Koris «Kamēr...» ar krāšņu koncertu atzīmēs 25 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

25.maijā viens no Eiropas un Latvijas labākajiem amatierkoriem, jauniešu koris "Kamēr..." atzīmēs 25 gadu pastāvēšanas jubileju, saviem klausītājiem dāvājot koncertu Latvijas Nacionālajā operā.

Koncertā "Kamēr..." izpildīs īpaši šim notikumam radītus trīs izvērstus jaundarbus, kurus korim veltījuši komponisti Ēriks Ešenvalds, Raimonds Tiguls un Geibriels Džeksons.

Koncerta mākslinieciskais vadītājs ir "Kamēr..." galvenais diriģents Jānis Liepiņš, bet koncertā pie diriģenta pults stāsies arī kora dibinātājs un ilggadējs galvenais diriģents Māris Sirmais, diriģenti, kuri strādājuši korī - Ainārs Rubiķis, Inita Kamarūte, Mārtiņš Ozoliņš, Aivis Greters, kā arī šobrīd Latvijā pazīstami un atzinību ieguvuši kordiriģenti, kuri savulaik dziedājuši korī un guvuši iedvesmu un pamatu savai tālākai profesionālai darbībai - Līga Celma, Artūrs Ancāns un Kaspars Ādamsons. Koncerta režisore ir Rēzija Kalniņa.

Jānis Liepiņš par gaidāmo notikumu stāsta: "Jubilejas koncertā, pieaicinot komponistus un diriģentus, vēlamies parādīt, par ko "Kamēr..." ir izveidojies savu vadītāju, diriģentu un dziedātāju kopīgā darbā 25 gadu garumā. Koncertā iezīmējam trīs galvenos virzienus: "Kamēr..." kā laikmetīgās "a capella" mūzikas izpildītājs, "Kamēr..." kā skatuvisks, kustīgs, dziedošs organisms un "Kamēr..." kā sadarbības partneris orķestriem, dažādiem izpildītājiem, grupām un solistiem. To visu mūsu klausītāji piedzīvos koncertā Latvijas Nacionālajā operā."

Kori "Kamēr..." 1990.gadā Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā dibināja Latvijā un pasaulē pazīstamais kordiriģēšanas meistars Māris Sirmais, kurš kolektīvu vadīja līdz 2012.gadam, kad vadības grožus atdeva sava studenta un ilggadēja kora otrā diriģenta Jāņa Liepiņa rokās, kurš līdz šim brīdim ir "Kamēr..." mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents.

Kā norāda "Kamēr..." direktore Kristīne Zvirbule, kora pastāvēšanas laikā tas izveidojies par vienu no spilgtākajiem un interesantākajiem amatierkolektīviem gan savu izkopto vokālo prasmju (vokālie pedagogi Aina Bajāre un Ansis Sauka), gan repertuāra izvēles dēļ, kurā nozīmīgākā daļa vienmēr pievērsta jaunu darbu pasūtīšanai un sadarbībai ar mūsdienu kā Latvijas, tā arī starptautiski pazīstamiem skaņražiem. Koris ir arī daudzu starptautisku festivālu un simpoziju dalībnieks un konkursu laureāts, tajā skaitā vairākkārtējs  Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku laureāts, divreiz (2004. un 2013.gadā) ieguvis prestižo Eiropas Lielo mūzikas balvu ("European Grand Prix for choral singing"), kā arī ir Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts.

Korī "Kamēr..." šo gadu laikā dziedājušo jauniešu skaits mērāms daudzos simtos, un katrs no viņiem ir kļuvis muzikāli bagātāks, atvērtāks un zinošāks, norāda Kristīne Zvirbule. Kora nosaukumā iekodētā daudzpunkte norāda uz iespējamību un ilgtspēju: "Kamēr... mēs esam jauni, mēs dziedam!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti