Koris «Latvija» koncertā Ulbrokā pirmatskaņos Zaļupes, Kontauta un Stivriņas jaundarbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un diriģents Māris Sirmais 7. decembrī plkst. 19.00 koncertēs kultūras centrā "Ulbrokas pērle". Programmā izskanēs vairāki pasaules pirmatskaņojumi, informēja kora pārstāvji.

Jaundarbus adventes laika sajūtās radījuši latviešu komponisti Rihards Zaļupe, Andris Kontauts un Renāte Stivriņa. Koncertā izskanēs arī komponista Ērika Ešenvalda, kā arī Zuzanna Koziej (Polija), Morten Poulsen (Dānija), Eduarda Fiskoviča un Ivara Rebhūna opusi Ziemassvētku noskaņās un iemīļotas tradicionālās Ziemassvētku dziesmas jaunā skanējumā.

Riharda Zaļupes "Ziemas karuselis" ir skaņdarbs jauktajam korim, solistiem un sitaminstrumentiem, par ko komponists saka: "Tā ir tā sajūta, ko, cerams, katrs bērnībā esam piedzīvojuši: kad bija bezgala daudz sniega, nosalušas kājas un rokas, auksts deguns, trakulīgā skraidīšana un priecāšanās, kas mijiedarbojās ar nebeidzamu spēku! [..] Skaņdarbu veido četri mazi stāsti un to savienojums ar latviešu tautasdziesmu tekstiem."

Andra Kontauta "Gaismas evanģēliju" ("Cauri ziemai kāds nāk") veido četri Adventes dziedājumi ar Kārļa Skalbes, Andas Līces un Martas Neretas tekstiem, kas stāsta par mieru un gaismu, ko nes Ziemassvētku laiks. Savukārt Renātes Stivriņas skaņdarbu "Mazā Adventes mistērija" iedvesmojusi poļu kalniešu Adventes laika melodija. 

2022. gada decembrī Valsts akadēmiskais koris "Latvija" piedalīsies Raimonda Tigula jubilejas koncertos Rīgā un Ventspilī, kā arī atskaņos Vona-Viljamsa "Jūras simfoniju" kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri tā jaunā mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā. Savukārt 2023. gada pavasarī gaidāmas klausītāju iemīļotās Lauras Jēkabsones kora kameroperas "Ej nu ej" koncertizrādes visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti