Kultūras rondo

LNB ekspozīcija "Grāmata Latvijā" turpina darboties virtuālajā vidē

Kultūras rondo

RIXC rezidencē jaunas prasmes apgūst robots

“Hildegardes sapņi” skanēs Kurzemes baznīcās

Kurzemes baznīcās izskanēs vokālās grupas «Putni» programma «Hildegardes sapņi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Trīs Kurzemes baznīcās izskanēs programma “Hildegardes sapņi”, ko veido vokālā grupa “Putni” un ērģelniece Kristīne Adamaite. Atrodoties ārpus baznīcas, koncertprogrammas klausītāji varēs iepazīt pirmās profesionālas komponistes skaņdarbus un viņas daiļrades, personības atbalsis mūslaiku latviešu komponistes opusā, kā arī uzklausīt stāstījumu par Hildegardes no Bingenas dzīvi un darbiem. 

Kamēr pulcēšanās joprojām liegta, mūziķi meklē un iemēģina netradicionālas koncertēšanas formas. Skanošās baznīcas – to klausītājiem 29. maijā Kandavā, 30. maijā Liepājā un 11. jūnijā Saldū piedāvās vokālā grupa “Putni” un ērģelniece Kristīne Adamaite. Izmantojot modernu skaņu aparatūru, programma “Hildegardes sapņi” tiks iznesta ārpus baznīcas. Muzicēšanu papildinās mācītāja Rinalda Granta uzrunas un stāstījums. 

“Programmas saturs balstās ievērojamajā viduslaiku personībā – Hildegardē no Bingenas, kura, kā zināms, bija ārkārtīgi vispusīga sieviete. Ievērību viņa galvenokārt guva ar to, ka kļuva par pirmo profesionālo sievieti mūziķi – savus darbus viņa ar lielu pašapziņu parakstīja, atšķirībā no tā laika prakses, kad mūzika skanēja anonīmi.

Hildegardes mantojums ir saglabājies lielā daudzumā, un tas ir brīnišķīgs mantojums, ko mēs aizvien pārcilājam, izmantojam. Komponisti no tā turpinājuši iedvesmoties gan 15., 16. gadsimtā, gan mūsdienās,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta Adamaite. 

Koncertprogrammas pamatā, protams, Hildegardes oriģināldziedājumi un atsauces uz tiem citu gadsimtu komponistu opusos. Mūsdienas pārstāvēs piecas daļas no komponistes Evijas Skuķes cikla “Hildegardes sapņi”, un taisni no tā, kā jau var noprast, patapināts arī visas koncerta un sarunu programmas nosaukums.

Jāatzīmē, ka vokālā mūzika koncertā mīsies ar instrumentālo – ērģeļmūziku. Klausītāji dzirdēs Džirolamo Freskobaldi, Tomasa Tomkinsa skaņdarbus, vēl kādu neticami senu – 13. gadsimta – opusu un ne tikai.   

Programmas “Hildegardes sapņi” klausītāji lūgti nepulcēties, bet gan distancēti uzkavēties dārzos pie baznīcām vai pastaigāties gar tiem. Drošības prasību ievērošanu uzraudzīs baznīcēni.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti