Koris «Latvija» izdod Ešenvalda kormūzikas ierakstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar prezentācijas pasākumu Jaunciema jahtklubā 8.augustā tiks svinēta Ērika Ešenvalda kormūzikas kompaktdiska „At the foot of the sky” iznākšana. Kompaktdiska izdevēji – Valsts Akadēmiskais koris (VAK) „Latvija” un diriģents Māris Sirmais.

VAK „Latvija” direktors Māris Ošlejs, telefonintervijā lsm.lv stāstot par ieraksta tapšanu, atgriežas divus gadus senā pagātnē, kad Ēriks Ešenvalds pametis kori, lai pievērstos komponēšanai, taču radošā sadarbība ar diriģentu Māri Sirmo un kori turpinājusies. Ieraksta ideja ģenerēta apmēram astoņus līdz desmit mēnešus, bet pēc tam – šī gada aprīlī Sv. Jāņa baznīcā Rīgā notikusi ieraksta sesija, kurā kopā ar kori un Māri Sirmo piedalījās Andis Klučnieks (basa flauta), Rihards Zaļupe (sitaminstrumenti), Pēteris Trasūns (alts) un Pēteris Ozoliņš (čells). Ieraksta skaņu režisors – Normunds Slava.

Māris Ošlejs uzsver, ka ierakstā skaņdarbu muzikālo pavadījumu veidojuši ne tikai pieaicinātie mūziķi, bet arī kora dziedātāji un solisti. Raksturojot kompaktdisku, kora direktors stāsta, ka tas veltīts kosmosam, kosmiskām parādībām, zvaigznājiem un tādiem atmosfēras optiskajiem fenomeniem kā, piemēram, halo un ziemeļblāzma. Senatnes dvesmu ierakstā ienes, piemēram, tāds skaņdarbs kā „Senekas Zodiaks”.

Komponista Ērika Ešenvalda mājas lapā atrodamā informācija liecina, ka kormūzikas izdevumā iekļauti sekojoši skaņdarbi: „Tāls ceļš”, „Ziemeļblāzma”, „Vineta”, „Senekas Zodiaks”, „Zvaigznes”, „Viltus Saules I”, „Viltus Saules II”, „In Paradisum”.

„Komponējot skaņdarbu, es ļaujos jaunrades vilinājumam – ceļojumam, kura līkloču takas mani nemitīgi, bet pārliecinoši aizved līdz partitūras pēdējai izskaņai. Un tikai tad seko izelpa,” raksta Ešenvalds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti