Kultūra

Fotogrāfijas muzejā notiks Guntas Podiņas izstāde "Mēs neesam neredzami"

Kultūra

Par koncertu "Bahs un Vasks"

Koris "Latvija" svin 75. jubileju

Koris «Latvija» izsludina bagātīgu 75.jubilejas gada programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šis ir mūsu valsts lepnuma – akadēmiskā kora „Latvija” 75. jubilejas gads. 20 gadu savukārt aprit kopš kori vada abi Māri – kora direktors Māris Ošlejs un mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais. Korim allaž bijusi ļoti piesātināta koncertdzīve, bet jubilejas gads būs sevišķi bagātīgs, uzstājoties gan Latvijā, gan tuvās un tālās ārzemēs.

„Mūzika manuprāt ir vienkārši satriecoši skaista. Tā ir pirmkārt tonāla ar ļoti daudziem krāšņiem kontrastiem. Vispār ļoti iespaidīgs darbs kopumā." - Tā par Svena Dāvida Sandstrēma "Mesiju" saka kora "Latvija" mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais, pēc Liepājas nedēļu vēlāk šo oratoriju koris atskaņos Šauļu garīgās mūzikas festivālā, bet aprīļa beigās dosies uz jauno Elbas filharmoniju Hamburgā, kur trijos koncertos kopā ar diriģentu Kentu Nagano izpildīs Mālera 8.simfoniju.

Tālākais ārzemju brauciens šogad korim gaidāms rudenī, kad tas dosies uz Ķīnu un uzstāsies Pekinā un Šanhajā.

Ļoti bagātīga visa šī jubilejas gada garumā programma būs arī Latvijā – gan Rīgā, gan reģionos.

Perfektās vokālās meistarības un sava īpašā skanējuma dēļ koris „Latvija” ir ļoti spoža vienība ar pasaules kvalitātes zīmi, ne velti regulāri to savās programmās vēlas redzēt pasaules izcilākie diriģenti un orķestri.

Lai arī skan kā vienots organisms, to veido 50 dziedātāji, katrs ar savu balss un personības krāsu.

Šobrīd ilggadīgākā kora dziedātāja ir Iveta Sevele, kura korī strādā jau 35. sezonu, sākusi vēl pie diriģentiem Imanta Cepīša un Ausmas Derkēvicas.

"Darbs ir kā atpūta, un atpūta ir kā darba turpinājums, Es daru to, kas man ļoti patīk, un es ceru, ka es vēl turpināšu. Ja ir gadījies kāds fantastisks koncerts ar fantastiskām sajūtām, liekas – tas jau ir tas augstākais punkts, bet nāk atkal nākamais un liekas – tas ir tas augstākais," stāsta Iveta Sevele. "Kora izcilā skaņa galvenokārt ir diriģenta nopelns. Māris Sirmais ir tik fantastiski darbaspējīgs! Viņš pats sevi visu atdod un dabū tieši to pašu pretī. Mums nav tiesību mazāk viņam dot. Tā ir tā enerģijas apmaiņa. Viņš gūst no mums, un mēs no viņa."

Māra Sirmā faktoru kā pašu būtiskāko izceļ arī dziedātājs Valdis Tomsons, piebilstot, ka profesionāli dziedātāji mēdz ātri izlaisties, ja vien viņu vadībā nav tāda absolūtā maksimālista, kāds ir Māris. Pats Valdis Tomsons „Latvijā” dzied desmito sezonu, un dēvē to par ārkārtīgi piesātinātu laiku:

„Tas muzikālā materiāla apjoms, kam mēs izejam cauri, tas ir milzīgs! Un muzikālā bagāža un pieredze ir ļoti liela. Viens no milzīgākajiem plusiem šajā darbā ir tas, ka mums ir iespēja uzstāties Eiropas un ne tikai Eiropas labākajās koncertzālēs un sadarboties ar labākajiem orķestriem un diriģentiem. Tas ir ļoti plašs redzesloks, ko mēs varam iegūt."

Māris Sirmais kori „Latvija” uzņēmās vadīt pirms 20 gadiem - tam sarežģītā laikā, kad pēc Imanta Cepīša aiziešanas mūžībā tas bija palicis bez stabila vadītāja un bija neskaidrā situācijā. Māris Sirmais godīgi atzīstas – vadīt šo kolektīvu tolaik nebija viņa plānos, viņam bija citi mērķi un ideāli, bet tomēr liktenīgais lēmums tika pieņemts.

Māris Sirmais: „Tad bija gandrīz vai tāds jautājums – būt vai nebūt, vai tas kolektīvs pastāvēs vai nepastāvēs. Jo tas bija laiks, kad ļoti daudz kas tika likvidēts saistībā ar visām pārmaiņām valstī. Un tad tas bija tāds liktenīgs manas dzīves lēmums. Protams, ka es esmu ļoti daudz ko ieguvis no visa šī laiks – tas ir kas prātam neaptverams, un, protams, es pieļauju, ka es pietiekami daudz ko esmu arī zaudējis. Man tajā laikā bija citi mērķi un ideāli. Bet nu kaut kā kopīgi pa tiem 20 gadiem mēs esam tur, kur mēs esam."

Tuvākā tikšanās ar kori „Latvija” un diriģentu Māri Sirmo būs nākamnedēļ, Lielajā Piektdienā, kad Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars” koris kopā ar Liepājas simfonisko orķestri un operas solistiem atskaņos vērienīgo slavenā skandināvu komponista Svena Dāvida Sandstrēma oratoriju „Mesija”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti