«Laba daba» tuvojas: Jēkabs Nīmanis un programma bez vecuma ierobežojuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau no 31. jūlija līdz 2. augustam mūzikas festivālā „Laba daba” visiem labas mūzikas un kvalitatīvas atpūtas cienītājiem būs iespēja trīs dienu garumā baudīt vairāk nekā septiņdesmit grupu, muzikālo apvienību un dīdžeju uzstāšanos. Arī šogad, gatavojoties festivālam, radio "Naba" piedāvā intervijas ar „Laba daba” māksliniekiem, kuri stāstīs gan par paveikto, gan par nākotnes iecerēm. Komponists Jēkabs Nīmanis dalījās pārdomās par festivālu apmeklēšanu un savām radošajām aktualitātēm.

Aizraujošais bez vecuma ierobežojuma

Kaut arī komponists Jēkabs Nīmanis festivālā „Laba daba” piedalās ar īpašu koncertprogrammu bērniem, sarunas laikā viņš atzīst, ka nav nekādas atšķirības - spēlēt bērniem vai pieaugušajiem: „Bērni gan ir daudz godīgāka publika, pieaugušajiem ir savas ambīcijas, vēlmes un domas, viņi bieži vien pat nepieslēdzas klāt pasākumam, bet satura ziņā atšķirības nav. Es rakstu mūziku, nevis lai tā būtu uztverama, piemēram, septiņgadniekam, bet lai viņa būtu aizraujoša”. Tāpat Jēkabs nosmej, ka festivālam „Laba daba” paredzētajai koncertprogrammai lielākā daļa publikas tāpat lielākoties ir vecāki, kas vienlīdz priecājas kopā ar saviem bērniem.

Domājot par to, kāda ir uzstāšanās brīvā dabā, mūziķis atzīst, ka telpa ir viens no būtiskākajiem aspektiem dzīvajā muzicēšanā: „Kāpēc dzīvā mūzika un nevis ieraksts ir interesanti, jo tas viss notiek tajā brīdī un reaģējot uz konkrētiem apstākļiem. Ir interesanti vērot, kā mūziķis iesaista apstākļus savā priekšnesumā!”

Rīta tīrā apziņa

Festivālu apmeklēšanas un nu jau arī organizēšanas ziņā Jēkabam Nīmanim ir ilggadīga pieredze, kas laika gaitā spējusi transformēties no pirmajiem apmeklētajiem festivāliem ar plosīšanos līdz četriem rītā līdz skaņas un klusuma attiecību ziņā izsmalcinātiem pasākumiem, kuru laikā paralēli dzirdama putnu vīterošana.

„Mani festivālu apmeklēšanas ieradumi izveidojās pirms desmit gadiem, šobrīd labprāt piedalos un priecājos, bet intensitāte ir minimālāka. Festivālā viss ir sakompresēts, uzmanība ir mazliet izkliedēta. Man „Labā dabā” ir paveicies uzstāties no rīta, kad neviens vēl nespēlē. Cilvēki nāks ar tīru apziņu no rīta - kas tur tā trokšņo? Kas tas tāds?”

Arī Jēkabs pats organizē mūzikas sadaļu Miera ielas svētkos un apzināti izvēlas aicināt nezināmas, nepopulāras grupas. Šādu pieeju viņš arī sniedz kā padomu visiem festivālu apmeklētājiem: „Galvenais jau ir veidot festivālam noskaņu un raksturu, nevis mēģināt pierunāt visus, visus ierasties. Kvalitatīva publika ir daudz svarīgāka par pūļiem. Esmu guvis lielu prieku un gandarījumu festivālos gan Latvijā, gan ārzemēs, ejot uz ansambļiem, kurus es faktiski nezinu. Ja cilvēks attīsta dabisko interesi par nezināmo, laika pavadīšana ir krietni produktīvāka. Ja uz vienas skatuves spēlē zināma grupa un uz citas – nezināma, ejiet uz nezināmo, vismaz kādā brīdī.”

Tiekamies ģimenēm draudzīgākajā festivālā „Laba daba”!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti