Koris «Latvija» atskaņos 14 jaunas, Latvijas simtgadei veltītas kora dziesmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

11. novembrī  Latvijas Nacionālās bibliotēkas “Ziedoņa” zālē plkst. 19 Valsts akadēmiskais koris (VAK) “Latvija” kopā ar diriģentu Māri Sirmo pirmatskaņos 14 jaunas kora dziesmas, kas veltītas Latvijas 100 gadu jubilejai. Šis ir trešais cikla “Latvijas komponisti Latvijas simtgadei” koncerts, šoreiz īpaši veltīts Tēvzemes tēmai.

Turpinot tradīciju, koncertā dzirdēsim arī ārzemēs dzīvojošu komponistu jaundarbus – šoreiz Kanādā mītošā Imanta Ramiņa un Georga Jura Ķeniņa veltījumus Latvijai.

“Domājot par dziesmu un koncertu, man šķita svarīgi, ka tekstu rakstījis kāds, kurš piedalījies Latvijas brīvvalsts veidošanā. Mana vectēva dzejā paustās domas šodien ir tikpat nozīmīgas kā pirms 100 gadiem. Savā jaundarbā izmantošu Ata Ķeniņa dzejoli “Es gribētu”, kurā vectēvs ir izraudzījis trīs lomas, kā var kalpot tautai: dzejnieks, pravietis un kareivis,” stāsta komponists.

11. novembrī dzirdēsim kora dziesmas, ko sacerējuši komponisti Jānis Aišpurs, Juris Ābols, Ilona Breģe, Aivars Broks, Līga Celma-Kursiete, Georgs Juris Ķeniņš, Māris Lasmanis, Zigmars Liepiņš, Vineta Līce, Imants Ramiņš, Indra Riše, Andris Sējāns, Renāte Stivriņa, Valdis Zilveris.

“Latvijas koru mūzikā šis jaundarbu cikls ir revolūcija, jo līdz šim tik apzināta koru mūzikas repertuāra veidošana, dodot komponistiem absolūtu radošo brīvību, nav notikusi. Daļu no šīm dziesmām mēs turpināsim dziedāt turpmākos piecus, desmit un vairāk gadus – šis ir visas tautas projekts un esam gandarīti, ka mums ir iespēja būt klāt tik daudzu brīnišķīgu dziesmu tapšanā,” saka VAK “Latvija” direktors Māris Ošlejs.

Jau vēstīts, ka Māris Sirmais un koris “Latvija” iedvesmojis komponistus no Latvijas radīt ap 70 jaunus skaņdarbus korim, no kuriem labāko novērtējumu guvušie tiks atskaņoti grandiozā svētku koncertā 2018. gada 4. maijā. Komponēt par piecām stihijām: debesīm, zemi (Tēvzemi), gaisu, ūdeni un mīlestību aicināti dažādu žanru komponisti un dziesmu autori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti