Kultūras rondo

Tapis pirmais komēdijsēriāls latgaliski "FATI". Pirmizrāde jau šonedēļ

Kultūras rondo

Padomija – pusaugu puikas un studenta skatījumā. Ar grāmatu iepazīstina Valdis Klišāns

Mūzikas akadēmijas trīs lielie jaunumi. Tos atklāj rektors Guntars Prānis

Kopt tradīcijas un lūkoties uz priekšu. Mūzikas akadēmija gatavojas nozīmīgām jubilejām un akreditācijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Akreditācija, akadēmijas jubileja un tās dibinātāja un ilggadējā rektora Jāzepa Vītola apaļās gadskārtas atzīmēšana – lūk, trīs lietas, ar ko šobrīd elpo Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. Par gaidāmo Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta rektors un profesors Guntars Prānis. 

"Mūzikas akadēmijā darbi nekad nebeidzas, un vienmēr mēs cenšamies strādāt ar nākotnes perspektīvu. Šis gads ir bijis bagātīgs. It sevišķi pēc Covid-19 ierobežojumiem gan studenti, gan pasniedzēji ar milzu prieku atkal metās iekšā dzīvas mūzikas virpulī," saka Guntars Prānis. 

Atskatoties uz šogad paveikto, rektors pauž lielu gandarījumu par studentu panākumiem dažādos konkursos: "Piemēram, tikko Vroclavā kordiriģēšanas konkursā "Towards Polyphony" mūsu students Artūrs Švarcbahs ieguva  2. vietu. Ļoti augsta līmeņa konkurss. Par to mēs priecājamies! Tāpat stīgu instrumentu konkursā Viļņā 1. vietu ieguva kontrabasa spēles students Haralds Arnis, kurš arī ir mūsu jaunais talants, mūsu cerība. Par to, protams, gandarījums!"

Metot skatu nākamībā – arī jaunais gads solās būt dinamisks un pasākumiem bagāts, jo ir divas jubilejas, ko svinēt, atzīmē Prānis. 

Tradicionāli 11. janvārī notiks Latvijas Mūzikas akadēmijas jubilejas svinības, un tā būs jau 103. svētku reize. Šis notikums tiks kombinēts ar Gada balvas pasniegšanu. 

2022. gada laureāti ir mācībspēks Andris Vecumnieks un students Roberts Aleksandrs Flaics. "Tas būs ļoti skaists koncerts sadarbībā ar "LMT", kur mēs pasniegsim šīs balvas," pieteic rektors. "Starp citu, profesors Vecumnieks darbosies trīs ampluā: gan kā diriģents, gan kā stāstnieks ar savu oratora talantu, gan būs divi viņa studenti pie diriģenta pults – Ainārs Rubiķis, vārds, kas komentārus neprasa, un arī viņa šī brīža viens no nozīmīgiem studentiem, talantiem – Artūrs Oskars Mitrevics." 

Otra jubileja – Latvijas Mūzikas akadēmijas dibinātāja komponista Jāzepa Vītola 160. gadskārta. "Arī, protams, mums pienākas nosvinēt skaisti, ar vērienu. 

Mūsu uzstādījums ir ne tikai skatīties vēsturē, ne tikai atzīmēt brīnišķīgas lietas, kas saistās ar mūsu tradīciju un ar mūsu dibinātāja personību, bet arī vērst skatu uz priekšu," 

uzsver rektors. "Iesāksim Jāzepa dienā 19. martā. Visu dienu būs jubilejas pasākumi, skaists koncerts ne tikai ar Vītola skaņdarbiem, bet arī ar mūsu jauno komponistu jaundarbu pirmatskaņojumiem. Jo mums likās, ka tieši to varētu skaisti sasaistīt kopā." 

Tāpat Latvijas Mūzikas akadēmijā ļoti rūpīgi gatavojas akreditācijai. "Jebkurai augstskolai tas ir pamatu pamats: ko mēs saviem studentiem gribam iemācīt, kas mums pašiem ir svarīgi, kur ir jāatstāj tās lietas, kas iezīmē mūsu identitāti, un kur ir jāmainās? Tas ir ļoti sarežģīts process, bet šobrīd mēs esam jau ļoti tālu tikuši. Faktiski visi dokumenti jau ir iesniegti. Tās ir visas mūsu jaunās programmas – gan bakalaura, gan maģistra, gan doktora programmas. 

Mēs ļoti daudz ko esam mainījuši, jo visa pasaule mainās, mūsu partneri mainās, un mēs gribam būt konkurētspējīgi, mēs gribam, lai ne tikai latviešu talanti pie mums nāk studēt, bet arī brauc pie mums no citurienes. 

Tas ir ilgtermiņa projekts. Visi tie, kas strādā izglītības sistēmā, to ļoti labi sapratīs – ja nav satura un saprašanas, kā to efektīgi un mūsdienīgi pasniegt, tad nebūs arī rezultāta," norāda rektors.

Šobrīd Mūzikas akadēmijā apdomā mūzikas producēšanas programmu, kas sevī ietvertu arīdzan filmu mūziku, mūzikas tehnoloģijas. Februārī iecerētas meistarklases, kurās zinībās dalīsies divi profesori no Zviedrijas, no Karaliskās Mūzikas augstskolas. "Labākais, kas pasaulē ir," vērtē rektors. "Mēs sadarbībā plānojam uzsākt pilnīgi jaunas lietas. Tas mani sajūsmina. Viena lieta ir tradīcija – un to nedrīkstam pazaudēt, tā ir jākopj –, bet ir ļoti jāskatās arī uz priekšu, ar ko elpo un ko domā jaunais cilvēks šobrīd, apsvērdams, kur studēt, kur ieguldīt savus resursus." 

Runājot par Guntara Prāņa paša muzikālo darbību, jāpiemin, ka vēl šī gada nogalē – 30. decembrī plkst. 18.00 – Sabiles sinagogā, tagad mākslas, kultūras un tūrisma centrā, gaidāms grupas "Schola Cantorum Riga" koncerts. Tajā skanēs kopā ar komponistu un mūziķi Raimondu Tigulu veidotā programmā "Carmina".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti