Kultūras ziņas

Dalītas domas par "Džimlai Rūdi Rallallā!"

Kultūras ziņas

Eiropas mākslas biennāles vienā izstādē Rīgā

Pieredzējušu un topošu komponistu jaundarbu koncerts

Koncerts «Spodrē manu dvēselīt’» atver jaunu lappusi kormūzikas vēsturē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar jaundarbu „Spodrē manu dvēselīt’”, kas notiks piektdien, 14.martā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), Latvijas kormūzikas vēsturē tiek atvērta jauna nozīmīga lappuse ne tikai tāpēc, ka izskanēs 21 pasaules pirmatskaņojums, bet arī tāpēc, ka kormūzikā sevi piesaka jauna komponistu plejāde un, apvienojoties diriģēšanas, kompozīcijas un etnomuzikoloģijas katedru studentu talantiem un zināšanām, radīti jauni skaņdarbi kormūzikā. Tāpat, speciāli šim koncertam jaunus darbus sakomponējuši arī jau pasaules atzinību guvuši latviešu komponisti.

Jaundarbu koncerta „Spodrē mana dvēselīt” mākslinieciskais vadītājs, JVLMA diriģēšanas katedras vadītājs Māris Sirmais teic, ka šī koncerta dalībnieku rokās ir Latvijas koru kultūras nākotne.

Jauno un jau zināmo komponistu darbus dzied JVLMA mācību koris – topošie mūzikas pedagogi un tautas koru diriģenti. Etnomuzikologi komponistiem līdzējuši ar tautisko elementu ieviešanu.

Sirmais uzskata, ka jaunās mūziķu paaudzes skološanai jārada īpaša vide.

Lai viņam mācību procesā būtu pietiekoši daudz impulsu, kas viņam dod tādu drošības pārliecības un emocionālo pamatu, lai viņi justos vajadzīgi šai valstij, kultūrai, tautai un valstij, lai justos piederīgi un ar vislielāko sirdsapziņu mestos tajā iekšā,” pamato Sirmais.

No topošo komponistu vidus savu talantu līdz šim jau apliecinājis Jēkabs Jančevskis. Par viņa komponēto „Adveniat regnum” Latvijas Kultūras akadēmijas koris „Sōla” pērnvasar koru karos saņēma balvu par vislabāko izvēles skaņdarbu. Piektdien JVLMA zālē skanēs viņa jaundarbs – veltījums „Maximas” traģēdijas upuriem.

Mēs viens no otra mācāmies un man liekas tas ir ļoti labi. Mēs vienkārši redzam, kas notiek, kā raksta citi. Nekad nebūtu domājis, ka tik interesantas idejas var ievīt zem etnomūzikas lauciņa,” atzīst Jēkabs Jančevskis.

Tāpat kā Jančevskis, arī Evija Skuķe ir Selgas Mences studente – viņas komponētos darbus dziedājis gandrīz katrs korists Latvijā. Klausoties jaundarbu programmu Latgales vēstniecībā „Gors”, jaunā komponiste pārliecinājusies – kormūzikas pozīcijas Latvijas kultūrā pagaidām ir nesatricināmas.

Latvijas kormūzikas leģendu jaundarbi, kuru vidū Pauls Dambis, Pēteris Plakidis un citi šoreiz skanēs koncerta otrajā daļā. Interesants eksperiments – vairāk popmūzikas laukā – ir Kārļa Lāča un Jāņa Aišpura kompozīcijas.

Es teiktu, tiek rakstīta vēsture,” norāda grupas „The Sound Poets” solists un komponists Jānis Aišpurs.

Latviešu komponistu jaundarbu lielkoncerts "Spodrē manu dvēselīt'" notiks 14. martā plkst. 18 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē. Tas būs īpašs notikums. Klausītāju vērtējumam tiks nodoti Paula Dambja, Jura Karlsona, Pētera Plakida, Selgas Mences, Riharda Dubras, Ērika Ešenvalda, Gundegas Šmites, Rolanda Kronlaka, Jura Vaivoda, Kārļa Lāča, Jāņa Aišpura un kompozīcijas studentu jaundarbi, kurus izdziedās JVLMA  jauktais koris un etnomuzikoloģijas studenti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti