Kultūras ziņas

20. gadsimta mūzikas dižgari Lielajā Ģildē

Kultūras ziņas

Renē Magritta sirreālie darbi Liepājas muzejā

Kori gatavojas koncertam "Rīga dimd!"

Kori gatavojas koncertam «Rīga dimd!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar vērienīgu skanējumu sestdienas, 18.janvāra, vakarā "Arēnā Rīga" notiks „Rīga 2014 – Eiropas kultūras galvaspilsēta” atklāšanas koncerts “Rīga dimd!”, kurā piedalīsies izcilākie pašmāju akadēmiskās, tautas un popmūzikas mākslinieki. Koncertā piedalīsies tādi mūsu starptautiski atzītie operas solisti kā Aleksandrs Antoņenko un Egils Siliņš. Tiešraidi demonstrēs arī Latvijas Televīzija.

Tā kā "Arēnā Rīga" regulāri notiek hokeja spēles, tad koncerta mēģinājumiem tur gandrīz nepaliek brīva laika un vietas, tāpēc labāko Latvijas koru – “Balsis”, “Kamēr”, “Latvija” un Latvijas Radio kora dalībnieki mēģinājumā pildīja Lielās Ģildes skatītāju rindas un sadziedājās ar uz skatuves esošo Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

“Mēs esam balstījušies uz kultūras un vēstures krustcelēm, un tām kultūrām, kas šeit galvaspilsētā Rīgā ir krustojušās,” skaidro režisors Andrejs Žagars. „Un tā ir gan vācu, gan latviešu, gan ieskicēsim arī lībiešu valodu vēsturiskajos aspektos. Man prieks, ka mēs sāksim ar nopietniem Vāgnera skaņdarbiem un pāriesim uz Rīgas daudzināšanu un slavināšanu mūsdienu komponistu skaņdarbos.”

Un viens no tiem, protams, būs Maestro Raimonds Pauls, kuram izdevies radīt skaņdarbus, kas jau izturējuši laika pārbaudi un ko tauta iemīļojusi gan no kinofilmām, gan koncertiem.

“Mēs dziedam savai pilsētai, kur minēts Stefans Batorijs, cerams, Polijas vēstniecība neapvainosies… Viņi visi te cauri riņķojuši, bet Rīga paliek Rīga un tā skan, kā tai jāskan,” uzsver komponists Raimonds Pauls. “Ne tik viegli uzrakstīt masu dziesmas, kas paliek repertuārā. Daudzi to mēģināja. Protams, neviens nevar pārspēt “Rīga dimd!” Cimzes apdarē. Mēs kā mācējām, tā rakstījām.”

Un tieši šis, tautā viszināmākais gabals par Rīgu, ar diriģentu Māri Sirmo izspēlējis joku, lai spētu korim atbildēt uz jautājumu – kā tad pareizi šī dziesma ”Rīga dimd!” būtu jādzied?

“Lūdzu palīgos bibliotekārus, lai aiziet uz arhīvu un atrod visus iespējamos variantus, kā tad ir ar “Rīga dimd!”, sākot no Cimzes laikiem. Esmu saņēmis kādus desmit variantus un neviens no viņiem nesakrīt. Tā pirmatnējā “Rīga dimd!” bija rakstīta vīru korim. Tad vēlāk viņš izveidojis jauktajiem koriem. Bet vienīgā lieta, kas ir visos variantos vienāda un ko nedzied tauta, tauta dzied “aijajā trallalā”, bet visās notīs ir “tralalā tralallā”,” stāsta diriģents Māris Sirmais. „Tad bija jāizšķiras, ko darīt – vismaz to piedziedājumu nodziedāsim tā, kā Cimze uzrakstījis un laikos tas nav mainījies”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti