Kultūras ministrija gatava līdzfinansēt Jelgavas kamerorķestra darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rasts iespējams risinājums Jelgavas pilsētas kamerorķestra darbības finansēšanai. Kā portālu LSM.lv informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, ministrija piedāvājusi piešķirt līdzekļus Jelgavas Mūzikas vidusskolas pedagoģiskajam personālam – 10 orķestra mūziķiem, savukārt pašvaldībai būtu jānodrošina diriģenta piesaiste un koncertdarbība.

Kultūras ministrija Jelgavas pašvaldībai izteikusi piedāvājumu piešķirt līdzekļus Jelgavas Mūzikas vidusskolas pedagoģiskajam personālam – 10 orķestra mūziķiem, lai nodrošinātu skolas audzēkņiem orķestra prakses iespējas un profesionālās kvalifikācijas celšanu.

Savukārt pašvaldībai izteikts priekšlikums nodrošināt augsti kvalificēta diriģenta piesaisti, kā arī orķestra koncertdarbībai pilsētas vajadzībām nepieciešamās papildu izmaksas.

Lita Kokale skaidroja, ka Jelgavas kamerorķestris ministrijas vērtējumā sniedzis ļoti nozīmīgu ieguldījumu, attīstot Jelgavas Mūzikas vidusskolas jauno talantu profesionālo izaugsmi, dodot iespēju apgūt praktiskas iemaņas savstarpējā saspēlē, apgūstot un īstenojot jaunas koncertprogrammas, uzstājoties un gūstot atzinību publikas priekšā pieredzējuša un iedvesmojoša diriģenta vadībā kopā ar nozares lietpratējiem – solistiem un koncertmeistariem. “Tas ir nozīmīgs solis jauno mūziķu turpmākās karjeras izvēlē, veicina viņu tālāku iekļaušanos simfoniskās jomas darba tirgū, nodrošinot Latvijas simfoniskās mūzikas mākslas tradīciju nepārtrauktību un attīstību,” uzsvēra Kokale.

Kultūras ministrija piedāvājusi noteikt, ka valsts un pašvaldības finansiālais ieguldījums būtu līdzvērtīgā apjomā – ap 55 000 eiro katrai pusei.

Ministrijā uzsvēra, ka jautājumā vēl tiek gaidīts Jelgavas pašvaldības lēmums. Tikmēr Jelgavas pašvaldība jau publiski paziņojusi, ka rasts iespējams risinājums orķestra finansēšanai, apstiprinot arī pilsētas ieguldījumu: “Jelgavas pilsētas pašvaldība 2022. gada budžeta projektā kamerorķestra diriģenta atalgojumam un orķestra koncertdarbības nodrošināšanai pilsētas vajadzībām iekļaus finansējumu līdz 50 tūkstošiem eiro.”

KONTEKSTS:

Jelgavas dome gatava likvidēt pilsētas kamerorķestri ar 11 amata vietām, kā iemeslu minot finansējuma trūkumu, janvāra beigās ziņoja LTV raidījums "Kultūršoks".

Pēc LTV datiem 2017. gadā orķestris pašvaldībai gadā izmaksāja 101 tūkstoti eiro un 2018. gadā – 102 tūkstošus, pērn tikai 92. No šīs summas 70 tūkstoši eiro paredzēti atalgojumam, pārējie koncertdarbībai.

Cīņā par kamerorķestra saglabāšanu iesaistījušies arī paši jelgavnieki – portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par atbalstu Jelgavas kamerorķestrim un aicinājumu pašvaldībai rast nepieciešamos budžeta līdzekļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti