Koris «Collegium Choro Musici Riga» izpelnījies atzinību Izraēlā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“The Jerusalem International YMCA” un diriģenta Dāvida Šēmera uzaicināti, veselu nedēļu - no 22. līdz 28. jūlijam – baroka koris “Collegium Choro Musici Riga” un diriģents Māris Kupčs dzīvoja Izraēlā, mēģinājumu nedēļas izskaņā Jeruzalemes baroka orķestra vasaras festivāla "The Vocal Fantasy" ietvaros Izraēlas publikai piedāvājot trīs koncertus - 17. gadsimta komponistam Heinriham Šicam veltītu mūzikas programmu, kā arī divus Georga Frīdriha Hendeļa oratorijas "Esther" koncertuzvedumus. To atskaņojumā līdz ar Latvijas mūziķiem piedalījās arī Jeruzalemes baroka orķestris, bet publikas atzinību un izbrīnu izpelnījās pārliecinošais kora un solistu oratorijas atskaņojums ivritā.

Pirmā vācu rekviēma autora Heinriha Šica (Heinrich Schütz) mūzika, pateicoties diriģenta un senās mūzikas pētnieka Māra Kupča darbībai, Latvijas klausītājiem ir zināma. Vēstures līkloču dēļ Izraēlā ievērojamā baroka laika komponista mūzika gan tikpat kā netiek atskaņota, kas Šica mūzikas programmu Latvijas mūziķu izpildījumā darīja par unikālu un īpaši gaidītu notikumu Izraēlas koncertdzīvē.

Collegium Choro Musici Riga
Collegium Choro Musici Riga

Baroka koris “Collegium Choro Musici Riga”, kura sastāvā ir 13 spilgti dziedātāji un solisti (Monta Martinsone, Terēze Gretere, Ilze Grēvele-Skaraine, Anete Viļuma, Sniedze Kaņepe, Kristiāna Krieva, Aija Dimza, Ansis Bētiņš, Daniels Pelnēns, Kristaps Solovjovs, Krišs Pozemkovskis, Edgars Skarbulis un Jānis Pēlmanis), Māra Kupča vadībā piedāvāja vietējiem klausītājiem izbaudīt H. Šica "Kleine Geistliche Konzerte" un "Musikalische Exequien" (op. 7), par skaņdarbu spilgti emocionālo iedarbību izpelnoties stāvovācijas un jūsmīgas kritikas gan no mūzikas profesionāļiem un kritiķiem, gan klausītājiem.

2017. gadā ar diriģenta Dāvida Šēmera iniciatīvu Latvijā tika pirmatskaņota Georga Frīdriha Hendeļa oratorija "Esther", tai jau 18. gadsimtā tiekot iztulkotai ivritā. Tās sižets balstās uz Veco Derību un Žana Rasina 1689. gada lugu par ebreju bāreni Esteri, kura kļuva par Persijas karaļa Ahasvera sievu. Pirms diviem gadiem notikušajam veiksmīgajam atskaņojumam sekoja uzaicinājums darbu pirmatskaņot arī Izraēlā, kas rezultējās š.g. festivālā "The Vocal Fantasy".

Monta Martinsone un Terēze Gretere
Monta Martinsone un Terēze Gretere

Solistu lomās iejutās Latvijā iemīļoti senās mūzikas interpreti – soprāni – Monta Martinsone un Terēze Gretere, alts Sniedze Kaņepe un tenors Ansis Bētiņš, kā korim, tā solistiem izpelnoties lielu atzinību gan par skaistajām balsīm, gan izcilu stila izjūtu un gaumi. To savā recenzijā min arī Austrālijā dzimusī mūzikas

kritiķe Pamela Hikmena: "Izpildot izraēliešu sievietes lomu, Terēzes Greteres balss no vienas puses bija smalka un mierpilna, vienlaikus vokāli tieša; Ansis Bētiņš Ahasvera lomā parādīja savas tenora balss niansēti vokālās krāsas; Esteres lomas atveidotāja Monta Martinsone demonstrēja spožu precizitāti, viņas dziedājums bija kristāldzidrs un gaumīgi ornamentēts, turpretī Sniedze Kaņepe pārsteidza ar pārliecinoši lielu un dabisku balss tembru.”

Ansis Bētiņš
Ansis Bētiņš

Baroka koris “Collegium Choro Musici Riga” dibināts 2010. gada nogalē. Ierosme šīs muzikālās apvienības dibināšanā radusies pēc veiksmīga Klaudio Monteverdi "Vespro della Beata Vergine" atskaņojuma" 2010. gadā Rīgā, kad šī projekta mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs nolēma radīt kolektīvu, kas specializētos tieši renesanses, baroka un klasicisma laika dziedāšanā, kur katrs dziedātājs ir kā solists, nodrošinot savas partijas atskaņojumu atbilstoši tā laika tradīcijām, papildus iedziļinoties un pētot konkrētā laika stilistiku, kā arī darbotos līdzās jau pastāvošajam baroka orķestrim “Collegium Musicum Riga”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti