Rīta Panorāma

ASV jau 700 tūkstoši Covid-19 upuri

Rīta Panorāma

Kanārijās turpinās vulkāna izvirdums

"Katedrāle un roks" - orķestris "Rīga" un rokgrupas mūziķi

Koncerts «Katedrāle un roks» – Džona Lorda un latviešu grupas «Katedrāle» mantojums rokmūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

10. oktobrī Lielajā ģildē gaidāms festivāla “Windstream” noslēgums koncertā “Katedrāle un roks”. Tajā orķestrim “Rīga” pievienosies rokmūzikas sastāvs, lai kopā atskaņotu latviešu rokgrupas “Katedrāle” pirms vairāk nekā 50 gadiem rakstīto mūziku un britu komponista Džona Lorda (“Deep Purple”) leģendāro “Koncertu grupai ar orķestri”, informēja festivāla rīkotāji.

Koncertā piedalīsies vokālisti Atis Ieviņš un Atis Zviedris, Mārcis Auziņš (ģitāra), Toms Poišs (basģitāra), Jānis Miltiņš (taustiņinstrumenti) un Mārtiņš Miļevskis (sitaminstrumenti). Pie diriģenta pults būs Valdis Butāns. Pirmatskaņojumu piedzīvos latviešu rokgrupas “Katedrāle” dibinātāju Gunāra Šimkus (1945) un Viļņa Šmīdberga (1944) radītais jaundarbs “Katedrāle”, veidojot simbolisku tiltu uz Latvijas rokmūzikas žanra pirmsākumiem pērnā gadsimta 60., 70. gadu mijā. Vairākdaļu skaņdarba pamatā ir Gunāra Šimkus privātajā arhīvā glabātās rokgrupas “Katedrāle” oriģinālkompozīciju skices un piezīmes. "Koncerts sniegs iespēju atsaukt atmiņā, savukārt citiem – pirmoreiz iepazīt “Katedrāles” savdabīgo muzikālo stilistiku, par kuru liecības audio formātā nav saglabājušās," atklāja koncerta veidotāji.

Grupa "Katedrāle"
Grupa "Katedrāle"

Gunārs Šimkus pastāstīja: “”Katedrāle” tā laika kontekstā bija provokatīvs avantūrisms – rokmūzikā izteikt protestu pret padomju dzīves realitāti, izpaust savu nepiedalīšanos tajā, bet arī misijas apziņa, ka jāraksta savas oriģinālkompozīcijas, jādzied latviešu valodā, iedvesmu gūstot labā dzejā – gan klasiķu, gan laikabiedru radītajā. Atgriešanās vairāk nekā pusgadsimtu tālajā “Katedrāles” pagātnē nozīmē bijušu sajūtu neiespējamo restaurāciju, kas tomēr notiek tagad, jau pavisam citā laikā, bet ar pārliecību, ka būtiskais dzejā, mūzikā un cilvēkos ir pāri laika ierobežojumiem, vienmēr klātesošs.”

Grupā “Katedrāle” dažādos periodos muzicējuši arī basģitārists Aļģirds Utira, ievērojamais džeza bundzinieks Einārs Raibais un viņa skolnieks Vladimirs Smirnovs, kā arī basģitārists Ingvars Leitis, dēvēts arī par grupas idejisko tēvu.

Koncertā izskanēs arī Džona Lorda (1941–2012) komponētais “Koncerts grupai ar orķestri” Josa van de Brāka aranžējuma pūtēju orķestrim. Britu rokgrupa “Deep Purple” un Karaliskais filharmoniskais orķestris diriģenta Melkolma Ārnolda vadībā to pirmatskaņoja 1969. gadā Karaliskajā Albertholā, Londonā. Trīsdaļu skaņdarbs bija novatorisks centienos apvienot rokmūzikas grupas un simfoniskā orķestra skanējumu, paverot ceļu citiem līdzīgiem projektiem, piemēram, Rodžera Votersa koncertam “Siena” (The Wall; 1990) Berlīnē, grupas “Metallica” koncertam "S&M" (1999) un citiem.

Festivāls “Windstream” tradicionāli ieskandina astronomisko pavasari Rīgā. Šogad, pielāgojoties apstākļiem valstī, tā norises tika sadalītas divos – pavasara un rudens cēlienos. Festivāls piedāvā gan akadēmiskas, gan arī neakadēmiskas latviešu un ārvalstu komponistu mūzikas koncertprogrammas orķestra “Rīga” un citu mūziķu sniegumā.

Pasākumu apmeklētājiem (ieskaitot bērnus) jāuzrāda derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina pilnībā veiktu vakcināciju vai Covid-19 pārslimošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti