Kultūrtelpā «Tu jau zini Kur» skanēs kamermūzikas koncerts «Dabas ritmi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

30. jūlijā plkst.20.00 trio “Metamorfoze” aicina baudīt vasarīgi spirgtu kamermūzikas koncertu “Dabas ritmi” kultūrtelpā “Tu jau zini Kur” Tallinas ielas kvartālā Rīgā, informēja koncerta rīkotāji.

Trio sastāvā kopš 2015. gada kopā muzicē divas flautistes  – Liene Dobičina un Zane Jurēvica – un pianiste Zane Rubesa. Trio ar panākumiem uzstājies vairākos konkursos un festivālos, kuros gūtas godalgas.

Koncertā “Dabas ritmi” 30. jūlijā klausītājiem tiks piedāvāta enerģiska, izaicinājumu un pārvērtību piepildīta koncertprogramma, ko veido 20. un 21.gs. tapušas kompozīcijas – Platona Buravicka īpaši trio “Metamorfoze” rakstītā “Meliorācija”,  japāņu komponista Akio Jaširo “Sonāte”, Antonio Džakometi “Āfrikas putni”, Anže Rozmana “Divas upes” un Gijoma Konesona “Tehno parāde”.

Ansamblim raksturīgi jauna repertuāra meklējumi, sadarbība ar komponistiem, interpretējot un pasūtot jaunas kompozīcijas, kurās ansambļa instrumentālais sastāvs gūst svaigu, tehniski virtuozu un tembrāli niansētu skanējumu. Programmā ietverto kompozīciju divām flautām un klavierēm portretējumu tematika ir dažāda – iekļaujot dabas pastorālos elementus, pilsētu urbānos elementus, kā arī šobrīd tik aktuālo pasaules ekoloģisko katastrofu tēmu. Jūtama ir arī līdzās pastāvošo mūzikas veidu – popmūzikas, džeza, elektroniskās mūzikas, t.sk., tehnomūzikas klātbūtne.

Platona Buravicka vārds, šķiet, nav svešs nevienam, kurš kaut nedaudz seko līdzi notikumiem Latvijas akadēmiskajā mūzikā. Pats komponists par skaņdarbu “Meliorācija” raksta: “Mūzika ir matemātika, matemātika ir skaistums. Mūzikā ir svarīga skaņu un klusuma secība un to organizācija noteiktajā formā (sonātes, rondo u. c.) – tas nozīme, ka mūzikā sakņojas laika ideja. Un no attiecībām starp publiku un izpildītāju, starp izpildītāju un komponista radīto tekstu var izaudzēt laiktelpas audumu. Meliorācija pēc savas definīcijas ir apstākļu uzlabošanas pasākumu komplekss (akcentēju – apstākļu, nevis īpašību) ar mērķi paaugstināt lietošanas efektivitāti, lai iegūtu augstākus rezultātus. Proti, jo labāki būs apstākļi attiecību veidošanai starp mūsdienu klasikas izpildītāju un klausītāju, jo efektīvāk mūsdienu klasika tiks lietota, kas savukārt ietekmēs cilvēku darbības rezultātus, citiem vārdiem sakot –

jo vairāk cilvēks iedziļināsies sarežģītībā, jo efektīvāk darbosies viņa smadzenes un viņam kļūs vieglāk uzbūvēt jaunas konstrukcijas sev apkārt.

Mūsdienu klasika var norādīt diezgan stipru vektoru cilvēku attīstībai. Mūzika apvienos pasauli, bet mana skaņdarba “Meliorācija” gadījumā varbūt kļūs par daļiņu apstākļu uzlabošanas procesā. Meliorācija – augsnes uzlabošana ar mērķi, lai kaut kas labs uz tās varētu izaugt. Augsne – tā ir zeme, vide, apstākļi, cilvēki, viņu prāts un sajūtas.”

Slovēņu komponists Anže Rozmans šobrīd dzīvo Losandželosā. Viņš raksta ne tikai akadēmisko koncertmūziku, bet arī skaņdarbus dažādiem medijiem, piemēram filmām un TV pārraidēm. Viņa pašreizējo darbavietu — kompāniju Bleeding Fingers (“Asiņojošie pirksti”) dibinājis pirmā lieluma vārds filmmūzikas industrijā — Hanss Cimmers. Kompozīciju The Two Rivers (“Divas upes”) viņš raksturo šādi: “Kā jau skaņdarba virsraksts norāda, tam piemīt plūdums. Divas upes ir par divu būtību vai realitāšu saplūšanu vienā veselumā. Melodijas līnijas, kas skaņdarba laikā attīstās, raisa introspektīvas domas par katru no šīm divām upēm, divām dvēselēm. Un skaņdarba beigās tās satiekas vienā vienotā veselumā.”

Antonio Džakometi – itāļu komponists, kuru interesē ne tikai kompozīcija, bet arī mūzikas pedagoģija. Viņš nav baidījies savus darbus nodot vērtēšanā citiem: kā gan citādi viņam būtu veicies gūt godalgotas vietas un atzinības 20 dažāda mēroga kompozīciju konkursos. Džakometi skaņdarbs African Birds (“Āfrikas putni”) ar apakšvirsrakstu “Saucieni no virtuālā meža” organizētā haosā savij neskaitāmu putnu saucienus. Mūzikā noris aizraujošā saspēle starp flautu un klavierēm. Turklāt klavieru partijai šajā skaņdarbā piemīt arī savs īpašs dzinējs. Kuram  — putniem vai kādam citam spēkam — šajos “skaņu džungļos” piederēs pēdējais vārds?

Koncerts “Dabas ritmi” 30. jūlijā plkst. 20.00 norisināsies koncertvietā "Tu jau zini Kur" Tallinas ielā 10-3. Biļetes uz koncertu var iegādāties Biļešu paradīzē, kā arī pasākuma norises vietā. Vietu skaits ierobežots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti