«Kremerata Baltica» un pianists Adams Kosmeja jubilejā atskaņos Pelēci un Šnitki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Piektdien, 18. februārī, Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" uz skatuves tiksies kamerorķestris "Kremerata Baltica" un poļu pianists Adams Kosmeja (Adam Kośmieja), klausītājiem piedāvājot īpašu jubilejas programmu, kurā skanēs Georga Pelēča, Alfrēda Šnitkes un jauno latviešu komponistu darbi, informēja koncertzāles pārstāvji.

Koncertprogrammu atklās īpaši "Kremerata Baltica" veltīti skaņdarbi, kurus radījuši jaunie latviešu komponisti, – Jēkaba Jančevska suģestējošā saruna ar kokiem "Lignum" un kamerorķestra kontrabasista Kristapa Pētersona stāstījums skaņās "Mūzika lielam ansamblim", kas pandēmijas ietekmē 2021. gadā tika uzrakstīts tieši kamerorķestra latviešu mūziķu sastāvam "Kremerata Lettonica".

"Kremerata Baltica" pirmo reizi uzstāsies kopā ar poļu pianistu Adamu Kosmeju, kurš savā interpretācijā piedāvās krievu komponista Alfrēda Šnitkes apjomīgo Koncertu klavierēm un stīgām. "Šnitkes darbs man ir ļoti īpašs, tam piemīt kaut kas tāds, kas zem ādas rada tirpas. No vienas puses, skaņdarba fragmenti ir delikāti, hipnotizējoši, taču tajā pašā laikā tiem piemīt agresīvs spēks, kas vairākkārt cenšas izlauzties cauri, pieskarties dvēselei," ar skaņdarbu iepazīstināja Kosmeja.

Adams Kosmeja
Adams Kosmeja

Koncerta otrajā daļā skanēs "Kremerata Baltica" ilggadējā drauga Georga Pelēča skaņdarbi, atzīmējot komponista 75. gadu jubileju. Kamerorķestra koncertmeistara, vijolnieka Džeralda Bidvas (Džeraldas Bidva) un vibrofonista Andreja Puškareva solo izpildījumā izskanēs "Peoniju deja", savukārt skaņdarbā "Astors Pjacolla, Oskars Stroks un es (Buena Rīga)" (2001) Buenosairesas tango melodijas satiksies ar par "Latvijas tango karali" dēvētā Oskara Stroka tēmām.

Programmas kulminācijā kamerorķestris kopā ar Adamu Kosmeju izpildīs Georga Pelēča "Concertino Bianco" klavierēm un stīgām. Šo skaņdarbu poļu pianists atskaņos pirmo reizi: "Man būs liels gods izpildīt Georga Pelēča darbu. Tas ir ļoti saulains, enerģisks un laimes pieliets – pilnīgs pretstats Alfrēda Šnitkes darbam, tāpēc man ir īpašs prieks izpildīt šos abus darbus klausītājiem Liepājā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti