Kultūras ziņas

"Latvijas grāmatu izstāde" vieno paaudzes

Kultūras ziņas

"Jautrā atraitne" atgriežas Latvijā

"Kremerata Baltica" koncertē Briselē

«Kremerata Baltica» koncertē Briselē bez jubilāra Gidona Krēmera

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Aizvadītajā nedēļā Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmas ietvaros Briselē notika divi grandiozi akadēmiskās mūzikas koncerti, kuros piedalījās virkne pasaulslavenu mūziķu, tajā skaitā mūsu kamerorķestris “Kremerata Baltica”. Divkārt zīmīgs notikums, jo noslēguma koncerts sakrita ar Gidona Krēmera dzimšanas dienu, taču pats jubilārs dažas dienas pirms koncertiem savu dalību tajos atteica, aizbildinoties ar veselības stāvokli.

Briseles mākslas centrs “Bozar” ir pazīstams tālu aiz Beļģijas robežām ar kvalitatīviem mākslas pasākumiem un pasaulslavenu mākslinieku uzstāšanos. Arī Latvijas vēstniecības Beļģijā rīkotajos koncertos, kas iekļauti mūsu prezidentūras Eiropas Savienībā kultūras pasākumu programmā, skanēja augstvērtīga akadēmiskā mūzika.  

Programmā - Baha, Mocarta, Šostakoviča un citu klasiķu darbi. Kopā ar "Kremeratu Baltica" uz skatuves kāpa vijolnieks Josifs Ivanovs, trompetists Sergejs Nakarjakovs, pianisti Jevgenijs Koroļovs, Anna Viņņitskaja un trīs "Grammy" balvu laureāte Marta Argeriča.

Tomēr dažas dienas pirms koncertiem savu dalību tajos atteica galvenais no mūziķiem – Gidons Krēmers. Oficiālajā paziņojumā maestro atsaucās uz veselības problēmām. Šis fakts izrādījās divtik sarūgtinošs, jo noslēguma koncerts notika Krēmera dzimšanas dienā un daudzi no viesiem bija ieradušies, lai personīgi sveiktu maestro.

"Viņš ir ļoti radošs un vienmēr sev atrod jaunus izaicinājumus," Gidonu Krēmeru raksturo pianiste Marta Argeriča. "Viņš mēdz pārsteigt un savā darbībā neturas tradicionālos rāmjos. Viņā vienmēr ir tāds svaigums, un tādā veidā viņš spēj pārsteigt citus un arī pats sevi."

"Atceros, vienreiz Gidons man parādīja skaņdarbu sarakstu, kurus Kremerata ir atskaņojusi, manuprāt, astoņpadsmit gadu laikā. Šodien Gidonam aprit 68 gadi. Un, lūk, tas ir kaut kas pārsteidzošs. Skaņdarbu skaits un kvalitāte, kurus šie mūziķi ir izlaiduši cauri sev un savam prātam, ir apbrīnojama," skaidro komponists Viktors Kisins.

Savukārt trompetists Sergejs Nakarjakovs norāda, ka "Kremerata Baltica" ir viens no viņa mīļākajiem orķestriem. "Žēl, ka kopīgi koncerti mums nenotiek tik bieži, kā gribētos," atzīst mūziķis. "Vienkārši mēs viens otru ļoti labi izjūtam un veidojas lielisks muzikāls dialogs."

Pats Krēmers atzīst, ka tieši uz "Bozar" skatuves 1967. gadā ir aizsākusies viņa karjera. Varbūt tieši tāpēc "Kremerata Baltica" ir labi pazīstami Briseles publikai.

"Latvijas vēstniecība Beļģijā, gan pārstāvniecība Eiropas Savienībā izmanto šo iespēju, lai saviem kolēģiem dotu iespēju iepazīties ar šo fantastisko projektu, kas ir triju Baltijas valstu projekts. Un tā ir atbilde tiem, kas vaicā, vai Baltijas valstu sadarbība ir tikai fikcija vai realitāte," - tā Latvijas pastāvīgā pārstāve Eiropas Savienībā, vēstniece Ilze Juhansone.

Jau vēstīts, ka Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmu veido aptuveni 200 pasākumi, kas pusgada laikā plānoti gan Eiropā, gan ārpus tās robežām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti