Kultūras ziņas

Fotomēnesis Rīgā

Kultūras ziņas

Vīne gatava sadziedāties ar Eiropu

Koris "Sōla" "Vīnes festivāla" nakts mēģinājumos

Koris «Sōla» gatavojas Vīnes festivālam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) jauktais koris "Sōla" jau diennakti ir Vīnē, kur intensīvi gatavojas Vīnes festivāla atklāšanai 9.maijā. Kordziedātāji paguvuši gan piedzīvot galvu reibinošus muzikālus mirkļus, gan arī nedaudz vilties Austriešu un vācu izdaudzinātajā punktualitātē.

Eiropas labāko jaukto koru sadziedāšanās koncerts "Eiropa dzied!" Vīnes festivāla atklāšanas koncertā šogad ir jaunums. Krāšņajā koncertā piedalīsies kori no Lietuvas, Somijas, Horvātijas, Bulgārijas, Francijas, Vācijas, Austrijas, bet Latviju pārstāvēs LKA jauktais koris "Sōla" ar māksliniecisko vadītāju, diriģentu Kasparu Ādamsonu priekšgalā.

Ideja par profesionāļu un amatieru sapulcināšanu uz vienas skatuves radusies rīkojot Austrijas amatierkoru sacensību, kas līdzinās Latvijas dziesmu kariem, kas notiek pirms Dziesmu svētkiem. Jaunais projekts ir ciets rieksts pat tik pieredzējušiem televīzijas projektu veidotājiem kā uzņēmumam "Eurovision", kas ik gadu rīko Eirovīzijas dziesmu konkursus un piedalās citu starptautiska mēroga notikumu televīzijas pārraidīšanā.

Projekta apmēri ir galvu reibinoši. Tas redzams, kaut palūkojoties uz skatuvi šeit, pie Rātsnama, kas vien jau ir varena, monumentāla ēka. "Eiropa dzied!" budžets ir vairāk nekā miljons eiro. Gatavošanās 9.maijam sākās apmēram pirms pusgada. Man šķiet, nevienā Eirovīzijas projektā līdz šim nav ieguldīts tāds darbs un resursi," stāsta uzņēmumam "Eurovision" projektu vadītājs Metjū Trustrams.

Vīnes festivāla atklāšanas koncerta vadītājs aktieris Kornelius Obonja saka - šī gada festivāls ir atcere par aizritējušajiem simts gadiem kopš Pirmā pasaules kara sākuma. Tolaik Austrija iniciēja karadarbību, tagad Vīne sūta miera vēstījumu.

Mans un manas partneres uzdevums ir nodot šo festivāla ideju visu astoņu Eiropas valstu televīzijas skatītājiem. Proti, Vīne centīsies kaut nelielā mērā atdarīt par Vācijas un Austrijas radīto postu aizgājušajos laikos. Mēs esam priecīgi, ka jūs esat šeit, ka varam kopā uz Eiropu paraudzīties kā uz vietu kur ļaudis dzīvo kopā mierā un saticībā. Cerams, ka tā arī tas paliks," uzsver Vīnes festivāla atklāšanas koncerta vadītājs Kornelius Obonja.

Rīkotāju pūles un plānus, kā arī amatieru entuziasmu sašķobīja lietusgāzes. Plānotie dienas vidus mēģinājumi nenotika. Rosība atsākās ap deviņiem vakarā. Pat pēc 16  stundu ilgas darba dienas izmirkušos apavos kora "Sōla" dalībnieki spilgtāko notikumu vidū piemin Gustava Mālera radīto muzikālo aizkustinājumu.

Spilgtākais dienas iespaids - gaidīšana! Otrā simfonija, pēdējie akordi, saprašanās ar diriģentu. Uzstāties kopā ar Šenberga kori - tā ir mums vienreizēja iespēja, jo ar tika augstas profesionalitātes dziedētājiem mēs ikdienā nedziedam. Tas ir tas brīdis, kad katrs korists grib būt labāks, izdarīt vairāk, apgūt un līdzināties tādam profesionālam līmeni, ko ir grūti aizsniegt, bet kāpēc uz to netiekties?" saka "Sōla" diriģents Kaspars Ādamsons.

Vīnes festivāla atklāšanas koncertā amatierkori kopā ar profesionāļiem izpildīs Ludviga Van Bēthovena, Gustava Mālera, Džuzepes Verdi un Georga Fridriha Hendeļa iespaidīgākās kompozīcijas.

"Eiropa dzied!" tiešraide no Vīnes būs skatāma Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā 9.maijā plkst. 22. No Vīnes notiks tiešā pieslēgšanās kultūras vasarnīcai "Esplanāde 2014".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti