Kuldīgā un Liepājā uzstāsies ērģelnieks Džeimss D. Hiks no ASV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

28. septembrī plkst. 18.00. Kuldīgas Sv. Katrīnas bazīcā un 30. septembrī plkst. 18.00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē ar solo programmu uzstāsies ērģelnieks no ASV Džeimss D. Hiks. Koncerta “Ziemeļu ceļojums” programmā skanēs Ziemeļvalstu mūzikas dārgumi - gan romantisma laika, gan 20. gs. izcilāko Skandināvijas komponistu mūzika.

ASV ērģelnieks Džeims D. Hiks vairāku gadu garumā pastiprināti interesējies par Ziemeļvalstu ērģeļmūziku. Rezultātā ierakstīti seši mūzikas diski dažādās Zviedrijas un Somijas baznīcās, veidojot ierakstu albumu un koncertu sēriju „Ziemeļu ceļojums”. Tajā ērģelnieks ieskaņojis gan jaundarbus, ko pasūtījis vadošajiem Ziemeļeiropas komponistiem, gan līdz šim nezināmas, neatklātas iepriekšējo gadsimtu kompozīcijas, kas nekad līdz šim mūzikas ierakstos nav fiksētas.

Koncertu atklās ievērojamākā 19. gs. dāņu autora Nila Gades kompozīcija, kam sekos zviedru mūsdienu garīgās mūzikas autora un ērģelnieka Fredrika Sikstena skaņdarbs. Koncertā dzirdēsim arī 20. gs. sākuma somu komponista, skolotāja, ērģelnieka un ērģeļu būvētāja Juhani Pohjanmiesa sonāti ērģelēm un Zviedrijā labi pazīstama sakrālās mūzikas autora, Upsalas (Zviedrija) universitātes pedagoga Martena Jansona skaņdarbu. Hiks vairākkārt rakstījis mūziku arī latviešu vokālajai grupai “Putni” un bijis mūsu Dziesmu un Deju svētku vokālo ansambļu skates žūrijas loceklis.

Koncertu noslēgs divu norvēģu autoru darbi - “Svētku prelūdija”, ko komponējis viens no vadošajiem norvēģu romantisma laika mūziķiem, aktīviem kultūras darbiniekiem ar atstātu bagātīgu muzikālo manotjumu Fridhjovs Andersens, un mūsdienu ērģelnieka un komponista Kjella Morka Karlsena komponētā “3. ērģeļu simfonija - Sinfonia Antiqua”.

Džeims D. Hiks dzimis ASV, Viskonsīnā, kur arī ieguvis grādu mūzikā Džona Hopkinsa universitātē. Studējis arī Jēlas un Sinsinati universitātēs, ar pētniecību nodarbojies Karaliskajā Baznīcas mūzikas augstskolā Apvienotajā Karalistē. No 1985. - 2011. gadam Hiks bija mūzikas direktors Prezbiterāņu baznīcā Ņujorkā, kur viņš veica vairākus pienākumus - draudzes ansambļa vadību, ērģelnieka, koncertu organizatora u.c. Mūziķis sevi parādījis kā koncertērģelnieks visā ASV, Eiropā un Austrālijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti