Korim «Kamēr...» jauna koncertprogramma «Amber songs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Universitātes Lielajā aulā 15. un 16.martā pirmatskaņojumu piedzīvos jauniešu kora „Kamēr...” jaunākā programma „Amber songs”, kas tapusi Eiropas kultūras galvaspilsētas „Rīga 2014” programmas  tematiskās līnijas „Dzintara ādere” ietvaros.

Projekta „Amber songs” centrā ir visdažādākās latviešu tautasdziesmas, kuras īpaši šim projektam vienā  izlasē pēc to melodiskās un tematiskās dažādības atlasīja etnomuzikologs Valdis Muktupāvels un kurām pēc kora „Kamēr...”  un diriģenta Jāņa Liepiņa aicinājuma rakstījuši apdares 17 komponisti no visas pasaules, par pamatu ņemot vēsturiskā Dzintara ceļa valstis, un to sarakstu radoši papildinot.

„Komponistu apdares ir  tik dažādas un pārsteidzoši interesantas, atklājot mums zināmajās un mazāk pazīstamajās tautasdziesmās to austrumniecisko, rietumniecisko, ziemeļu  un dienvidu raksturu, parādot, cik universālas un ikvienam saprotamas savās melodiskajās intonācijās ir latviešu dziesmas,” par jauno programmu stāsta diriģents Jānis Liepiņš. „Protams, šajā projektā mēs varam novērtēt arī katra komponista īpašo rokrakstu un individuālo pieeju latviešu folkloras interpretācijai.”

Projektā „Amber songs” latviešu tautasdziesmas apdarinājuši šādi komponisti: Vladimirs Martinovs (Krievija), Ksavjers Sarasola (Spānija, Basku valsts), Gabriels Džeksons (Lielbritānija), Param Vir (Indija/ Lielbritānija), Kasija Glovicka (Polija), Nikolass Lenss (Beļģija), Pēteris Vehi (Igaunija), Vitauts Miškinis (Lietuva), Jans Sandstrēms (Zviedrija), Henriks Odegārds (Norvēģija), Francis Hercogs (Austrija), Mihaels Ostrziga (Vācija), Ītens Sperijs (ASV), Gilads Hohmans (Izraēla), Hasans Udžarsu (Turcija), Pēteris Plakidis un Evija Skuķe (Latvija). Teju visi komponisti būs klāt arī pasaules pirmizrādes koncertos 15. un 16.martā.

Projekta mākslinieciskais vadītājs ir kora „Kamēr...” diriģents Jānis Liepiņš, mākslinieks Ilmārs Blumbergs, koncerta režisors Roberts Rubīns, bet konsultants ir etnomuzikologs Valdis Muktupāvels.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti