Kultūras rondo

LNB bērni varēs doties ceļojumā izstādē "Grāmatu plūdi"

Kultūras rondo

Radio mazā lasītava ciemojas Melānijas Vanagas muzejā Amatā

Koris "Kamēr..." aicina uz 30 gadu jubilejas koncertiem

Kora «Kamēr...» koncertā pirmatskaņos Jēkaba Jančevska jaundarbu ar Knuta Skujenieka vārdiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jauniešu koris “Kamēr…” 2020. gadā svin 30 gadu jubileju, atzīmējot to ar vairākiem muzikāliem notikumiem, kuros koris klausītājiem atklās savas darbības dažādās šķautnes. Norišu ciklu 12. septembrī Rīgas Domā atklās vokāli simfoniskās mūzikas koncerts “Lux aeterna”, kurā koris muzicēs kopā ar Valsts kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”. 

Koncerta tiešraide būs skatāma arī Latvijas Radio 3 “Facebook” kontā.

Koncertā skanēs komponistu Pētera Butāna un Riharda Dubras skaņdarbi, kā arī Jēkaba Jančevska jaundarbs “Kā dziesmu teicot” ar Knuta Skujenieka vārdiem, kas ir veltījums korim jubilejā un šai vakarā piedzīvos savu pasaules pirmatskaņojumu diriģenta Aivja Gretera vadībā.

"Arvien vairāk patīk iet uz instrumentālo lauciņu un rakstīt kamerorķestriem, bet šeit apvienojas koris un orķestris, tā ir patīkama vide, kur strādāt," par jauno darbu Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta komponists Jēkabs Jančevskis.

Komponists atzīst, ka rakstot bijusi liela brīvība.

"Darbs tapis tādā nedaudz laika apstāšanās sajūtā. Domāju, ka to darba malējās daļās var labi nolasīt. Šis man saistībā ar apstākļu maiņu un jaunām vēsmām dzīvē nāca viegli. Jo vienmēr diezgan mokos kā komponists (..) Jutos ļoti ērti, rakstot šo darbu. Tā ir mana fantāzija, skatījums uz visu apkārt esošo, kas izriet no Skujenieka apbrīnojamām dzejas rindām," skaidro Jēkabs Jančevskis.

Jančevskis atklāj, ka pirms rakstīt, nav gribējis zināt dzejnieka viedokli, lai saglabātu savu individuālo redzējumu par dzejoli, bet vēl nesen ar viņu sazinājies un jautājis, kāda ir paša Knuta Skujenieka doma, uz ko dzejnieks atbildējis:

"Izlasi vēlreiz dzejoli un ar to viss būs pateikts."

"Tā arī ir, es neko vairāk par to vienkārši nevaru pastāstīt. Dzejolis tik ļoti uzrunāja ar to, ka ir vispārīgs, bet arī ļoti skaistas konkrētas lietas. Tā arī radās tā mūzika," atzīst Jēkabs Jančevskis.

Kora "Kamēr..." diriģents Aivis Greters stāsta, ka viņš savā ziņā turpina "Kamēr..." iepriekšējo vadītāju Māra Sirmā un Jāņa Liepiņa aizsākto, uzrunādams latviešu komponistus jaundarbiem, un Jēkabs Jančevskis ir pirmais, ko viņš uzrunājis kā šī kora vadītājs.

"Ar Jēkabu man ir labas attiecības, esam pazīstami no studiju laikiem, esam labi draugi arī ikdienā. Īpaši tagad, sastrādājoties ar viņu profesionāli, redzot viņa darba stilu un niansēto un rūpīgo pieeju darbam, apbrīnoju un cienu viņu par šīs kompozīcijas tapšanu un palīdzību darbā kopā ar kori," atklāj Aivis Greters.

"Sirsnīgi ir sanācis, ka "Kamēr..." dzied daudzi ģimenes locekļi, un šobrīd ansambļus veidos māsu dueti un viņām pievienosies kāds puisis no kora. Ansambļi, kas būs izvietoti Doma baznīcā, būs Otaņķu, Liepiņu un Matveju māsu dueti, kas ir viena mājsaimniecība, drīkst būt viena otrai blakus. Bet svarīgākais man ir tas, ka iegūst papildu dziļumu," par darbu turpina Aivis Greters.

Savukārt divos koncertos Latvijas Universitātes Lielajā aulā 30. un 31. oktobrī izskanēs a cappella kormūzikas programma “Viļņu atspulgi”. Koncerta pirmajā daļā klausītāji varēs baudīt meditatīvu, dabas tēliem bagātu Baltijas jūras reģiona laikmetīgās kormūzikas programmu, tai skaitā vairākus Latvijas pirmatskaņojumus. Savukārt otrajā daļā skanēs kora pastāvēšanas vēsturē nozīmīgi skaņdarbi, kurus korim savulaik veltījuši tādi Latvijas komponisti kā Pēteris Vasks, Selga Mence, Ēriks Ešenvalds un Raimonds Pauls. Mūzikas vēstījumu iedzīvinās koncerta režisore Laura Groza sadarbībā ar mākslinieku -8.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti