Rīta Panorāma

Intervija ar Rīgas vicemēru, Brīvostas valdes priekšsēdētāju Andri Ameriku

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar diriģentu Intu Teterovski

Koncerts, uz kuru jāsagatavojas – Hendeļa «Mesiju» dziedās visi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ceturtajā adventā Rīgas Domā notiks koncerts, kas varētu kļūt par platformu Sing Along jeb kopdziedāšanas tradīcijas aktīvai iedzīvināšanai Latvijas kultūras telpā. Īpašā koncertā skatītāji, kas arī kļūs par dziedātājiem, kopā ar solistiem, kori un orķestri izdziedās Georga Frīdriha Hendeļa oratoriju “Mesija”.

Pirms 40 gadiem kopdziedāšana aizsākās Lielbritānijā un Ziemeļamerikā, kur kopīgā dziesmā kopā ar orķestri, kori un solistiem vienojas vairāki tūkstoši cilvēku.

Ideju kopdziedāšanai pametis Kanādā dzīvojošais Mārtiņš Šmits, kurš regulāri piedalījies "Mesijas" atskaņojumos un nodomājis, ka kaut ko līdzīgu vajadzētu pamēģināt Latvijā, Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” stāstīja diriģents un projekta īstenotājs Ints Teterovskis.

Taujāts, ar ko kopdziedāšana atšķiras no dziesmu svētkiem, kur dziesmu „Pūt, vējiņi” parasti dzied visa Mežaparka estrāde, Teterovskis uzsvēra repertuāra paplašināšanu: „Mums ir Dziesmu svētku tradīcija, kur dziedam latviešu mūziku un a capella, kas ir mūsu lielā vērtība, tomēr kopā ar orķestri un lieliskiem solistiem mums neizdodas izdziedāties.”

Koncerta apmeklētājus Teterovskis aicina sagatavoties, mājaslapā pieejami nošu materiāli daļām, kurām klausītāji būs aicināti dziedāt līdzi. Koncertā koris 100 cilvēku sastāvā dziedās fragmentus no Hendeļa oratorijas “Mesija” un tad būs piecas daļas, kur aicinās piebiedroties koncerta apmeklētājus, kas iegādājušies biļetes soprāna, alta, tenora un basa sektoros.

Teterovskis iecerējis arī reizi pusgadā šādā pašā veidā atskaņot latviešu autoru skaņdarbus, un viņš cer, ka šis koncerts kļūs par tradīciju, kā arī radīsies jauni skaņdarbi, kas rakstīti vokālinstrumentālajā žanrā.

„Mans mērķis – pēc pieciem gadiem Hendeļa "Mesiju" ļoti labi mācēs noziedāt vismaz 500 cilvēku Latvijā,” sacīja Teterovskis.

Koncertā uzstāsies Evija Martinsone (soprāns), Sergejs Jēgers (kontrtenors), Mārtiņš Zvīgulis (tenors) un Pauls Putniņš (basbaritons); kori „Balsis”, „DeCoro”, „Monēta”, kā arī „Aura”, „Dziesmuvara”, „Fortius” un Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas jauktais koris; muzicēs Vidzemes Kamerorķestris diriģenta Teterovska vadībā.

Ints Teterovskis Latvijas Radio 3 - "Klasika" raidījumā "Rīta regtaims":

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti