Kristīne Opolais: «Mēs augam tikai tad, kad mums sevī kaut kas nepatīk»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pierasts, ka pasaulslaveno latviešu soprānu Kristīni Opolais vieglāk ir dzirdēt Ņujorkas Metropoles operā, Koventgārdenā, Vīnē vai Berlīnē, taču 24. jūlijā spēcīgās balss īpašniece kopā ar Latvijas Simtgades jauniešu orķestri kāps uz Dzintaru koncertzāles skatuves koncertā “Dzimuši Latvijā”. 

Lai arī galvenokārt izcilā operdziedātāja koncertē ārpus mūsu valsts robežām, atgriezties un uzstāties Latvijā viņai ir liels gods:

“Manuprāt, katram ir svarīgi atrasties vidē, kur var uzkrāt spēkus, un šobrīd Latvija ir tā vieta, kur es uzkrāju spēkus.”

Rēzeknē dzimusī māksliniece jau no agras bērnības bijusi ciešā kontaktā ar mūziku – mācījusies skolā ar mūzikas novirzienu, studējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Vokālajā nodaļā un papildus praktizējusies pie koncertmeistares Margaritas Gruzdevas, kā arī pārstāvējusi Latvijas Nacionālās operas kori, kur tā pirmo reizi dzīvē pa īstam saprata, ka vēlas kļūt par operdziedātāju. 

Kristīnei jau no agras bērnības bija sapnis atrasties uz skatuves. Viņas mamma ļoti vēlējās un cītīgi strādāja pie tā, lai meita izaugtu par operdziedātāju, taču toreiz jaunajai dziedātājai bija citi plāni – viņa vēlējās būt uz skatuves, tiesa, citā ampluā –

Kristīne Opolais gribēja būt nevis dziedātāja, bet aktrise vai dejotāja.

Māksliniece atklāj, ka tikai aptuveni 21 gada vecumā, dziedot operas korī, sapratusi, ka vēlas būt operdziedātāja: “Atceros, ka stāvēju solistiem aizmugurē un domāju, ka tā es gribu un tā es arī būšu, es dziedāšu...  es būšu māksliniece, un es dziedāšu solo partijas.”

Gadu gaitā Kristīne Opolais izdziedājusi daudz un dažādas pirmā plāna lomas lielākajos un prestižākajos pasaules opernamos, taču viņa atzīst, ka skatuve tomēr nav tā vieta, kur jūtas ērti un patiešām laimīga, jo lielākoties lomas, kurās iejūtas māksliniece, ir dramatiskas un bēdu pilnas: “Tu nevari būt laimīgs. Manuprāt, mākslinieks vispār nevar būt laimīgs. Vienmēr būs kaut kas tāds, ar ko viņš nav apmierināts. Mēs augam tikai tad, kad kaut kas sevī mums nepatīk.” 

Tiesa, gandarījums un prieks seko pēc pēdējās nots izdziedāšanas: “Izrādes beigās, kad saprotu, ka esmu dzīva un ka viss nav tik traģiski kā izrādē, es jūtos patiešām laimīga. Izejot uz skatuves, tu aizmirsti par pilnīgi visu. Tā kļūst par citu pasauli.”

Aināra Rubiķa diriģētā Latvijas Simtgades jauniešu orķestra koncertu 28. jūlijā plkst. 21.20 varēs skatīties LTV1 ēterā, informēja Latvijas Televīzijas pārstāvji.

Kopā ar labākajiem jaunajiem mūziķiem – vijolnieku Daniilu Bulajevu, ģitāristu Miku Akotu un baritonu Kalvi Kalniņu uzstāsies Latvijā dzimušas pasaules zvaigznes akordeoniste Ksenija Sidorova, soprāns Kristīne Opolais un arī vijolniece Vineta Sareika. Koncertā tiks izpildīti gan pasaules slavenu autoru – Mocarta, Rosīni, Vivaldi un citu, gan latviešu – Pētera Barisona, Jāņa Mediņa un Romualda Kalsona darbi. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti