Kultūras rondo

Neikenkalna dabas koncertzālē - koncerts Uģa Brikmaņa piemiņai

Kultūras rondo

Lībiešu vasaras universitāte Košragā

Komponists Raimonds Tiguls: Tiguļkalna koncerti ir kopābūšanas svētki

Kopā būšana Tiguļkalnā – brīvdabas koncertu tradīcijai pirmā desmitgade

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izcili mūziķi, oratorija "Jūras grāmata" un pirmatskaņojums, kurā sabalsosies ērģeles un baznīcas zvani – to 7. augusta vakarā dzirdēs Talsu Tiguļkalnā sanākušie klausītāji. 

Pirmoreiz Tiguļkalns tika pieskandēts 2012. gadā. Ideja par mūziķu un klausītāju pulcēšanu komponistam Raimondam Tigulam radusies, ozolu ielokā spēlējot hangu. Šo ikgadējo notikumu viņš drīzāk sauc par kopā sanākšanu, ne koncertu: 

“Man patīk tā sajūta, ka visi tur sanāk, notiek priekšnesums, un tad visi aizplūst projām. Tieši tas process – kaut kas tik ļoti aizkustinošs tajā visā.” 

Šai kopā sanākšanas tradīcijai vēl ilgi lemts turpināties. Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" Tiguls ar smaidu atminas, ka pērnvasar kāds Rīgas Doma zēnu kora audzēknis viņam esot novēlējis, lai izdodas vēl simt “Tiguļkalna” koncerti. Tad nu komponists zēnam nosolījies, ka simt būs, bet tālāk – skatīsies. Izrādās, ka uzstāšanās Tiguļkalnā bijusi zēna pirmā koncertpieredze. 

Šogad, komponista aicināti, Talsos muzicēs pulks spožu Latvijas izpildītājmākslinieku – ērģelniece Iveta Apkalna, pianists Andrejs Osokins, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija” un diriģents Māris Sirmais. Programmas centrā – oratorija "Jūras grāmata". 

Tiguls atgādina, ka “Jūras grāmata” šādā sastāvā jau reiz atskaņota koncertzāles “Latvija” atklāšanā: “Man jau tajā laikā bija doma, ka es šo darbu noteikti gribēšu dzirdēt un atskaņot arī Tiguļkalnā. Tad es pamazām sāku to organizēt. [..] 

Lai šie mūziķi satiktos vienkopus un muzicētu – tas jau arī savā ziņā ir drusciņ brīnums.” 

Būs arī kāds pirmatskaņojums – Raimonds Tiguls ērģelniecei Ivetai Apkalnai veltījis skaņdarbu “Bright Star”. Partitūrā esot iestrādāta ērģeļu sasaukšanās ar Talsu evaņģēliski luteriskās baznīcas zvaniem. 

Ieeja Tiguļkalna brīvdabas koncerta norises vietā pieaugušajiem un bērniem būs iespējama tikai ar derīgu Covid-19 sertifikātu (vakcinācijas vai pārslimošanas), kas jāuzrāda kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Pasākums ir bezmaksas. To būs iespējams vērot arī tiešraidē "Youtube" un "Facebook" platformās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti