecīgs un patīkami satraukts, jo gaidāmo koncertu rīko paša izlolotā Rīgas Doma kora skolas saime, bet to, kas tajā gaidāms, tur ciešā noslēpumā. "Nestāsta man pat detaļas! Un… zinu, ka tur ir iesaistīti lieli spēki – tie, kas patreiz mācās, tie, kas jau kļuvuši par lieliem māksliniekiem," teic Jānis Erenštreits.

Diriģentu ar šo skolu vieno 30 gadi – viņš to reiz ir dibinājis un vadījis. Un gan toreiz, gan tagad lielu enerģiju un gandarījumu viņam sniedz tajā ieguldītais darbs un audzēkņu panākumi. Jubilārs atzīst: "Tas liek pašam arī saņemties, būt jaunam, jo šķiet, ka es esmu visvisvisvisvecākais šajā. Nupat Cēsīs notika Dziesmu svētku ieskaņu koncerts. Ak Dievs, un skatos – sākot ar māksliniecisko vadītāju, gandrīz visi ir kaut kādā veidā saistīti vai nu drusku agrāk ar Dārziņskolu, vai ar Doma kora skolu. Un tas tik ļoti priecē!"
Šobrīd Doma kora skolā Erenštreits vada meistarklases, taču atklāj, ka līdz ar apaļo jubileju, visticamāk, arī beigsies viņa aktīvās skolas gaitas.

"Bet tas nenozīmē, kas es dzīvošu, rokas salicis. Top Dziesmu svētku muzejs Mežaparkā, un es esmu tikai viena maza šūniņa no visa tā, bet tur būs, es domāju, katram latvietim un ne tikai latvietim būs pieejami interesanti fakti un informācija, kas saistās ar kora lietām nu visplašākajā izpausmē! Es pētu latviešu koru vēsturi, tajā skaitā bērnu, skolu koru vēsturi. Šo to jau esmu pabeidzis, bet jā – daži termiņi man ir ļoti spiedīgi. Nu es tādus garus svētkus nevaru atļauties svinēt," teic Erenštreits.

Kādu laiku tomēr jāsvin būs. Pirmie sveicēji ar diriģentu tiksies 17. jūnija vakarā, bet svētku kulmināciju viņš, visticamāk, sagaidīs rīt ģimenes lokā.

"Visi radi un draugi sapulcēsies. Un, neskatoties uz tik sarežģīti grūti izrunājamu uzvārdu, mēs esam ļoti daudz! Tas nebūs kaut kas tāds ar bravūru, ar skaļumu. Bet es jūtu, ka šis "kovidlaiks", kas mums lika tikai ar īsziņām [sazināties], vai īsas sarunas [uzzināt to], vai mēs visi esam dzīvi un veseli, tad tagad tās būs tādas sarunas jau aci pret aci, un mēs varēsim parunāties, kādi ir sapņi, un pabūt vienkārši kopā," atzīmē gaviļnieks.

Vislabākā dāvana svētkos viņam esot dziesma. Un to meistars arī aicina lolot, kopīgi sagaidot Vispārējos Dziesmu un Deju svētkus, kas norisināsies nākamajā gadā: "Dziesmu svētki vienmēr ir bijusi kopā būšana. Katram koristam ir radi, draugi, sieva, vīrs, bērni utt. Vajadzētu, ka mēs uztaisām tādu kā tautu skaitīšanu, kas tad vēl ir – kas iestājas par šo kustību! Ka dziesmu svētkiem būt!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti