Koris «Latvija» koncertē Ņujorkā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

9. aprīlī pulksten 19 Linkolna centra Elisas Talijas koncertzālē un divas dienas vēlāk – 11. aprīlī pulksten 20 Barišņikova Mākslas centrā koncertu sniegs Valsts akadēmiskais koris „Latvija”.

„Es nepārspīlēšu, ja teikšu, ka uz Ņujorku esam atveduši īstu kora mūzikas šedevru parādi," par Ņujorkas koncertu programmām saka kora „Latvija” mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais. "Savu programmu esam dažādojuši, tādējādi piedāvājot klausītājiem atšķirīgu skanējumu abās koncerta norises dienās. Abu koncertu programmu esam veidojuši no izcilākajiem un unikālākajiem Baltijas reģiona komponistu kora mūzikas šedevriem."

Kā uzskatāmākos piemērus 9. aprīļa koncertam diriģents min pasaules slavu ieguvušo igauņu komponistu Arvo Perta un Veljo Tormisa, kā arī latviešu Ērika Ešenvalda, Pētera Vaska un Artura Maskata darbus - viņu uzvārdi klasiskās mūzikas piekritējiem nav sveši nevienā kontinentā. Savukārt citi Eiropas reģioni un laikmeti būs pārstāvēti ar Alesandro Skarlati, Johannesa Brāmsa, Fēliksa Mendelsona, Svena Dāvida Sanstrēma un citu autoru darbiem.

Uzzinot, ka koris „Latvija” viesosies Ņujorkā, Barišņikova centrs izrādīja interesi rīkot kora koncertu arī savā koncertzālē, tādējādi korim piedāvājot unikālu iespēju papildināt 9. aprīļa koncertu ar vēl vienu unikālu iespēju, proti, 11. aprīlī kāpt uz Barišņikova centra skatuves, jāpiebilst, ka 11. aprīļa koncerts ir iekļauts arī īpašajā Barišņikova centra desmit gadu jubilejas koncertu sērijā, un biļetes uz to jau ir izpārdotas, stāsta Valsts akadēmiskā kora „Latvija”  direktors Māris Ošlejs.

Plānotajā Barišņikova centra koncertā Valsts akadēmiskais koris „Latvija”  un tā mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais vēlas atspoguļot mūsdienu Baltijas kormūzikas daudzveidību. Programmā pārstāvēti visu triju Baltijas valstu komponisti – no Lietuvas Vītauts Miškinis un Vaclovs Augustins, Igauniju pārstāv Arvo Perts un Veljo Tormiss, bet no Latvijas skaņražiem programmā iekļauti Ērika Ešenvalda, Gundegas Šmites, Uģa Prauliņa, Jēkaba Jančevska un Raimonda Tigula darbi, tostarp koncertā izskanēs arī amerikāņu kormūzikas zvaigznes Ērika Vitekra darbs „Lux aurumque”

Abu koncertu programmās iekļauti arī ārkārtīgi smalki skaņdarbi, kurus var nodziedāt tikai ļoti liels, izcils kolektīvs. Olivjē Mesiāna slavinājums Jēzus mūžībai skanēs 27 balsīs.

„Braucot uz Ņujorku, esam padomājuši arī par ciema kukuli amerikāņu publikai – tas būs viens no slavenākajiem amerikāņu kormūzikas darbiem „Leonardo Dreams of His Flying Machine”, kuras autors, vairākkārtējs „Grammy” balvas laureāts Ēriks Vitekrs, Amerikā ir ļoti populārs,” stāsta kora "Latvija" vadītājs, uzsverot, ka arī viņam pašam šis autors ir īpašs. „Ļoti daudzi izcili Latvijas kori labprāt viņa mūziku iekļauj savā repertuārā,” par amerikāņu autora mūziku saka Māris Sirmais.

Koris „Latvija” Amerikas Savienotajās Valstīs viesojas otro reizi. 2010. gadā Ņujorkā kopā ar islandiešu grupas „Sigur Ros” mūziķiem koris piedalījās Kjartana Sveinsona vokāli instrumentālās kompozīcijas „Credo” pasaules pirmatskaņojumā, kā arī uzstājās vēl divos koncertos Linkolna centra rīkotajā „White Light Festival”. Laikraksts „The NewYork Times” toreiz, raksturojot kora skanējumu, vairākās recenzijās neskopojās ar apzīmējumiem „izsmalcināts, skaists, krāšņs”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti