Dienas ziņas

Restaurēts Kuldīgas novada muzeja interjers

Dienas ziņas

Bauskā par EP vēlēšanām interese niecīga

Kuldīgā noslēdzies konkurss čellistiem

Kuldīgā noslēdzas Kārļa Davidova čellistu konkurss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Aizvadītajās dienās Kuldīga bija kļuvusi par čella spēles galvaspilsētu. Tur noritēja Kārļa Davidova 8.starptautiskais čellistu konkurss. Par godalgotajām vietām sacentās dalībnieki no deviņām valstīm. Konkurss notiek reizi divos gados un ir vienīgais Latvijā, kas paredzēts tieši čellistiem.

Neilgi pirms uzstāšanās profesors no  Maskavas Pētera Čaikovska konservatorijas konkursantam no Spānijas vēl sniedz kādu padomu.  Valstu robežas vairs nav tik svarīgas, arī valodas barjeru nav, jo visi runā vienā – čella skaņu valodā. Uz Kārļa Davidova 8.starptautisko čellistu konkursu Kuldīgā pulcējušies dalībnieki no deviņām valstīm.

„Konkursa līmenis ir ļoti augsts un mēģinām to pēc iespējas paaugstināt. Konkurss kļūst arvien populārāks, jo visi zina, ka tas ir godīgs un žūrija nav ietekmējama,” saka žūrijas komisijas priekšsēdētājs no Lielbritānija Stefans Popovs. To apstiprina arī Maskavas Pētera Čaikovska konservatorijas profesors, žūrijas pārstāvis Kirils Rodins: „Mēs bijām nelokāmi savās atzīmēs, nepiedevām pat vismazāko kļūdiņu, bet atmosfēra te ir brīnumaini radoša.”

Konkursanti sacentās četrās vecuma grupās. Un daudzi atzina, ka, startējot vairākkārt, šis konkurss palīdzējis attīstīt prasmes. „Konkursā viss bija stabili - uzdevumus, kurus sev uzstādīju, par 95% izpildīju. Te ir silta atmosfēra, žūrija ir draudzīga, var pieiet, pajautāt,” stāsta Pjotrs Gladišs, konkursants no Krievijas.

Šoreiz konkursā ļoti labi klājās pašmāju čellistiem. Vecākajā C grupā 1.vieta Nadeždai Bardjukai. „Man vienmēr ir bijis sapnis spēlēt,” atzīst konkursante.

Šobrīd šis ir Latvijā vienīgais tik plašs konkurss jaunajiem čellistiem. Tas notiek reizi divos gados. K.Davidovs, kura vārdā konkurss nosaukts, 1838.gadā dzimis Kuldīgā. Viņa ceļi tālāk veduši uz Krieviju, kur kļuvis par krievu čello skolas izpildītājmākslas pamatlicēju.

Konkursa balvu fonds ir 5700 eiro. Balvas ir arī par labāko J.S.Baha skaņdarbu izpildījumu. Šogad pirmo reizi šīs prēmijas ieguvējiem tika dāvātas tiesības piedalīties nākamgad Baha festivāla koncertā. Balva tiek piešķirta arī par K.Davidova skaņdarba interesantāko interpretāciju. Savukārt publika konkursantu sniegumu var baudīt divos koncertos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti