«Kontraflovs» atgriežas: Mūsu mērķis, lai katrs Latvijā zina, kas ir «Kontraflovs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ap 2016. gadu pie latviešu hiphopa apvāršņa atkal parādījās savulaik aktīvā grupa “Kontraflovs”. Ieturējuši pauzi kopš 2011. gada un tādiem albumiem kā “Bermuda” un “Maoi”, grupas dalībnieki ir apņēmības pilni un gatavi radīt jaunu materiālu, kā paši saka, nu jau pavisam citā kvalitātē. Vārdiem seko darbi. Neskaitot pagājušo gadu iznākušo EP “Maize”,  grupa regulāri izdod jaunus videoklipus un gatavojas jaunam albumam “SSB”, kam pašlaik ir pabeigta vairāk nekā puse.

Tāpēc uz sarunu uzaicināju visus trīs šīs grupas dalībniekus - Dāvi (Emu), Artūru (Van Semial) un Ritvaru (Intermeco), lai parunātu par grupas agrāk ietajiem ceļiem, kā arī tālāko virzību.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

No kura gada jūs uzsākāt repot?

Artūrs: Jautājums par to, ko tieši nozīmē “repot”. Ja runājam par tekstu rakstīšanu, mēs ar Dāvi uzsākām to sen, pirms apmēram desmit gadiem. Repot un izpildīt mēs sākām daudz vēlāk.

Dāvis: Es repoju jau mātes vēderā. (smejas) Kā jau Artūrs minēja, rakstīt tekstus sākām jau sen. Kopā kā Kontraflovs mēs sanācām vēlāk, 2009.gadā.

Ritvars: Es repot sāku brīdī, kad mēs visi sanācām kopā. Savukārt mūzikas producēšanu es sāku no apmēram trīspadsmit, četrpadsmit gadu vecuma.

Kā jūs iepazināties savā starpā?

Dāvis: Mēs ar Artūru iepazināmies Juglā, autobusa galapunktā. Es tolaik mācījos septītajā klasē. Kaut kā nejauši mēs abi secinājām, ka rakstām repa tekstus, un tā izlēmām, ka tas jādara kopā.

Artūrs: Vēlāk mēs sākām meklēt bītus, uz kuriem repot kopā. Caur internetu atradām Intermeco (Ritvaru), sajutām viņa skanējumu un sākām repot uz viņa pavadījumiem.

Interneta vidē pastāv pretrunīgi viedokļi par jūsu sociālo tīklu mārketinga stratēģijām. No vienas puses, tādās vietnēs kā "Youtube" jūs personīgi atbildat uz gandrīz katru jautājumu un komentāru. No otras, tādās vietnēs kā "Facebook" jūs izmantojat spama metodes. Kāpēc šāda izvēle?

Dāvis: Sākot ar "Youtube". Kamēr mūsu fanu bāze nav tik liela un mēs varēsim atbildēt katram mūsu komentētājam, tikmēr mēs to darīsim. Runājot par "Facebook", man tas izskatās kā sociālais eksperiments. Mums ir speciāli atlasīti cilvēki, mūsu ziņu adresāti nav nejauši.

Dažreiz mēs sastopamies ar cilvēkiem, kam nav tā labākā attieksme, citreiz mēs uzduramies cilvēkiem, kam šī ir pirmā saskarsme ar hiphopu, un viņiem tas patīk. Mēs vienkārši dalāmies ar mūziku, mēs neliekam cilvēkiem to pirkt.



Atskaitot singlu “Rūsa”, jūs publiskajā telpā esat parādījušies nesen. Kāpēc jūs ieturējāt tik ilgu pauzi, kopš 2011. gada?

Dāvis: Mēs varbūt ieturējām pauzi, runājot par publicēšanu, taču mēs nekad nebijām pārtraukuši rakstīt un repot. Viens no iemesliem šai “pauzei” bija mūsu centieni tapt patstāvīgākiem, sevišķi mūzikas ierakstīšanas un izdošanas ziņā. Mēs vēlējāmies nokļūt situācijā, kur mums netiktu piesaistīti sveši producenti un skaņu režisori, kur mēs paši varam atbildēt par visu, tai pašā laikā saglabājot labu muzikālo kvalitāti.

Artūrs: Piebildīšu, ka ap to laiku mums nepatika, kā skanēja latviešu reps, arī ieskaitot mūsu pašu izlaisto materiālu. Tolaik ļoti raksturīgi bija ierakstīties skapjos, kā arī veidot amatieriskus miksus un māsterus dziesmām. Mūsu relīzes tika ierakstītas guļamistabā. Mūsuprāt, tā nebija profesionāla pieeja, un mēs izvēlējāmies šiem faktoriem pievērsties nopietnāk. Lai mēs varētu celt hiphopa kultūru, mums ir jāizdod materiāls, kas ir pasaules standartu līmenī. Dziesmas, kas ir labas ne tikai pateicoties rīmju struktūrai, vārdu plūsmai un tehniskam izpildījumam, bet arī skaņas kvalitātei.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Tātad jūsu mūzikas radīšanas motīvi ir mainījušies, salīdzinot ar “Bermudas” laikiem?

Dāvis: Tā ir. Nezinu, vai tolaik mēs vispār centāmies ko sasniegt. Mēs vienkārši taisījām mūziku, bez promotēšanas. Viss, uz ko mēs toreiz tiecāmies, bija tehnisks izpildījums, sarežģīti pančlaini un agresīva ieskaitīšanas maniere. Mums nebija nekādas vīzijas.

Ritvars: Kopīgi nācām uz studiju ar aliņiem, kaut ko ierakstījām, un tā tās dienas pagāja. Tas viss bija ne pārāk nopietni.

Dāvis: Intermeco mani ierakstīja pilnīgā hlamā. (visi smejas)

Artūrs:  Jā, tās nebija pārāk nopietnas ierakstu sesijas.

Un kā ir tagad? Kāds ir jūsu pašreizējais mērķis, vīzija?

Artūrs: Lai katrs cilvēks Latvijā zina, kas ir "Kontraflovs". Taču tas ir tikai viens no mūsu mērķiem.

Dāvis: Mēs vēlamies radīt latviešu repu ar pasaules kvalitātes standartiem. Lai tas jaunietis, kas atrodas Latvijā, varētu paskatīties ne tikai pāri okeānam, bet arī tepat. Tāpat varētu pieminēt tiekšanos uz dažādāku flovu izkopšanu. Piemēram, PKI bija tie, kas attīstīja dažādākas rīmju shēmas, savukārt mēs strādājam pie dažādiem ritmiem un plūsmas.

Jūsu minētā pasaules kvalitāte attiecas tieši uz Amerikas Savienotajām Valstīm, vai ne? Mēs taču šeit nerunājam par Indijas mūziku.

Artūrs: Protams! Starp citu, es vēlētos pieskārties līdzīgam tematam. Mums nereti piedēvē pārāk amerikānisku skanējumu, taču hiphops nāk no Amerikas. Mēs nevaram neskanēt amerikāniski!

Dāvis: Reps kā mūzikas žanrs ir vienīgais, kur notiek tāds sviests. Kaut kādi strīdi, un zākāšana par to, ka Latvijas reperi imitē citu kultūru. Ja mēs palūkotos uz tādiem mūzikas žanriem, kā džezs un blūzs, tur šādas situācijas nemana. Paskatoties plašāk, var manīt, ka visa populārā mūzika pamatā nāk no štatiem. Kā dažus žanrus var pieminēt roku, kā arī to pašu džezu un hiphopu.

Kā jūs sākāt domāt par "Kontraflova" atgriešanos?

Artūrs: Atceros, ka Dāvis atlidoja uz Latviju ziemā, mēs satikāmies, un es viņam vēlējos norepot vienu pantu, kas bija uzrakstīts uz Intermeco bīta. Viņš noklausījās un sacīja “Klau, man arī ir teksts šim gabalam!” Pēc tam jau uz karstām oglēm mēs noīrējām studiju un neilgā laika sprīdī ierakstījām “Maize EP”. Kā jau Dāvis minēja, mēs nekad nebijām beiguši rakstīt. Toreiz, vadoties pēc sajūtām, mēs izvēlējāmies “Maizi” publicēt. Šo notikumu es varētu nosaukt par "Kontraflova" renesansi.

Kāds ir tipiskas "Kontraflova" dziesmas izveides process?

Artūrs: Tas sākas ar to, ka vienam no mums ir ideja. Piemēram, Dāvis atsūta vienu pantu uz bīta, un es papildinu to gabalu ar savu pantu. Dažreiz tas notiek citādi.

Ritvars: Tas process plūst un mainās. Vienu reizi tā ideja sākas ar manu pavadījumu, citu – es veidoju pavadījumu, balstoties uz džeku idejām.

Dāvis: Kā Artūrs teica, viss sākas ar konceptu. Bez mērķa ir grūti kaut kur nonākt. Dažreiz tā dziesma top bez koncepta, taču tad stāstījumu ved muzikālais pavadījums.

Manuprāt, konceptuāli vislabākā dziesma, ko esam radījuši ir “Maize”. Tā bija Artūra ideja, viņš man atsūtīja savu pantu, es mazliet pārtaisīju bītu un ierakstīju savu pantu.

Parasti es apstrādāju pilnīgi visas dziesmas pie mums, Hjūstonā, "Barron Studios" ierakstu studijā. Māsteram man piepalīdz vēl viens inženieris.

Vai pastāv iespēja, ka jūsu topošajās dziesmās repojam būs dzirdams arī Intermeco?

Dāvis: Jā, tāda iespēja pastāv. Tas ir atkarīgs tikai no viņa paša.

Ritvars: Ja es uzrakstīšu tekstu, kas iztur manu paškritiku, tad tas būs dzirdams.

Kam jūs sekojat līdzi no ārzemju repa?

Dāvis: Pēdējā laikā sekoju līdzi Vic Mensa, viņš ir parakstījis līgumu ar Jay-Z, daudz koncertē ar Kanye West. Man patīk viņa producētais materiāls un vēstījums mūzikā. Vēl klausos Isaiah Rashaad, kurš ir parakstījies ar TDE leiblu, papildus varu pieminēt Dave East. Kā arī varu pieminēt pagrīdes reperi Your Old Droog. Daudzi par viņu nezina, bet viņam ir fenomenālas rindas. Es sekoju repam ļoti aktīvi, jo tas ir diezgan tieši saistīts ar manu darbu mūzikas studijā.

Ritvars: Protams, ka nav tāds viens izpildītājs, taču nesen es atradu tādu džeku, kas saucās Allday, no Austrālijas. Šis tas likās interesants.

Artūrs: Tas ir atkarīgs no noskaņojuma. Pēdējā laikā es klausos tādas grupas kā UGK, tad vēl Swisha House vai arī dažādus dīdžeju miksus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti