Kultūras ziņas

Pankroka mūziķim Dambim – 50

Kultūras ziņas

Mans draugs Mārtiņš Freimanis

Kori "Kamēr..." turpmāk vadīs Aivis Greters

Kori «Kamēr…» turpmāk vadīs Aivis Greters

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pārmaiņas skārušas Latvijas labāko amatieru kori “Kamēr...”. Jānis Liepiņš, kurš kora vadību pārņēma no tā dibinātāja, diriģenta Māra Sirmā, nolēmis ļauties karjeras plūdumam Latvijas Nacionālajā operā un baletā, kā arī citviet Latvijā un ārvalstīs, un galvenā diriģenta zizli nodod līdzšinējam “Kamēr...” dziedātājam un otrajam diriģentam, trīs starptautisku kordiriģentu konkursu uzvarētājam Aivim Greteram.   

Par Jāņa Liepiņa aiziešanu un Aivja Gretera stāšanos viņa vietā jauniešu kora “Kamēr...” kolektīvs uzzinājis īsi pirms šī gada vispārējo Dziesmu svētku Dziesmu karu rezultātu paziņošanas.

Tāpēc uzvaras mirklis bijis emocionāli vēl jo spilgtāks. Aivis Greters kora dziedātāju rindām pievienojās pirms teju 10 gadiem. Kopš 2014. gada, kad par galveno diriģentu kļuva Jānis Liepiņš, bijis viņa labā roka. Bet jau otrdien, 28.augustā, viņš oficiāli saucams par kora  “Kamēr...” galveno diriģentu.

“Tās labās kvalitātes, kas ir piemitušas Jānim, ceru, ka no tām esmu mācījies gadu gaitā. Esmu sapratis, ka ir reizes, kad jāprot pateikt nē, ir jāizvērtē, kur mēs uzstājamies, kāds ir konteksts, ko mēs paši vēlamies ar to pateikt,” sacīja Greters.

“Es melošu, ja teikšu, ka man nav stresa, jo es saprotu, kādā līmenī tas viss grozās, bet, jāsaka godīgi, ka man ar to stresu ir tā, ka, tuvojoties tam brīdim, kad šausmīgi uztraucos.... fiziski slikti. Un viss, ir miers. Un man gribētos cerēt, ka šo mazo epizodi var pielīdzināt lielajam cēlienam, kas tūlīt sāksies. Es ceru, ka tas stress zudīs, kad tas pa īstam sāksies,” atzina diriģents.  

Diriģēšanas prasmes Aivis Greters spodrinājis arī pie Latvijas Universitātes jauktā kora “Dziesmuvara” diriģenta pults. Bet divus kolektīvus vairs necentīsies apvienot. 

Rokas darba pilnas. Jau rīt un parīt jaunu dziedātāju uzņemšana. Lai pievienotos “Kamēr”, absolūtā dzirde un diploms mūzikā neesot vajadzīgs, bet izturība gan.

 “Manuprāt, “Kamēr..” vārds ir pastāvējis lielākoties tāpēc, ka visu laiku ir bijuši cilvēki, kas viens otru motivē, ir bijušas spēcīgas personības, kas varbūt liek aiziet tiem, kas nespēj izturēt spriedzi un to atbildības nastu, kas tiek prasīta no katra,” sacīja Greters.

Pūrā no Liepiņa viņš ņems arī “Kamēr..” raksturīgo kustību uz skatuves.

“Jauniešiem un īpaši ar jaundarbiem tā ir viena no uzvarām, kā izstāstīt šo stāstu, kad nāk klāt vizuālais. Ne vienmēr vajadzīgs, bet tās reizes, kad esam to darījušas, ir bijis pluss,” pauda Greters.

Koris ir vēl viena ģimene un vēl viens darbs, teiktu šāda līmeņa koristi. Šovasar kolektīvs pārtraukumu nav piedzīvojis. Dziesmu svētkiem sekoja koncertu tūre Singapūrā un Taivānā. Jau 6. septembrī viņi uzstāsies “Arēnā Rīga”, oktobrī piedalīsies “Acapella” festivālā Rīgā, kam sekos koru vidē pazīstamā Tolosas starptautiskā koru konkursa Spānijā īpašais svētku konkurss.

“Es novēlu gan sev, gan korim, ka mums būs vēl daudz jaunrades brīžu, kuros mēs priecējam gan sevi, gan klausītājus, gan komponistus ar to jauno,” pauda Greters.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti