Krēmers un Argeriha - meklējot negaidīto un iespēju pārsteigt vienam otru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc astoņu gadu pārtraukuma ar kopīgu koncertu Latvijā atgriezīsies kāds spožs un visā pasaulē mīlēts mūziķu duets - vijolnieks Gidons Krēmers un pianiste Marta Argeriha. Izcilie mūziķi kopā spēlē jau trīs gadu desmitus, un pašlaik devušies tūrē pa Eiropas koncertzālēm ar Vīnes klasikas programmu. Viņu vienīgais koncerts Latvijā skanēs svētdien Vidzemes koncertzālē „Cēsis".

Argentīniešu pianisti Martu Argerihu uzskata par vienu no mūslaiku spožākajām pianistēm. Viņai veltīti tādi epiteti kā „burve", „dieviete" un „klavierspēles Grēta Garbo". Septiņdesmit trīs gadu vecumā viņa joprojām aktīvi koncertē un ir pieprasīta mūziķe visā pasaulē. Latvijā Argeriha pirmoreiz viesojās 2006.gadā un retā intervijā LR3 „Klasika" kolēģei Intai Zēgnerei atzina, ka spēlēt šeit viņai ir īpašs prieks:

„Tas ir kas īpašs, jo no šejienes nāk daudz manu draugu, piemēram, Gidons Krēmers un Miša Maiskis. Šis mums ar Gidonu bija pirmais kopīgais koncerts pēc 20 gadu pārtraukuma. (..) Bet ir tāda sajūta, it kā mēs nekad nebūtu šķīrušies. Esmu pilnīgi „krēmerizēta"! Es ļoti izjūtu Gidonu, un šķiet, ka viņš mani arī. Mums ir īpaša saikne."

Pēc astoņiem gadiem Argeriha kopā ar Gidonu Krēmeru atgriezīsies Latvijā, šoreiz - Cēsu koncertzālē kopā ar orķestri „Kremerata Baltica", kur atskaņos arī Argerihas viena no mīļākajiem komponistiem Ludviga van Bēthovena mūziku.

Tie ir tādi mākslas kalnu gali, kas laiku pa laikam satiekas, tomēr katrs ir pilnīgi pats par sevi," - tā par Gidonu Krēmeru un Martu Argerihu teic muzikoloģe un orķestra „Kremerata Baltica" direktore Ingrīda Zemzare. Viņasprāt, šī virsotņu dueta izcilība slēpjas kopīgajā mūzikas dziļuma izjūtā.

„Tas, ka viņi lasa katru skaņdarbu kā tikko uzrakstītu. Kā jaunu, kā tieši viņam rakstītu. Mēs arī Cēsīs būsim liecinieki vienam absolūti jaunam skaņdarbam - Viktors Kisins ir aranžējis Mocarta Koncertu flautai un arfai tieši šim sastāvam. Un tad mēs dzirdēsim, kā tas ir. Jo tas, ka viņi izlasa katru skaņdarbu kā tieši viņiem rakstītu, ir tas īpašais pie šiem māksliniekiem. Absolūta negaidītība, jo mēs nekad nezinām, kas tur būs," saka Zemzare.

Tieši to pašu intervijās atzinuši arī paši mākslinieki - spēlējot kopā, viņi meklē negaidīto un iespēju pārsteigt vienam otru.

Gidons Krēmers un Marta Argeriha Cēsīs ieradīsies no koncerta Viļņā. Saspringtajā turnejas plānošanas grafikā atsaucību izrādījusi tieši Cēsu koncertzāle, nevis Rīgas koncertdzīves rīkotāji. Koncertzāles programmu direktore ir Inese Zagorska atzīst - šādi koncerti uzstāda augstu latiņu arī turpmākajai programmai:

„Domāju, ka ar šiem vārdiem - Gidons Krēmers, Marta Argeriha, „Kremerata Baltica" - mēs varam jau kā koncertzāle sevi ierakstīt tādā Eiropas koncertzāļu tīklā vai sarakstā. Pēc tam būs, neteikšu grūti, bet koncertzālei būs jātur šis savs vārds un jādomā par to, kā izskanēt."

Vijolnieka Gidona Krēmera, pianistes Martas Argerihas un orķestra „Kremerata Baltica" izpildījumā 12.oktobrī Cēsīs skanēs Ludviga van Bēthovena, Volfganga Amadeja Mocarta un Bēlas Bartoka mūzika.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti