Kultūras ziņas

Jūlijam Maderniekam – 150

Kultūras ziņas

Ģimenes atmiņu fragmenti gleznās

Meklē pūšaminstrumentu spēles talantus

Konkursā «Wind Stars 2020» meklēs jaunos pūšaminstrumentu spēles talantus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pulcējot 700 dalībnieku no 12 valstīm Jaunmārupē – Mārupes Mūzikas un mākslas skolā, 27. februārī sākta jauna tradīcija – starptautisko jauno izpildītāju konkursu saimei pievienots jauns konkurss. Tā nosaukums ir “Wind Stars”, un tas trīs dienu garumā meklēs jaunos pūšaminstrumentu spēles talantus. Konkursa rīkotāji par konkursu saka tā – tik vērienīgs pūšaminstrumentu izpildītāju konkurss Latvijā ir kas nebijis.

Pašā rīta agrumā Mārupes Mūzikas un mākslas skolā liela rosība. Šī noteikti nav parasta diena, jo aizsākas jauna tradīcija. Dažādos skolas stāvos ik uz soļa sastopami bērni ar pūšaminstrumentiem. It visur skan mūzika un arī dažādas pasaules valodas. Ikviens gatavojas pirmā starptautiskā pūšaminstrumentu spēles konkursa “Wind Stars 2020” atklāšanai.

Starptautiskā pūšaminstrumentu spēles jauno izpildītāju konkursa “Wind Stars 2020” direktors Spodris Kačāns stāsta: “Mārupes Mūzikas un mākslas skola šogad atzīmē 20 gadu jubileju, un skolas administrācija arī veltī kādu jaunu tradīciju klāt pie esošajām, un tas ir pūšamo instrumentu spēles konkurss.

Mēs gribam atbalstīt to vidi, lai mūsu skolnieki, mūsu bērni aktīvi piedalītos muzicēšanas priekā, dalībā, lai Latvijā augtu un mācītos dažādus pūšamos instrumentus,

lai mums būtu Dziesmu svētku tradīcija, lai mums būtu pūšamo instrumentu orķestri plaši pārstāvēti ar visiem instrumentiem.”

Konkursa rīkotāji skaita, ka pavisam kopā muzikālās sacensības pulcē ap 700 dalībnieku no 12 valstīm. Šajā skaitā iekļauti arī jauno talantu skolotāji un koncertmeistari. Agrs šis rīts bijis astoņgadīgajai flautistei Esterei un viņas mammai Evitai, kuras uz konkursu mēroja ceļu no Grobiņas. Estere stāsta, ka flautu trenējoties teju katru dienu – tikai sestdienas viņai ir brīvas. Uz konkursu Estere esot cēlusies pulksten 4.30 no rīta, “un mamma vēl agrāk.”

Paralēli jauno talantu noklausīšanās notiek trīs zālēs. Bērnus vērtē starptautiska žūrija. Izvētīšana notiek dažādās kategorijās, un katrā no tām būs savi laureāti.

“Jebkura konkursa mērķis ir celt izpildītājmākslas līmeni,” stāsta žūrijas pārstāvis Mihails Šarabarins (Krievija).

“Tāpēc mēs pievērsīsim uzmanību visām bērnu talantu niansēm. Vērtēsim māksliniecisko kvalitāti un arī tehnisko varēšanu, individuālo skanējumu. To visu mēs vērtēsim un tādējādi noskaidrosim labāko.

Balvās ir grāmatas, pateicības vārdi bērniem – tas ir ļoti svarīgi saņemt žūrijas pateicību par audzēkņa un viņa skolotāja darbu.”

Trompetists Alfrēds Drulle pēc dalības konkursā atzīst, ka, uz skatuves kāpjot, bijis uztraucies, jo šis ir viņa līdz šim lielākais konkurss. Arī trompetists, konkursa dalībnieks Daniels atzīst, ka šis viņa līdzšinējā pieredzē ir visnozīmīgākais konkurss.

Tikmēr kārtu stāties žūrijas priekšā sagaidījusī Estere pēc uzstāšanas atzīst, ka gājis labi, bet “bišķiņ sajuka.” Uz rezultātu paziņošanu 27. februāra vakarā abas grobiņnieces nepaliks, jo Esterei vēl jāpaspēj uz tautas deju mēģinājumu Liepājā.

Taču starptautiskais konkurss jauno talantu meklējumos un to iedvesmošanai turpināsies līdz pat pēdējai februāra dienai. Un 28. februārī konkursa klausītājiem un dalībniekiem būs iespēja novērtēt Polijas pārstāvja, starptautisku konkursu laureāta Grzegora Vitkovska uzstāšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti