Kuldīgā Starptautiskā čellistu konkursā dalībnieku orķestra koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kuldīgā turpinās 8. Starptautiskais čellistu konkurss, kas notiek par godu leģendārajam mūziķim un komponistam Kārlim Davidovam. Piektdienas vakara piemiņas koncertā Kārlim Davidovam klausītājiem būs iespēja dzirdēt konkursa dalībnieku apvienoto orķestri. Koncerts iecerēts Kuldīgas Mākslas namā.

Kārļa Davidova 8. Starptautiskais čellistu konkurss šogad Kuldīgā sapulcinājis 31 dalībnieku no deviņām valstīm – Latvijas, Igaunijas, Krievijas, Taizemes, Dienvidkorejas, Bulgārijas, Nīderlandes, Spānijas un Ukrainas.

Konkursa patronese, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Eleonora Testeļeca, gluži tāpat kā citi konkursa žūrijas locekļi un dalībnieki uzsver, ka konkurss Kuldīgā vienmēr īpašs. „Tie ir svētki un visi kā viens uzsver vienu lietu  -  tā ir labvēlīga, draudzīga atmosfēra un smaids, gan starp žūrijas locekļiem, gan dalībniekiem,” saka Testeļeca.

Profesore Eleonora Testeļeca uzskata, ka Latvijas čellistiem ir sava toņa kultūra, kas atšķiras no citiem. Viņa piemin profesora Ēvalda Berzinska veikumu, ko augsti vērtējis čella leģenda Mstislavs Rostropovičs. Programma, kas izskan konkursā ir sabalansēta un atbilstoša konkursantu spējām, taču tāda, kas rosina uz izaugsmi:  „Savām meitenēm, dalībniecēm es saku, spēlējiet kā mākat, nav ko pārpūlēties. Tu spēlē šodien tā, bet tas ir solis uz priekšu. Pats fakts, ka bērns var sagatavot trīs kārtas, diezgan sarežģīta programma. Es pati saliku, tur ir ko parādīt, nevis izrādīt, vienkārši spēlēt mūziku,” saka Testeļeca.

Magdalēna Davidova konkursā Kuldīgā piedalās otro reizi. Kaut arī valda zināms satraukums, pēc uzstāšanās žūrijas priekšā viņa piekrīt nelielai sarunai. Jaunā mūziķe ir gandarīta par paveikto. „Man ļoti patīk tā programma. Visa pirmajā kārtā ir tehnika, bet visiem šiem skaņdarbiem ir gaiša noskaņa, tāpēc es izvēlējos K.Davidova Humoresku.  Man tā ļoti patīk,” uzsver Davidova.

Čellistu konkursam Kuldīgā ir jau savas tradīcijas, tas piedāvā koncertus klausītājiem - tā notiks arī šajā reizē. Pirmais koncerts jau piektdienas vakarā, par to vairāk stāsta projekta vadītāja Dace Reinkopa.

„2.maijā Kuldīgas Mākslas namā notiks K. Davidova piemiņas koncerts.  Šis koncerts ir jau tradicionāls un notiek katru gadu, jo šajā koncertā godinām savā pilsētā dzimušo pasaules slaveno čellistu. Koncerts ir unikāls ar to, ka tajā piedalās visi konkursa dalībnieki. Otrs šī koncerta ieguvums ir tas, ka tā laikā tiek pasniegtas Baha prēmijas. Tā ir balva par Baha skaņdarba labāko interpretāciju. Vēl tiek pasniegta K. Davidova īpašā balva, līdz ar to skan viņa mūzika,” saka Reinkopa.

Visi dalībnieki spēlēs Davidova skaņdarbu „Lūgšana”, kas simbolizē visas tās humānās vērtības, kuras savas dzīves laikā centās ievērot  Sanktpēterburgas konservatorijas profesors. Piektdienas koncertā godinās arī konkursa laureātus. Savukārt sestdienas Kuldīgas kultūras centrā konkursa laureāti uzstāsies kopā ar Liepājas simfonisko orķestri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti