Rīta Panorāma

Intervija ar aktieriem Aneti Berķi, Gati Maliku un Liepājas teātra direktoru Herbertu Laukšteinu

Rīta Panorāma

Ogrē mastā uzvilks 50 m² lielu Latvijas karogu

Elektroakustisks videostāsts "Lāčplēsis" – Latvijas Radio kora jubilejā

Koncertzālē «Cēsis» izskanēs Radio kora jubilejas videostāsts «Lāčplēsis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

11. novembrī, Lāčplēša dienā, koncertzālē "Cēsis" izskanēs Latvijas Radio kora 75 gadu jubilejas koncerts – elektroakustisks videostāsts "Lāčplēsis".

 
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Šis ir ļoti patriotisks stāsts, kura pamatā ir slavenā Aleksandra Rusteiķa filma "Lāčplēsis". Mūsu gadījumā šī filma par Latviju, par Latvijas nākotni, par Latvijas sapņiem tiks savienota kopā ar alternatīvu skaņas celiņu. Muzikāli savienosies gan speciāli komponēta elektroniskā mūzika, gan Latvijas Radio kora senākiem ierakstiem, gan arī dzīvais izpildījums. Tā būs mūsu versija par ideālo Latvijas valsti," atklāj Latvijas Radio kora diriģents Sigvards Kļava.

Latvijas Radio kora elektoroakustiskais videostāsts ir unikāls projekts, jo apvieno mūsdienu kora un vokālo mūziku ar vēsturisku kino materiālu – Latvijas Kultūras kanonā iekļauto Aleksandra Rusteiķa 1930. gadā veidoto mākslas filmu “Lāčplēsis”. Šī filma tika veltīta Latvijas neatkarības desmitgadei un kļuva par nozīmīgu notikumu Latvijas kultūras dzīvē.

Filmas darbība risinās divos laikmetos – mītiskajā un Latvijas brīvības cīņu laikā. Līdzīgi arī projekta muzikālais "celiņš" ir veidots divos paralēlos slāņos, saglabājot oriģinālo filmas mūziku un papildinot ar 20. gadsimta pirmās puses kora mūzikas izcilākajiem piemēriem. Koncertā sinhronizēsies dzīvā izpildījuma burvīgums ar filmas oriģinālierakstu, bet dzīvās elektronikas skaņuraksts ar Kristapa Pētersona kontrabasa solo.

Jau vēstīts, ka Latvijas Radio koris šogad atzīmē savu 75 gadu pastāvēšanas gadadienu un ir viena no tām mūsu valsts muzikālajām vienībām, kuras radošās darbības ilglaicība, mākslinieciskais un profesionālais veikums, kā arī atzinība un panākumi Latvijā – un jo īpaši ārvalstīs – uzskatāmi un skaidri pierāda – Latvijai ir iemesls lepoties ar saviem izpildītājmāksliniekiem vokālās un kora mūzikas jomā.

Cēsīs ir senas un stipras Valsts svētku atzīmēšanas tradīcijas, tai skaitā lāpu gājiens un svecīšu iedegšana Lāčplēša dienā. Latvijas Radio kora jubilejas koncerts "Lāčplēsis" ir koncertzāles "Cēsis" dāvana cēsniekiem un pilsētas viesiem svētkos un tā sākums paredzēts plkst. 20 pēc pasākumiem Pils parkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti