Kultūras ziņas

Foto izstāde "Pēdējā saruna ar akadēmiķi Saharovu"

Kultūras ziņas

Viena dziesma, viena deja, viena tauta

Kā koris "Maska" gatavojas koru Eirovīzijai

Koris «Maska» gatavojas koru Eirovīzijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Teju bez brīvdienām šobrīd iztiek Babītes novada jauktais koris “Maska”, kam mazāk nekā pēc mēneša būs jākāpj uz starptautiskā konkursa “Eirovīzijas koris” skatuves Gēteborgā, Zviedrijā, pārstāvot mūsu valsti desmit Eiropas koru konkurencē. Koris pavisam nesen izdevis arī trešo studijas albumu un gatavojas apjomīgai Japānas tūrei. Dalība konkursā “Eirovīzijas koris” maskiešiem esot viens no lielākajiem izaicinājumiem, un uz skatuves atvēlētajās minūtēs dziedātāji vēlas muzikāli parādīt par Latviju tik daudz, cik vien iespējams, jo koru Eirovīzija tiks translēta 11 valstīs.

Šī vasara Babītes novada jauktajam korim “Maska” notikumiem piesātināta. Pavisam drīz sāksies divu nedēļu ilga tūre pa Japānu, un jau aiznākamajā dienā pēc atgriešanās dzimtenē koris atkal dosies ceļā – šoreiz pretim vienam no lielākajiem izaicinājumiem pārstāvēt mūsu valsti starptautiskajā konkursā “Eirovīzijas koris”. Ceļazīmi uz Gēteborgu Zviedrijā koris ieguva pavasarī ar nacionālas atlases žūrijas lēmumu.

"Mums būs divi skaņdarbi. Pirmo jūs dzirdēsiet noteikti, jo to mēs izpildīsim pirmajā kārtā, un šis skaņdarbs mums arī palīdzēja pagājušajā gadā ļoti labi nostartēt lielajos koru karos. Viņš ir stabili iegājis mūsu repertuārā. Un pie veiksmes, uz ko mēs, protams, ceram – mums ir jātiek trijniekā un tad mēs dziedāsim Lauras [Jēkabsones] speciāli Eirovīzijas konkursam rakstīto “Nāc, Dieviņi”," stāsta diriģents Jānis Ozols.

"Tā ideja skaņdarbam ir apvienot, cik vien koncentrēti var, visu, ko mēs varam muzikāli parādīt par Latviju, tas ir gan mūsu kora skaistais tonis, tā ir mūsu tradicionālā dziedāšana, gan arī nedaudz Latvijas dabas – putnu skaņas, nu tāds īss, koncentrēts prezentācijas skaņdarbs," atklāj dziedātāja, komponiste Laura Jēkabsone.

Gaidāmā priekšnesuma detaļas esot noslēpums, bet koris noteikti attaisnošot savu nosaukumu – intrigu uztur kora vadītājs.

"Noteikti būs šādi tādi pārsteigumi. Pērkontēvā es esmu iecerējis ļoti interesantu lietu, bet, protams, tas viss ir jāsaskaņo ar EBU, ar režisoriem utt. Un otrā skaņdarbā es esmu iecerējis vēl kaut ko daudz interesantāku un vizuāli, manuprāt, ļoti iespaidīgu, bet atkal tas ir atkarīgs no cilvēkiem, kas būs otrā pusē, vai viņi to varēs tīri tehniski izpildīt. Esmu bijis arī lielajā Eirovīzijā grupas “Cosmos” sastāvā. Šī man ir otrā Eirovīzija, un man ir diezgan skaidrs, ka televīzijas specifika ir ne tikai jāņem vērā, bet arī jāizmanto," norāda diriģents. "Tērpi mums ir gatavi jau sen, mēs viņus drīzāk pielabojam un novedam līdz tam izcilajam stāvoklim, cik nu tas ir iespējams."

3. augustā skatuvi cīņā par titulu “Eirovīzijas gada koris” "Maska" dalīs ar vēl deviņiem labākajiem Eiropas koriem, un uzvarētāju izšķirs trīsgalvaina ekspertu žūrija.

"Eirovīzijas oficiālais konts stāsta par viņiem, un tur ir dažādi tie kori, piemēram, no Slovēnijas ir džeza koris - seši septiņi cilvēki. Ļoti dažāda būs konkurence, mums ir vienkārši jāparāda sava lieta – tā mūzika, ko Laura [Jēkabsone] mums ir ļoti skaisti sarakstījusi, tas ir arī galvenais, un tā konkurence – tas būs tik ļoti subjektīvi," uzskata dziedātājs Klāvs Ozoliņš.

"Man šķiet, ka mēs paši līdz galam neaptveram to, uz ko mēs esam parakstījušies, izcīnījuši – to ceļazīmi," piebilst dziedātāja Aiva Streļča.

"Abām dziesmām pamatā ir tautasdziesma un arī stāsts, kas ir saistīts ar mežameitām, tā kā es domāju, ka mēs šajās divās dziesmās izstāstām latvieša 20. gadsimtu," saka Ozoliņš.

"Man laikam jāsaka, ka katru reizi, kad es dziedu “Nāc, Dieviņi!”, man vienmēr skrien skudriņas. Tiešām neliekuļojot. Tāpēc es ļoti gaidu ar lielām cerībām to finālu," atzīst Streļča.

Vēsturiski pirmais konkurss “Eirovīzijas koris” pirms diviem gadiem notika pie mums Latvijas galvaspilsētā. Toreiz "Arēnā Rīga" uzvaras laurus plūca sieviešu koris “Carmen Manet” no Slovēnijas, bet mūsu valsti spoži pārstāvēja Jelgavas 4. vidusskolas meiteņu koris „Spīgo”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti