Koris «Medicus» gatavojas 50.jubilejas svinībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rēzeknes sieviešu koris “Medicus” šogad svin 50 gadu jubileju. Koris “Medicus” dibināts kā Rēzeknes rajona Centrālās slimnīcas medicīnas darbinieču koris. Šobrīd korī dzied dažādu profesiju pārstāves gan ar, gan bez muzikālās izglītības. Neraugoties uz to, koris savu profesionalitāti apliecinājis dažāda mēroga konkursos arī ārpus Latvijas. 25.novembra pēcpusdienā Rēzeknē izskanēs kora 50 gadu jubilejas koncerts.

Rēzeknes sieviešu koris “Medicus” svin 50.jubileju
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Sieviešu kora “Medicus” ģenerālmēģinājums pirms nozīmīgā 50 gadu jubilejas koncerta sākas ar smiekliem. Koncertmeistare uz mirkli piecēlusies no klavierēm, savukārt diriģente Anda Lipska to neredz un uzsāk diriģēt. Bez smiekliem korim neskaitās izdevies mēģinājums. Pirms jubilejas koncerta Anda atzīst  - darba vēl ir daudz, tomēr viņa zina, ka rezultāts būs labs. Ar kori strādā divas diriģentes - Anda Lipska un Ināra Skrule. Diriģentes ir prasīgas. Koris dzied kopā ne vien priekam, bet vēlas nemitīgi augt arī savā profesionalitātē. Un tas arī izdodas.

“Mēs esam diezgan augstā līmenī, mūsuprāt, jo pēdējos gados mēs gūstam pirmās pakāpes diplomus, mums bija ļoti laba uzstāšanās Krakovā, kad mēs ieguvām Adventes dziesmu konkursā “Zelta eņģeli”," stāsta diriģente Ināra Skrule.

Reizi gadā koris piedalās starptautiskos konkursos, kas notiek dažādās Eiropas valstīs. Pavisam nesen  dziedātājas uzstājās Beļģijā. Diriģente Anda Lipska atzīst - bija grūti, bet iznākums labs.

“Ārkārtīgi augsta līmeņa konkursā savā kategorijā dabūjām 4.vietu, bet mēs četras dienas saules gaismu neredzējām, mēs tikai mēģinājām un mēģinājām, koncertējām. Meitenes, kas nestrādā mūziķa sfērā, tad viņas saprot, ka tā mūziķa maizīte nemaz nav tik salda," saka Anda Lipska.

Korī dzied aptuveni 40 dalībnieces, un, ja kora pirmsākumos sastāvu veidoja mediķes, par ko liecina arī kora nosaukums ”Medicus”, tad šobrīd dalībnieces pārstāv dažādas profesijas, starp dziedātājām ir arī skolnieces. Anda Lipska uzskata, ka korim izdodas būt kopā, jo dziedātājām ir vienāda vērtību sistēma. Un viņa kā diriģente jūt uzticēšanos un atbalstu no dziedātājām.

“Tas nav vienkārši daudzām sievietēm būt kopā, bet mums palaimējies, ka mēs, man liekas, labi saprotamies, - ir kopīgas intereses, labs kodols, meitenes, uz kurām var paļauties, kas izdara ikdienas melno darbu, ka diriģents var atļauties tikai diriģēt," norāda Anda Lipska.

Nellija Žogota korī dzied deviņus gadus, uz mēģinājumiem brauc no Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta. Kora mēģinājumi ir iespēja atpūsties no ikdienas darba skolā un uzņemt jaunu enerģiju.

“Gandarījuma sajūta ir katru vakaru. Kad es braucu mājās, nav noguruma, man noņem koris nogurumu, to kas ir sakrājies pa dienu. Gandarījums par to, ko sākam darīt, ka mēs varam kvalitatīvi paveikt. Esam piedalījušās festivālos, kas liekas nereāls sapnis, un repertuārs sarežģīts, bet, kad mēs sākam darīt, mēs jūtam, ka mēs kopīgi to varam," priecājas Nellija Žogota.

Kora prezidente Zane Apeināne kora iekšējo atmosfēru raksturo kā vienotu organismu, kas elpo vienā ritmā.

“Atnākot uz šejieni, ir sava veida meditācija un atpūta; tad, kad divas stundas pavadām mēģinājumā, no sirds atvērt muti un pareizo skaņu dabūt, un domāt dziesmai līdzi, nevis par ikdienas problēmām, - tad galva tā iztīrās, ka darbs ir aizmirsies, un pavisam cits lidojums. Citreiz pēc mēģinājuma liekas, ka spārni aug," atzīst Zane Apeināne.

Jubilejas koncertā būs dzirdams kāds īpašs pirmatskaņojums. Komponiste Ilona Rupaine speciāli korim sakomponējusi skaņdarbu “Smiltenes benzīntanks”. Vieta, kur koristēm, dodoties uzstāties, bieži sanāk apstāties. Šis benzīntanks pašām koristēm ir palicis atmiņā ar viņām vien zināmiem stāstiem. Īpaši būs arī dziesmu vārdi, kurus veidos diriģentu izteicieni.

“Tur ir abu divu diriģenšu izteicieni, vairāk gan Anda ar sulīgiem izteicieniem bagāta; kad viņa pie mums atnāca un sāka strādāt, tad mums par visu nāca smiekli, par to, ko teica, jo teica salīdzinājumos, tagad esam apradušas, nereaģējam, bet mums ir korī čaklas meitenes, kas to visu uzreiz piefiksē. Ir nošu partitūras, kuras ir aprakstītas ar izteicieniem," stāsta Zane Apeināne.

Kora 50 gadu jubilejas koncertā skanēs korī iemīļotas dziesmas, no kurām gan pirmatskaņojums, gan arī citas komponētas tieši “Medicus” sievu balsīm. 

Jubilejas koncerts skanēs jau šajā vakarā Rēzeknes Kultūras namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti