Koris «Latvija» noslēdz Britena jubilejas gadu ar «Kara rekviēmu» Tallinā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valsts Akadēmiskais koris (VAK) "Latvija" ir devies uz Tallinu, kur piedalīsies Bendžamina Britena "Kara rekviēma" atskaņojumā, pirmo reizi sadarbojoties ar pasaules vadošajos opernamos pazīstamo britu diriģentu Janu Latemu-Kēnigu.  Koncerts izskanēs koncertzālē "Estonia" 6.decembrī plkst. 19.00, lsm.lv informē kora pārstāvji.

Atskaņojumā piedalīsies arī Igaunijas Nacionālais simfoniskais orķestris un solisti Svetlana Kasjana (soprāns, Krievija), Pols Nailons (tenors, Lielbritānija) un Gevins Karss (baritons, Lielbritānija). 

"Sarunā Jans Latems-Kēnigs pauda, ka šis skaņdarbs viņam ir ļoti personisks un tuvs, jo uzreiz pēc tā pasaules pirmatskaņojuma nākamos četrus gadus, no 1963. līdz 1967. gadam, viņš kā kora dziedātājs ir reguāli piedalījies šī skaņdarba atskaņojumā ," skaidro kora "Latvija" direktors Māris Ošlejs.  "Šis laiks lika viņam izvēlēties diriģenta profesiju par savas dzīves ceļu. Tādēļ arī mēģinājuma laikā un iestudējuma procesā diriģents balstās uz tiešajiem Britena ieteikumiem."

Kā zināms, šogad visā pasaulē atzīmē izcilā britu komponista Bendžamina Britena simtgadi. Koris "Latvija"  šogad jau ir piedalījies divos "Kara rekviēma" atskaņojumos Hamburgā diriģentes Simonas Jangas vadībā, kā arī 16. Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā diriģenta Stīvena Leitona vadībā izpildīja Britena "Himnu Sv. Cecīlijai".

Britena "Kara rekviēms" savu pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja 1962. gadā Koventrijas atjaunotajā katedrālē, kas pilnībā tika nopostīta Otrā pasaules kara laikā. Britens, būdams pārliecināts pacifists, šajā darbā kombinējis klasiskā latīņu rekviēma tekstus ar Pirmā pasaules karā kritušā dzejnieka Vilfrēda Ouvena dzeju, lai paspilgtinātu savu vēstījumu par kara šausmām un bezjēdzību. Komponists izteicis vēlmi, ka solistiem jābūt no Otrā pasaules kara pretinieku valstīm – Krievijas, Anglijas un Vācijas.

Britens tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajām un neparastākajām personībām 20. gadsimta mūzikā. Par godu dižā komponista jubilejai ir izveidota īpaša mājas lapa britten100.org.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti