Rīta Panorāma

Skype intervija ar Mareku Ameriku

Rīta Panorāma

Suņa skološanas ābece: Padomju metode pret mūsdienām

Pianiste D.Ketlere un dziedātājs P.Putniņš koncertu ciklā "Viens pats studijā"

Koncertu ciklā «Viens pats studijā» uzstāsies pianiste Diāna Ketlere un dziedātājs Pauls Putniņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirmdien, 25. maijā, Latvijas Radio 1. studijā Latvijas Radio 3 “Klasika” rīkotajā koncertu ciklā “Viens pats studijā” uzstāsies pianiste, Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas un Ženēvas Mūzikas augstskolas profesore Diāna Ketlere un dziedātājs, diriģents Pauls Putniņš.

Viņi abi dzimuši Latvijā, bet jau ilgus gadus par savām mājām sauc Londonu. Ārkārtējās situācijas laiku abi pavada dzimtajā Latvijā.

Koncertu cikla “Viens pats studijā” producente Anna Veismane par gaidāmo koncertu stāsta: “Cilvēki, kas dzīvo kopā, arī viens otru spēj labāk izprast mūzikā.

Un tā ir tāda laimīga sakritība, ka Diāna un Pauls ir, varētu teikt, iestrēguši šeit Latvijā, un mums ir tāda iespēja viņus uz radio ataicināt.”

Veismane arī atklāj, ka koncertu vadīs komponists Edgars Raginskis.

"Šī situācija pilnībā pagriezusi dzīvi kājām gaisā, bet mēs to cenšamies izbaudīt un priecāties par pavasara atnākšanu Latvijā, ko neesmu darījis jau vairāk nekā divdesmit gadus. Tas ir ļoti, ļoti jauki," priecājas Pauls Putniņš.

Koncerta programmu veidojusi Diāna Ketlere. Viņa ir vairāku starptautisku festivālu radošā direktore, un atrast savdabīgo koncertu programmās viņai izdodas īpaši labi.

Viņa ieskicē, kas klausītājus sagaida 25. maija vakarā: “Tas ir tāds kā neliels koncerts no trīs daļām. No sākuma Mocarts un Šulhofs – tas varbūt ir kaut kas līdzīgs, viņš ir tāds kā popmūzika  principā. Kā tā “Figaro [kāzas]” ārija, tā arī Šulhofa skaņdarbs, ko es spēlēšu – tas ir tāds vieglais žanrs. Vidus daļa koncertam būs latviešu komponistu dziesmas – Vītols un Mediņš. Un pēdējā daļa koncertam ir mūsu mīļākais repertuārs, vācu repertuārs – tur būs Rihards Štrauss, Mendelszons, Vāgners. Un tad beigās mēs spēlēsim Baha korāli četrrocīgi.”
 
"Man bija grūti Paulu pierunāt, bet viņš ļoti labi spēlē klavieres, bet pārsvarā viņš spēlē Bēthovena Pirmo sonāti," smejoties stāsta Diāna Ketlere. "Šoreiz būs Bahs."
 
"Man jau kopš bērnības ir mazliet kompleksi, spēlējot klavieres – kā jau visiem šejienes mūzikas izglītības sistēmā bija jāspēlē divi eksāmeni gadā," stāsta Pauls Putniņš.

"Bet ar Diānu vakaros diezgan bieži spēlējam četrrocīgi – paši savam priekam. Neko sarežģītu gan nevaru nospēlēt, bet tas mums abiem ļoti patīk."

Bet programmā pa vidu Vāgners – Pauls Putniņš atklāj, ka pārtapis par Vāgnera dziedātāju. "Jā, tas arī man pašam ir vēl tāds pilnīgi jauns pasākums. Stāsts sākās apmēram pirms trim gadiem, kad dziedāju Marčello "Bohēmā", un tur vecais Benuā bija viens vecs, vecs vāgnerietis – 83 gadus vecs slavens Vāgnera dziedātājs, kurš dziedāja to lomu. Tā mums tā izrāde pagāja, un apmēram pēc gada viņš, kurš ir Anglijas Vāgnera biedrības priekšnieks, pamazām mani iesaistīja Vāgnera pasaulē, kas ir diezgan specifiska – tā ir diezgan noslēgta, mazliet masoniska organizācija. Es tur esmu iekļuvis, esmu tur jau diezgan daudz dziedājis, un pagājušā gada beigās man vēl piešķīra stipendiju, kas dod iespēju iemācīties visas Votāna lomas Vāgnera "Nībelunga gredzenā", un es šo iespēju, protams, izmantoju, jo tas ir ļoti dārgi – iet pie "koučiem" un visu mācīties. Tā nu tas ir noticis, un tieši šobrīd man vajadzēja dziedāt Votānu "Valkīrā, kuras vietā nu esam Rīgā," stāsta dziedātājs.

Kā visvairāk pietrūkst Diānai Ketlerei? Viņa atklāj: "Vakar man bija domāts noslēguma koncerts manā festivālā Bavārijā, kas būtu noticis jau 17. reizi. Vakar izmantojām šo iespēju šeit, Radio – paldies Latvijas Radio un Annai Veismanei, ka noslēguma koncerts tomēr mazliet notika "Zoom" formātā ar publiku. Kādi seši septiņi mūziķi piedalījāmies no dažādām Eiropas valstīm, un tomēr publikai bija iespēja ar mums satikties. Japānas brauciens, festivāli, meistarklases – visa vasara tika atcelta. Bet man ir divi darbi – tā kā es pasniedzu gan Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, gan Ženēvā, tas turpinās – tas viss notiek "Zoom" vai "skaipā". Problēma mācīt klavieres "skaipā" ir tā, ka nabaga studentiem mājās nav labu klavieru. Vienam, piemēram, ir pianīns "Krasnij oktjabrj", bez stīgām. Tas to situāciju vēl mazliet sarežģī. Man pašai ir labs pianīns pie mammas, ko Hermanis Brauns savā laikā ir izvēlējies, tas ir superīgs instruments, diemžēl pēdējoreiz skaņots pirms 28 gadiem. Ne tāpēc, ka mana mamma negrib to uzskaņot, bet tāpēc, ka man ir sajūta, ka tas ir tāds "vintage" un to arī tā vajadzētu atstāt. Tāpēc tā vingrināšanās ir tāda mazliet sarežģīta pašlaik. Bet nu – vēlreiz paldies Radio, kur varu spēlēt uz "Steinway", kas man bija kultūršoks – pēc trim mēnešiem ieraugot "Steinway".

"Es arī esmu jau pāris koncertus uztaisījis "Zoom", jo tā ir vienīgā platforma, kur var ļoti daudz cilvēku piedalīties, diemžēl tas nav priekš mums – mēs esam gadu desmitiem trenējuši savas balsis, savus instrumentus.

Mūsu skaņas bagātība ir kā bieza torte, ko "Zoom" saspiež mazā pankūciņā," uzsver Putniņš. "Savukārt uzstāties šeit – ar labām klavierēm, labā telpā, ar labu aparatūru, kur zinām, ka tas tiks labi ierakstīts – to tagad novērtējam, cik tas mums ir ļoti, ļoti svarīgi."

Koncerts “Viens pats studijā” 25. maijā pulksten 18.00 būs klausāms Latvijas Radio 3 “Klasika” ēterā, bet skatāms – LR3 “Facebook” kontā un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv.

Programmā:

Volfgangs Amadejs Mocarts - Figaro ārija Non piu andrai no operas "Figaro kāzas"
Ervins Šulhofs - Tempo di fox a la Hawai no Partitas klavierēm
Jāzeps Vītols - "Klausies, spulgacīt"
Jānis Mediņš - "Glāsts"
Žans Sibēliuss - Klavierdarbu cikls "Koki" op. 75
Rihards Vāgners - Abendlich strahlt der Sonne Auge no operas "Reinas zelts"
Rihards Štrauss  An einsamer Quelle no cikla Stimmungsbilder op. 9 klavierēm
Fēlikss Mendelszons-Bartoldi - For the Mountains shall Depart no oratorijas "Elija"
Johans Sebastiāns Bahs/ Ģerģs Kurtāgs - Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit BWV 106 klavierēm četrrocīgi

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti