Kultūras ziņas

"Kilograms kultūras 2015" pavasara balsojuma sprints

Kultūras ziņas

Balvas "Kilograms Kultūras" pavasara uzvarētāji

Kremeratas vēsts Odesā

«Kremerata Baltica» un Gidons Krēmers koncertē Odesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

24.aprīlī Odesas Nacionālajā operas un baleta teātrī Latvijas prezidentūras kultūras programmas laikā izskanēja kamerorķestra "Kremerata Baltica" un Gidona Krēmera koncerts "Starp divām pasaulēm" ("Confrontation between two worlds").

Koncerta programma tika veidota īpaši Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē. Koncerta programmā latviešu komponista Georga Pelēča klātbūtnē tika atskaņots viņa skaņdarbs "Plaukstošs jasmīns", kā arī ārvalstu komponistu Arvo Perta, Pētera Čaikovska, Modesta Musorgska, Igora Lobodas un Valentīna Selvestrova skaņdarbi. Koncertā bija skatāma krievu mākslinieka, filozofa un publicista Maksima Kantora videoprojekcija.

Koncerta ieskaņā Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze uzsvēra, ka Latvijai ir gods būt prezidējošai valstij Eiropas Savienības Padomē, kas notiek trīs gadus pirms Latvijas simtgades. Prezidentūras pusgadam Latvija ir sagatavojusi vērienīgu kultūras programmu. Tās pasākumi notiek 11 pasaules valstīs. Ukrainas iedzīvotājiem ir iespēja noklausīties mūziku izcilu mākslinieku izpildījumā. "Mums ir liels prieks un gandarījums, ka prezidentūras kultūras programmas pasākumi notiek arī Ukrainas dienvidos, Odesas pilsētā, kas slavena ar savām mūzikas tradīcijām," uzsvēra vēstniece. Tāpat vēstniece atzīmēja, ka šī koncerta organizēšana ir viens no veidiem, kā Latvija pauž dziļu solidaritāti ar Ukrainu ļoti sarežģītajā laikā.

Uzrunājot klātesošos, Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde atzīmēja, ka Latvija pasaules kartē ir maza valsts, bet kultūras pasaulē - ļoti nozīmīga un spēcīga. Vijolnieks Gidons Krēmers un viņa izveidotais kamerorķestris "Kremerata Baltika" ir īpašs. Ministre citēja mūziķa atziņu no viņa jaunākās grāmatas "Vēstule jaunajai pianistei": "Dzīves svarīgie notikumi - dienas ritumā es mēģināju neaizmirst, ka, pirmkārt, ir jāmīl. Mūzika, mīlestība, cilvēki, iespēja darīt labus darbus un palīdzēt tiem, kam tas visvairāk ir nepieciešams."

Atklāšanas uzrunas teica arī Ukrainas kultūras ministra vietnieks eirointegrācijas jautājumos Andrijs Vitrenko (Andrii Vitrenko) un Odesas apgabala domes priekšsēdētājs Mihails Šmuškevičs (Mykhaylo Shmushkevych).

Koncerta otrā daļa veidota kā alegoriska mūsdienu globalizētās pasaules aina. Jaunais projekts "Krievija: maskas un sejas" ir tapis sadarbībā ar krievu gleznotāju un publicistu Maksimu Kantoru. Slavenajam Modesta Musorgska klavieru ciklam "Izstādes gleznas" Maksims Kantors radīja vizualizāciju - jaunas gleznas eksistenciālā reālisma stilā, kuras redzamas videoprojekcijā. Programmā izskanēja arī ukraiņu komponista Igora Lobodas skaņdarbs "Rekviems" Gidona Krēmera solo izpildījumā, ko viņš veltīja daudz cietušajai Ukrainai.

"Mēs nolēmām veikt šo eksperimentu tādēļ, ka aktuālā situācija mūsdienu pasaulē aicina apvienoties. Laikā, kad humānisma apdraudējums ir kļuvis pārāk acīmredzams, mums ir jādemonstrē dažādu nozaru mākslinieku solidaritāte, dažādu valodu apvienošanās - lai varētu kopīgi izteikties," par projekta idejas rašanos stāsta Maksims Kantors.

Pasākuma otro daļu tās autori bija veltījuši daudz cietušajai Ukrainai, kā arī visiem tiem, kas kļuvuši par totalitārisma upuriem - žurnālistiem, politiķiem, aktīvistiem, bērniem - pieminot Ukrainā un Krievijā bojā gājušos - Maidana upurus, agresijas Donbasā upurus un Odesā pagājušā gada maijā traģiskajos notikumos bojā gājušos.

Koncerts guva publikas atzinību, pulcējot Odesas operā vairāk nekā tūkstoti mūzikas un mākslas cienītāju. Koncerta augstvērtīgais muzikālais sniegums un spēcīgā, cilvēcīgā vēsts atbalsojās nerimstošos publikas aplausos koncerta noslēgumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti