Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 82

Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 85, Mikrofons 86

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 84

Koncerts Slampē un Paula skolnieks Marhilēvičs laureāta godā: 1984. gada «Mikrofona» aptauja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmo reizi ārpus Rīgas "Mikrofona" aptaujas noslēguma koncerts notika 1984. gadā – tas izskanēja kultūras namā Slampē. Tātad "Mikrofona” gadskārtējās aptaujas burās ieplūda spirdzinošie Kurzemes vēji, turklāt arī uzvarētāja godā šoreiz nonāca liepājnieks Uldis Marhilēvičs. 

Lai gan līdz tiem nācās krietni vien pagaidīt, jo pēc "Mikrofona 82” koncerta Sporta pilī un Maestro atvadām, tāpat kā pēc "Mikrofona 71” atklātā koncerta Mazajā ģildē, aptaujā atkal iestājās pauze. Tiesa, šoreiz aptauja netika noliegta, bet nopietni piebremzēta gan.

"Mikrofona" aptaujai - 50

Savulaik tik iemīļotā dziesmu aptauja "Mikrofons" šogad atzīmē 50 gadu jubileju. Aizraujošais dziesmotās aptaujas stāsts aizsācies 1968. gada rudenī, tātad pirms apaļa pusgadsimta, un Latvijas Radio 2 raidījumu ciklā “Mikrofona aptaujai – 50” atskatās uz spilgtākajiem dziesmotajiem notikumiem.

Pirmkārt, tika mainīta balsošanas formula, to it kā pastiepjot visa gada garumā, taču 1983. gada populārāko dziesmu tā arī nenoskaidrojot, otrkārt, varas vīriem bija jāīsteno sava senā iecere – jo "Mikrofons” tālāk no acīm, jo labāk, nolemjot to "aizfīrēt” tālāk no Rīgas, tā sakot, tuvāk tautai, tātad uz laukiem. Pirmais variants bija kolhozs "Jaunais komunārs” Saldus pusē pie tolaik slavenā lauksaimnieka Jāņa Blūma. Taču šī ideja nez kāpēc ātri vien izčabēja, beigu beigās izvēloties jauno, moderno kultūras namu Slampē, kur gan vietu skaits zālē, salīdzinot ar Sporta pili, bija stipri mazs.

Taču klausītāju interese pēc gada ilgās pauzes, Paula aiziešanas un koncerta vietas maiņas bija sakāpināta – kopējais redakcijā saņemtais klausītāju vēstuļu skaits sniedzās pāri 63 000.

Pirmo reizi "Mikrofona” aptaujas koncertu vēroju kā skatītājs, pilnībā izbaudot  to sportiski sakāpināto gaisotni, kas valdīja zālē, īpaši tad, kad aptaujas dziesmas – cita lēnāk, cita straujāk – tuvojās finišam. Kā trešā finiša taisnē iegriezās Adriana Kukuvasa un Māras Zālītes dziesma "Atgriešanās”, otro vietu negaidīti izkliedza aptaujas debitanta, savulaik arī mana radio kolēģa Pētera Jurciņa "Vālodzīte”, kas, laikam gan būdama vienīgā Jurciņa dziesma, kļuvusi par tautas dziesmu, turklāt vēl klausītāju mīlētā dziedātāja Žorža Siksnas izpildījumā.

Un, lūk, finišam tuvojas līdere, dziesma uzvarētāja, laureāte, karaliene, kuru pilotē. Pag, pag, tas taču nav rīdzinieks, vienpadsmitkārtējais aptauju čempions Pauls, bet, kas to būtu domājis, viņa skolnieks – azartiskais un sportiskais  liepājnieks Uldis Marhilēvičs, pirmo reizi kļūstot par "Mikrofona” aptaujas uzvarētāju.

Bet, nolaižoties uz zemes, atgādināšu, ka šai fantastiskajai dziesmai ir ne vien talantīgs komponists, bet arī brīnišķīgs nosaukums "Lūgums”, un ideja to radīt dzimusi, šķirstot Ārijas Elksnes dzejoļu krājumus "Vasaras vidū”, "Galotņu gaisma”, "Klusuma krastā”, "Līdz saulei aizdomāt”, "Stari” un citus, līdz acīs un sirdī ielijis dzejolis "Aizved mani uz Morica salu”, viena no tām pērlēm, kuras atstājusi dižā dzejniece, aizejot aizsaulē neilgi pēc dziesmas pirmās izskanēšanas ēterā fantastiskajā Mirdzas Zīveres izpildījumā, kura, starp citu, kā vienīgā dziedātāja ir četrkārtēja "Mikrofona” aptauju uzvarētāja.

Aizkustinošs brīdis "Mikrofona 84” noslēguma koncertā Slampē bija arī Maestro speciālbalvas pasniegšana, un tā tika Uldim ar viņa konservatorijas pedagoga cienīgu piebildi – vistīkamākais šajā dziesmā ir klavierpavadījums. Zīmīgs bija arī Raimonda Paula ieraksts diplomā – "Piekrītu tautas balsojumam”. Jā, patiesi, tautas balsojums un žūrijas balsojums "Mikrofona” aptaujās bieži vien bija stipri atšķirīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti