Kultūras ziņas

Latvijas valsts himnas autoram Baumaņu Kārlim 180

Kultūras ziņas

Jauno Eiropas mūziķu koncerts Londonā

Dž. Pučīni operas "Vīlas" pirmuzvedums Latvijā

Kosma Ranuers: Pučīni operu iestudējuma ansamblis ir ģeniāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pučīni operu "Vīlas" un "Džanni Skiki" iestudējuma ansamblis Latvijas Nacionālajā operā ir ģeniāls, uzskata zviedru baritons Kosma Ranuers, kurš uzstājās Guljelmo un Džanni Skiki lomās operu pirmizrādē.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijas Nacionālajā operā valdīja sajūsma par 20.gs.sākuma ģēnija Džakomo Pučīni opermūziku. Pirmo reizi Baltā nama vēsturē te uzvesta opera “Vīlas”. Līdzās šai operai vēl viens itāļu meistara viencēliens - “Džanni Skiki”.   Pie diriģenta pults lietuviešu meistars Modests Pitrens, bet par operu režiju rūpējās Viesturs Kairišs.

Mēs no sirds ticam, ka Pučīni ir tas komponists, kuru Itālija gaidījusi – tā vēstīja Milānas "Vakara ziņnesis" pēc Pučīni pirmās operas "Vīlas" pirmizrādes.1884.gadā. Un komponists cerības nepievīla Nu, "Vīlas" piedzīvo pirmizrādi arī Latvijas Nacionālajā operā. Diriģents Modests Pitrens, režisors Viestura Kairišs, scenogrāfs Rinis Dzudzilio. Galvenās varones  Annas lomā Evija Martinsone. Vīlas ir pieviltās līgavas, kas mirušas pirms kāzām, tāds arī ir galvenās varones Annas liktenis. Kaut arī līgavainis zvērējis uzticību, tomēr Anna viņu nesagaidījusi  pievienojas mirušo vīlu valstībai. Pārvērtības skar arī viņu vizuāli. Līgavaiņa nožēla nāk par vēlu un Annas tēvs lūdz vīlas atriebt meitas nāvi. Un viņu atriebība nepazīst žēluma.

"Pučīni mūzika ir notikums un izsapņots notikums," saka operdziedātāja Evija Martinsone. "Kad priekšā ir tāds diriģents, tad ir ticības apliecinājums, ka, jā, es arī tiecos uz to skaisto, patieso mākslu."

"Abas Pučīni operas ir ļoti dažādas, tas ir neraksturīgs Pučīni, - pati pirmā opera "Vīlas, kurā viņš vēl ir savas mūzikas meklējumos, un "Džanni Skiki" jau šedevrs, viņa priekšpēdējais darbs, arī tādā žanrā Pučīni nav strādājis nekad," stāsta diriģents Modests Pitrens. "Esmu priecīgs par šodienas, domāju, veiksmīgo izrādi. Viss kolektīvs bija pacēlumā – solisti, koris, mūziķi un tas ir pats galvenais."

"Mūzikas gars, lai saplūstu ar telpu un laiku, pie tā ir jāpiestrādā," uzsver scenogrāfs Reinis Dzudzilo. "Es esmu mierīgs un pateicīgs par harmoniju, kas valdīja iestudējuma laikā."

"Man patīk dažādība. Reizēm vajag būt nopietnam, bet reizēm - papriecāties. Viss šī iestudējuma ansamblis ir ģeniāls. Ir tik viegli darīt savu darbu, apkārt ir tik daudz talantīgu cilvēku," atzīst zviedru operdziedātājs Kosma Ranuers.

Jau vēstīts, ka 8.maijā Latvijas Nacionālā opera aicināja uz Džakomo Pučīni operu "Vīlas" un "Džanni Skiki" pirmizrādi. Komponista pirmā opera "Vīlas" Latvijā tiek iestudēta pirmo reizi, bet "Džanni Skiki" - pēdējā pabeigtā un vienīgā komiskā opera piedzīvos atjaunojumu. Šāds diptihs, kurā kombinētas Pučīni pirmā un pēdējā pabeigtā opera, izveidots pirmo reizi operas vēsturē, un, kā stāsta mūsu operas direktors Zigmars Liepiņš, to par tiešām oriģinālu ideju atzinuši arī viņa ārvalstu kolēģi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti