Kultūrtelpā «M/Darbnīca» tiks uzsākta starptautiska džeza sērija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kultūrtelpā "M/Darbnīca" tiks uzsākta starptautiska džeza sērija "Macats x Rudzinskis Jazz Jam Residency", kuras pirmais pasākums notiks 28. septembrī, informēja organizatori.

Tajā bez jaunās džeza sērijas kūrētājiem – taustiņinstrumentālista Rūdolfa Macata un saksofonista Toma Rudzinska – piedalīsies arī basists Toms Poišs un bundzinieks Ivars Arutjunjans. Atklāšanas pasākums šajā sērijā būs vienīgais, kurā kopā saspēlēsies tās kuratori, jo nākamajos trešdienu vakaros sevi gan Latvijā, gan ārvalstīs jau pierādījušie latviešu džezmeņi Rūdolfs Macats un Toms Rudzinskis atsevišķi parūpēsies attiecīgi vai nu par skandināviskāka un eksperimentālāka džeza vīzijām, vai arī par amerikāniskākas un klasiskākas džeza skolas klātesamību kultūrtelpā "M/Darbnīca". 

Turpmākajos pasākumos piedalīsies gan latviešu, gan ārvalstu mākslinieki. Plānots, ka līdz pat februāra sākumam trešdienu vakaros būs iespējams ieraudzīt kā latviešu jazz fusion grupu "Lupa", vibrafonistu un taustiņinstrumentālistu Miķeli Dzenušku ar grupu, ērģelnieku Ati Andersonu ar trio, klasiskās mūzikas pianistu Vestardu Šimku avangarda džeza projektā kopā ar grupu "Endless Roar", kā arī mūziķus no Norvēģijas, Dānijas, Vācijas, Ukrainas.

"Nesen viesojāmies džeza festivālā Kopenhāgenā, kur noslēdzām sadarbības līgumus ar skandināvu džeza pārstāvniecībām," skaidroja kultūrtelpas "M/Darbnīca" radošā direktore un vadītāja Maija Moira Mazanova. "Rezultātā radās ideja par starptautisku džeza sēriju, kurā uzstāsies gan latviešu mūziķi, gan viesi no Norvēģijas un Dānijas, kā arī Vācijas un vēl citām valstīm. Turklāt papildus koncertiem un jam session ikvienam interesentam, iepriekš piesakoties, tiks piedāvātas arī konkrēto mākslinieku pasniegtas bezmaksas meistarklases, kas notiks koncertdienās no pulksten 11.00 līdz 16.00."

Džeza sērijas kurators Rūdolfs Macats ir taustiņinstrumentālists, pianists, komponists, improvizētājs, producents, kā arī dziedātājs, dziesmu autors un bundzinieks, kurš zināms ar skatuves vārdu Vēstnieks. Viņš studēja Amsterdamas konservatorijā, kur ieguva bakalaura grādu džeza klavierspēlē, bet Ziemeļvalstu komponista jeb "Nordic Composer" maģistra grāds tika iegūts Kopenhāgenas Ritmiskās mūzikas konservatorijā.

"Mans pienesums šajā sērijā būs vadīt mūzikas džemus ar mērķi atklāt jaunas formas un stilistikas, likt katram mūziķim vairāk attīstīt savu iekšējo māksliniecisko es," saka Rūdolfs. "Mūsu kopējais uzdevums ir pēc iespējas plašāk atvērt cilvēka radošumu un veidot saslēgumu ar radošo enerģiju. Kopumā tās ir zināšanas, ko nevar iemācīties grāmatās, bet var nodot caur klātbūtnes pieredzi."

Toms Rudzinskis ir viens no Latvijas inovatīvākajiem džeza saksofonistiem, kurš atradis savu unikālo skanējumu gan kā saksofonists, gan kā komponists. Viņš ieguvis maģistra grādu Amsterdamas konservatorijā un ir aktīvs Berlīnes džeza skatuves dalībnieks, lai arī šobrīd rezidē Rīgā.

Jaunās džeza sērijas koncerti tiks ierakstīti analogajās studijas lentēs, un labākie latviešu mākslinieku piedāvātie skaņdarbi nākamgad tiks apkopoti pašmāju mūsdienu džeza izlasē, ko vinila formātā izdos leibls "Jersika Records".

Kultūrtelpa "M/Darbnīca" atrodas Aristīda Briāna ielā 9, fon Stricka villas kvartālā. Džeza sērijas vakaru sākums pulksten 20.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti