Kultūras ziņas

Sandras Krastiņas "Viena vienīgā vienība"

Kultūras ziņas

Jāņa Pauļuka gleznas Nacionālajā mākslas muzejā

JVLMA simfoniskais orķestris sāk koncertsezonu

Koncertu sezonu atklās JVLMA simfoniskais orķestris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Piektdien, 1. oktobrī, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē JVLMA simfoniskais orķestris diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā aicina uz sezonas atklāšanas koncertu “Turpinājums”. Koncertā izskanēs komponistu Ilonas Breģes, Leonīda Lobreva, Georga Pelēča un Anitras Tumševicas jaundarbi, kas tapuši koncertu ciklam “Latvijas komponistu jaundarbi Latvijas Mūzikas akadēmijai”, informēja JVLMA pārstāvji.

Oktobra koncerts ieguvis nosaukumu “Turpinājums” – šādi komponiste Anitra Tumševica nodēvējusi savu pēc kārtas jau trešo kamersimfoniju, kas tapis kā lielas formas darbs, izvērsts, muzikāls notikums, kurā ar subjektīvām pārdomām autore dalās atmiņās par piedzīvotiem vēsturiskiem pavērsieniem Latvijā.

“Nosaukumu “Turpinājums” uztveru simboliski, jo šis koncerts ir arī kā turpinājums manās un orķestra attiecībās. Orķestra pēdējais klātienes koncerts notika 2020. gada martā. Kā kolektīvs neesam tikušies ļoti ilgi, tāpēc šobrīd izjūtu atkalsatikšanās prieku un ceru, ka tā ir arī studentiem,” stāstīja diriģents Kaspars Ādamsons. Viņš atzīst, ka sezonas atklāšana ar jaundarbu koncertu simfoniskajam orķestrim nav vienkāršs uzdevums. “Pieci simfoniskie darbi ir liels apjoms, turklāt atskaņot kompozīciju pirmo reizi ir milzīga atbildība. Skaņdarbs top vairākas reizes – vispirms komponista darbā un partitūrā, tomēr pa īstam tas notiek koncertā, kad mūzika satiekas ar klausītāju. Būt klāt šajā brīdī ir gods.”

Simfoniskās mūzikas pirmatskaņojumu koncertā izskanēs arī Ilonas Breģes “Koncertuvertīra” simfoniskajam orķestrim un “Viļņu dziesmas variācijas” (simfoniskas variācijas par Jāzepa Vītola klavierdarba “Viļņu dziesma” tēmu), Leonīda Lobreva “Sinfonia Grotesque” stīgu orķestrim un sitamajiem instrumentiem, un Georga Pelēča “CHOGAK PO” simfoniskajam orķestrim.

Koncertu cikla “Latvijas komponistu jaundarbi Latvijas Mūzikas akadēmijai” skaņdarbi komponēti pēc JVLMA pasūtinājuma, ar Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammas “Nākotnes kultūras piedāvājums” atbalstu. “Nekad iepriekš Latvijas vienīgās mūzikas augstskolas vajadzībām īsā laika sprīdī nav tapuši tik daudzi oriģinālmūzikas skaņdarbi,” uzsvēra JVLMA. Sadarbībā ar Latvijas komponistu savienību, JVLMA aicinājumam atsaukušies 29 komponisti un kopskaitā tapuši 35 jaundarbi – 18 skaņdarbi dažādiem kameransambļu sastāviem, 6 darbi orķestrim un 11 kora dziesmas.

Latvijas Mūzikas akadēmijas orķestra prakses vadītājs Jānis Puriņš atzina: "Šis kolektīvs ir unikāls kolektīvs, jo viņš eksistē faktiski tikai vienu nedēļu. Šeit muzicē mūziķi, kuri ierodas Rīgā mācīties mūzikas augstskolā, tātad viņi nav satikušies. Viņš tiek izveidots, tu atnāc, pirmajā kursā iestājies savā instrumenta spēlē, un tu satiecies spēlējot ar kādu citu no Cēsīm, no Ventspils, no dažādām vietām, kolektīvs tiek izveidots tajā mirklī."

Koncertcikls turpināsies 10. novembrī ar kamermūzikas programmu pūšaminstrumentiem un 17. decembrī ar kora dziesmu pirmatskaņojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti