Kristam Auzniekam panākumi komponistu konkursā «Rostrum»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

9.maijā Helsinkos noslēgusies ikgadējā UNESCO Starptautiskā komponistu jaundarbu skate “Rostrum”, kur jauno komponistu grupā otro vietu ieguvis latviešu komponists, 22 gadus vecais Krists Auznieks.

Auznieks skatē piedalījās ar skaņdarbu "I Exist as I am" Latvijas Radio kora grupas, dīdžeja Monstas un diriģenta Kaspara Putniņa ierakstā, kuru skatei piedāvāja "Latvijas Radio 3 - Klasika”.

“Klasikas” pārstāve konkursā bija Maruta Rubeze. Telefonintervijā "Klasikai" viņa atklāj, ka konkursā kopumā skanējuši 50 jaundarbi, tajā piedalījušās aptuveni 30 raidstacijas.

Jau par tradīciju kļuvis tas, ka konkursā līdzās pamatkategorijai tiek vērtēti arī to komponistu skaņdarbi, kuri vēl nav sasnieguši 30 gadu vecumu.

Šogad 12 skaņdarbu konkurencē jauno komponistu grupā otro vietu izpelnījies Krista Auznieka opuss, kuru klausītāji Latvijā atcerēsies no Latvijas Radio kora koncertprogrammas "Greed", kas izskanēja pērn 30.novembrī Spīķeros un bija vērtējams kā izcils notikums.

Maruta Rubeze arī uzsver, ka visus konkursa delegātus pārsteigusi un iepriecinājusi šīgada konkursam iesniegto darbu daudzveidība.

Konkursa galveno balvu ieguvis Kiprā dzimušais komponists Jannis Kiriakidis no Nīderlandes - tieši viņa sacerētais apjomā nelielais darbs čellam solo ar smalku elektroniku izpelnījies žūrijas lielāko atzinību.

Daudzi uzskata, ka šīgada “Rostrum” ir krietns pagrieziena punkts ne tikai saistībā ar vadības maiņu, bet arī konkursa nākotni - konkursā notika plašas diskusijas par to, kā pasniegt laikmetīgo mūziku un tuvināt to klausītājam," telefonsarunā no Helsinkiem stāsta Maruta Rubeze.

Maruta Rubeze uzsver, ka nekāds finansiālais atbalsts nav tik svarīgs kā fakts, ka dažādu valstu komponistu mūzika, pateicoties šim konkursam, izskan tālu pasaulē. Piemēram, pagājušā gada konkursa dalībnieka Kristapa Pētersona Liepājas Koncerts gada laikā izskanējis desmit pasaules valstīs.

Rīgas festivāla laikā 6.jūnijā Spīķeru koncertzālē gaidāma Krista Auznieka kameroperas "Saules vējš" pasaules pirmizrāde vokālās grupas "Framest" un instrumentālās grupas sniegumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti