Kultūras rondo

Lielās mūzikas balvas Mūža balvas ieguvējs - diriģents Aleksandrs Viļumanis

Kultūras rondo

LR 3 "Klasika" kopā ar ierakstu kompāniju "Skani" sāk jaunu digitālo albumu sēriju

Kristīne, Margarita un Roberts Balanas sāk rezidenci Vidzemes koncertzālē

Koncertzālē «Cēsis» iesācies Kristīnes, Margaritas un Roberta Balanas rezidences gads

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vidzemes koncertzālē "Cēsis" savu rezidenci atklāj trīs Balanas ģimenes mūziķi – vijolnieki Kristīne un Roberts un čelliste Margarita. Kristīne Balanas uzsver, ka trijotne jūtas ļoti pagodināta par iespēju muzicēt kopā. Savā rezidences gadā mūziķi iecerējuši vairākas starptautiskas sadarbības. Pirmais koncerts izskanēs tiešsaistē.

Jau vairākus gadus Vidzemes koncertzālē “Cēsis” noris mūziķu rezidences. Šogad ar koncertzāli sadarbosies trīs Balanas ģimenes mūziķi. Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” Kristīne Balanas stāsta: “Šis ir mūsu pirmais koncerts Latvijā, kur mēs visi trīs uzstājamies kopā. Mēs esam ļoti pagodināti būt rezidences mākslinieki Vidzemes koncertzālē. Tas ir jauns solis mums visiem trim kopā – iespēja izpaust savas jaunās idejas un koncertēt kopā kā ģimenei, kā trīs Balanas.” Vijolniece skaidro, ka līdz šim visi trīs ģimenes mūziķi vēlējas katrs pats sevi atrast mūzikā. Tagad šie meklējumi savā ziņā ir noslēgušies, un trīs Balanas ir nobrieduši muzicēt kopā.

“Mēs, protams, esam spēlējuši visi trīs kopā mājās vai saviem draugiem, bet nekad visi trīs – koncertzālē un ar orķestri. Kad mēs veidojām programmu, sākumā bija grūti izdomāt, kādus skaņdarbus tur liksim. Jo, ja tā padomā, divām vijolēm un čellam repertuārs nemaz nav tik liels. Mēs ilgi gatavojāmies šim koncertam un ļoti to gaidām. Es domāju, ka šīs būs kā svinības,” atklāja Margarita Balanas.

Koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska norāda , ka šī gada rezidences mērķis ir parādīt Latvijas jaunās paaudzes mūziķus. Trīs radošie Balanas, viņasprāt, jau ir zīmols. “Kas vēl svarīgāk – viņi parāda pozitīvu perspektīvu latviešu izpildītājmākslā.

Nāk jaunā paaudze – ļoti talantīgi, ļoti apdāvināti mūziķi – un tas ir akcents, ko mēs šogad gribam parādīt piecos koncertos.

Rezidence ilgs visu gadu,” – atklāj Inese Zagorska. Ņemot vērā pašreizējos apstākļus, pirmais koncerts būs baudāmas tiešsaistē. Turpmākā gada laikā trim Balanas plānā vairākas starptautiskas sadarbības, ar kurām priecēt koncertzāles “Cēsis” klausītājus.

Pirmo koncertu mūziķi plānojuši ilgi. Nav nemaz tik daudz skaņdarbu, kas iecerēti divām vijolēm un čellam. Kristīne Balanas atklāj, ka tomēr ir izdevies radīt daudzveidīgu programmu, kas atspoguļos arī tādas noskaņas kā traģisms un trauslums. Koncertā piedalīsies orķestris “Sinfonietta Rīga” un britu diriģents Bens Palmers. Margarita, Kristīne un Roberts ne tikai muzicēs kopā, bet arī solo. Programmā Antonio Vivaldi, Fēliksa Mendelzsona, Hansa Rota, Arvo Pērta un vēl citu izcilu skaņražu darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti