Rīta Panorāma

Pie skatītājiem atgriežas "Gudrs, vēl gudrāks"

Rīta Panorāma

Intervija ar Arvilu Ašeradenu

Komponistam Tālivaldim Ķeniņam 100 – VAK "Latvija" velta koncertprogrammu

Koris «Latvija» svinēs Tālivalža Ķeniņa simtgadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sestdien, 5. oktobrī, Sv. Jāņa baznīcā Rīgā izskanēs Tālivalža Ķeniņa simtgadei veltīts autorkoncerts. Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”, ērģelniece Ilze Reine, diriģents Māris Sirmais un vairāki solisti sagatavojuši slavenā Kanādas latviešu komponista programmas esenci, kas sniegs ieskatu nozīmīgā komponista mantojumā, paziņojumā medijiem informē organizatori.

Koncertā skanēs mūzika jauktajiem korim “a cappella”, kā arī divas nozīmīgas kantātes – “Korāļu kantāte” par Johana Sebastiana Baha tēmām jauktajam korim, soprānam, mežragam, trompetei un ērģelēm, kā arī patriotiskā kantāte “Kurzemes kareivim”, kas rakstīta mecosoprānam, baritonam, jauktajam korim un ērģelēm.

Programmas atskaņojumā piedalīsies Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” mākslinieki, ērģelniece Ilze Reine, solisti – Ilze Grēvele-Skaraine (soprāns), Sniedze Kaņepe (mecosoprāns), Eduards Vācietis (baritons), Jānis Porietis (trompete) un Kārlis Rērihs (mežrags).

VAK "Latvija"
VAK "Latvija"

Pie diriģenta pults kora “Latvija” galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

Tālivaldis Ķeniņš bija Kanādas latviešu komponists, kura daiļrade ir bijusi un joprojām ir ļoti nozīmīga gan Latvijas, gan Kanādas kultūrai. Komponists pats reiz minējis:

“Mana dzīve orientējusies divās atšķirīgās vidēs. Vienai nāk līdzi dzimtās zemes piederība, neatkarīgās Latvijas lepnuma nozīme un jēga. Otrai – garīgais briedums, kas izveidojies vispasaules garīgā pulsa kultūrā un garā.

Abas vienādi svarīgas un noteikušas manas dzīves nozīmi un tās virzienu. Divas pasaules: abas krāšņas un bagātas.”      

1951. gadā kopā ar sievu Tālivaldis Ķeniņš pārcēlās uz dzīvi Kanādā, kur nodzīvoja visu savu turpmāko mūžu un tika cildināts par savu aktīvo mūzikas dzīvi Toronto, kā arī citās Kanādas pilsētās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti