Rīta Panorāma

"Stikla kalns. Daugava" - poētisks iestudējums Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Rīta Panorāma

Kā top slavenie Siguldas spieķīši?

Intervija ar Andu Eglīti un Kasparu Bērziņu

Kultūras pilī «Ziemeļblāzma» notiks laikmetīgās kokļu mūzikas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” 14. oktobrī klausītājus gaida Rīgas koklētāju ansambļi, piedāvājot laikmetīgās kokļu mūzikas koncertu “Stīgu vertikāle”, kurā skanēs mūsdienu autoru kokļu mūzika, kā arī vairāki īpaši Latvijas simtgadei veltīti skaņdarbi jaunos aranžējumos. 

Koncerta pirmajā daļā vairāk nekā 50 koklētāju orķestra izpildījumā skanēs jaunā komponista Aigara Raumaņa četrdaļīgais skaņdarbs “Superstīgu teorija”, kura saturu iedvesmojušas dabaszinātnes un kosmosa tematika, informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā.

Atskaņojumā kopā ar prāvo koklētāju pulku muzicēs arī pats darba autors, spēlējot saksofonu, savukārt sitamo instrumentu partija būs perkusionista Uģa Upenieka pārziņā. “Superstīgu teorijas” pirmatskaņojumi notika 2016. gada mūsdienu kultūras foruma “Baltā nakts” ietvaros un pulcēja ievērojamu interesentu skaitu, pārsteidzot ar novatorisku un laikmetīgu autora pieeju kokļu mūzikai.

Kā sarunā ar LTV raidījumu “Rīta Panorāma” pastāstīja koncerta rīkotājs Kaspars Bērziņš, šī koncerta mērķis ir “raudzīties nākotnē un pierādīt, ka kokles skanējums var būt laikmetīgs, mūsdienīgs, moderns un šiks.”

Koncerta otrajā daļā muzicēs koklētāju ansambļi “Atbalsis”, “Zeltskariņi”, “Taureņi”, “Austriņa”, “Vīzija”, “Karameles”, Augusta Dombrovska mūzikas skolas koklētāju ansamblis un apvienotais koklētāju ansamblis. Otrās daļas repertuārā būs pazīstamu latviešu komponistu laikmetīgā kokļu mūzika. Skanēs Jāņa Ķepīša, Latvītes Cirses, Alvila Altmaņa, Ērika Ešenvalda, Valta Pūces, Raimonda Paula un citu pazīstamu autoru darbi.

Koncerta noslēgumā kā īpašs veltījums Latvijas simtgadei sagaidāmi divu pazīstamu patriotisku rokmūzikas skaņdarbu pirmatskaņojumi jaunās, īpaši koncertkoklēm radītās aranžijās. Klausītāju vērtējumam tiks nodota Zigmara Liepiņa dziesma “Uz krustcelēm mazs bērniņš” no rokoperas “Lāčplēsis” un Ainara Virgas “Dzimtā valoda” Anda Klučnieka aranžējumos apvienotā koklētāju ansambļa izpildījumā.

Gatavojoties Latvijas simtgadei, kokļu mūzikas koncerts iecerēts kā muzikāls atgādinājums par kokles kā latviešu nacionālā mūzikas instrumenta nozīmīgumu mūsu kultūrā, kā arī apliecinājums tam, ka kokļu mūzika spēj būt ne vien tradicionāla, bet arī laikmetīga un mūsdienīga.

Koncerta muzikālo saturu gan pirmajā, gan otrajā daļā papildinās ebru mākslinieces Andas Kolosovas veidotais vizuālais noformējums.

Koncertu organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments un producents – biedrība “I Did It”.

Koncerta sākums plkst. 16.00, ieeja – bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti