Koris «Gaudeamus» neparastā nakts koncertā ieskandinās bijušo Rīgas tvaika ūdenssūkņu staciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vīru koris “Gaudeamus” turpina drosmīgus eksperimentus jaunu koncerttelpu apguvē. Gatavojoties kora sešdesmit gadu jubilejai, tapis vēl viens projekts ciklā ““Gaudeamus” Latvijai un…”. Tas būs veltīts Latvijas dabai un notiks piektdienas vakarā bijušajā Rīgas tvaika ūdenssūkņu stacijā, kur neviens koncerts līdz šim nav skanējis.

Koncertam sūkņu stacijā “Gaudeamus” gatavojas savās mājās – Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU). Neparastas koncertvietas ir kora “jājamzirdziņš”. Pirms trim gadiem vīri pārsteidza ar koncertu gāzes tornī, pirms diviem dziedāja “Spilves” lidostā. Tagad pienākusi kārta bijušajai Rīgas tvaika ūdenssūkņu stacijai Maskavas ielā.

Koris "Gaudeamus" neparastā nakts koncertā ieskandinās bijušo Rīgas tvaika ūdenssūkņu staciju
00:00 / 05:01
Lejuplādēt

“Prātavētrojām par potenciālajām telpām, un tā nu šī vieta “izlēca”. Kāds no mūsu dziedātājiem tur bija bijis, jo šī vieta tagad tiek izmantota korporatīviem pasākumiem. Bet neviens koncerts tur nav bijis. Aizbraucām paskatīties – brīnišķīga akustika!” stāsta idejas autors “Gaudeamus” mākslinieciskais vadītājs Ivars Cinkuss.

Iepriekšējos cikla koncertos pievērsušies tādām tēmām kā “Dievs” un “Daile”, šoreiz “Gaudeamus” vīri apdziedās dabu un mijiedarbi ar cilvēku.

Līdzās tādiem klasiķiem kā Jānis Kalniņš, Pēteris Barisons un Jāzeps Vītols skanēs arī mūsdienu latviešu komponistu Ērika Ešenvalda, Kārļa Lāča un Maijas Einfeldes mūzika.

Pirmoreiz vīru balsīs izskanēs arī pianista Raimonda Petrauska parafrāze par Nika Gothema korim veltīto dziesmu “Dažreiz tik skaisti suņi rej”. Bet tas nebūs viss.

“Koris ar savu repertuāru reprezentēs pietiekami klasiskas vērtības, bet pilnīgi citu dimensiju piešķirs skaņu burvis Maksims Šenteļevs un Zanes Šmites vokālās improvizācijas. Kā tas viss kopā darbosies un ko radīs – to redzēsim tikai tad, kad tiksim sūkņu stacijā,” saka Cinkuss.

Pazīstamā skaņu mākslinieka Maksima Šenteļeva loma šajā projektā ir, kā viņš pats saka, “telpas lauka pētnieks”. Viņa ierakstītās skaņu gleznas saspēlēsies ar kora balsīm, un liela loma būs arī sūkņu stacijas videi, kas nu pārvērsta korporatīvu pasākumu vietā.

“Es integrēšu citu telpu skaņas, lai piešķirtu dzīvību šai telpai, atgrieztu tajā kādreiz bijušo un telpas virsmām kādreiz piemitušo īpašību. Tādā veidā es arī iepazīstināšu vairāk publiku ar šo telpu un ļaušu sakoncentrēties uz klātbūtni šajā vietā. Un to es darīšu, atskaņojot ierakstus no citām sūkņu stacijām un pamestām telpām.

Tas ir tas, ko mēs darām – mēs apmeklējam interesantas vietas, kas rosina fantāziju un vēlmi darboties, un ierakstām improvizācijas šajās vietās,”

atklāj Šenteļevs, kurš ar domubiedriem darbojas skaņu mākslas kolektīvā "Bērnu rīts".

“Tieši šādi projekti ir tie, kas uztur to sparu, to intrigu,” saka kora prezidents Andis Ozoliņš, kurš “Gaudeamus” baritonos dzied jau apaļus 40 gadus. Jaunais projekts esot liela intriga arī pašiem koristiem, kuru skaits joprojām turoties virs pussimta.

“Jā, tas ir interesanti!” aizrautīgi iesaucas pirmais tenors Arvīds Kanbergs, kurš korī “Gaudeamus” dzied ne vairāk, ne mazāk kā sešdesmito gadu – no kora pirmās dienas. Sāka kā jauns RTU mācībspēks, un par gaidāmā koncerta vietu – sūkņu staciju – viņam ir īpašs stāsts.

“Man prieks, ka maestro atrod tādus neparastus risinājumus! Tajā vecajā sūkņu stacijā Maskavas ielā es pirms kādiem 68 gadiem kā students veicu siltummašīnu laboratorijas darbus. Tur Latvijas Universitātei un vēlāk arī RTU kādu laiku bija siltumtehnikas laboratorijas. Atgriešanās jaunībā!” smejas Kanbergs.

Kora “Gaudeamus” koncerts „Latvijai un dabai” šovakar bijušajā Rīgas tvaika ūdenssūkņu stacijā sāksies pulksten desmitos vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti