Benefice

Lielā mūzikas balva 2017 par mūža ieguldījumu - komponistam Romualdam Kalsonam

Benefice

LMB 2017. Gada jaundarbs - Krists Auznieks, Andris Dzenītis, Linda Leimane

LMB 2017. Gada koncerts - Zvaigžņu festivāls, Brāmss iedvesmo Plakidi, Divas Ceturtās

Koncerts «Divas Ceturtās. Tīrs. Šūmanis» pretendē uz «Lielo mūzikas balvu 2017»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Uz "Lielo mūzikas balvu 2017" kategorijā "Gada koncerts" pretendē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un jaunās igauņu diriģentes Kristīnas Poskas koncerts "Divas Ceturtās. Tīrs. Šūmanis", kas 25. novembrī Lielajā ģildē izskanēja Baltijas simfoniskā festivāla ietvaros. Šī notikuma konkurenti cīņā par "Gada koncerta" titulu - koncerts "Brāmss iedvesmo Plakidi” un 25. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncerts.

Programmā skanēja divas Ceturtās simfonijas - igauņu komponista Erki Svena Tīra "Magma" ar virtuozo un komplicēto sitaminstrumentu partiju, ar kuru lieliski tika galā Guntars Freibergs, un Roberta Šūmaņa Ceturtā simfonija.

"Kristīnai Poskai izdevās publiku uzraut kājās. Vācijā izglītotā un tur jau vairāk nekā 10 gadu strādājusī Kristīna Poska šajā Erki Svena Tīra mūzikas izsmalcinātās sarežģītības pārsteidzošajā apvienojumā ar bijušā rokmūziķa raupji pirmatnējo enerģiju jūtas kā zivs ūdenī, viņa to prot pārvērst brīvā plūsmā. Pēc tam, no galvas diriģējot Roberta Šūmaņa 4. simfoniju, viņa tik spilgti, dabiski un patiesi izcēla tās romantiski emocionālo piesātinājumu un kontrastus, ka publika nekavējoties reaģēja ar ilgām un sirsnīgām stāvovācijām, kas, starp citu, Lielajā ģildē nebūt negadās bieži,” - tā dažas dienas pēc koncerta laikrakstā "Diena" rakstīja muzikoloģe Inese Lūsiņa.

“Lielās mūzikas balva 2017"

“Lielās mūzikas balvas 2017" pasniegšanas ceremonija norisināsies 6. martā Latvijas Nacionālajā operā. Plkst.19.00 tā būs klausāma arī Latvijas Radio 3 “Klasika” un replay.lv tiešraidē, bet pēc plkst. 22.00 skatāma arī Latvijas Televīzijā.

"Es īpaši mīlu Šūmani viņa neviengabalainības, viņa pretrunības, viņa personības dēļ. Šis Florestāns un Eizēbijs, pretrunas… Man šķiet, ka tas ir kaut kas pavisam, pavisam dabisks, un cilvēciskā loģika liek domāt – cilvēkā vienmēr ir viss. Jautājums, kurš aspekts vairāk izkopts, kurš vairāk apspiests. Tādā īpašā personībā kā Šūmanis abas puses ir ļoti spēcīgas.

Manā ieskatā tā nav slimība. Es to varu saprast. Bet, ja tā ir slimība, tad es varu to saskatīt arī sevī. Māksliniekam tas ir dabiski. Un tā tam ir jābūt, jo cilvēks vienmēr vēlas drošību, bet vēlas arī būt brīvs. Mēs vienmēr gribam ko jaunu, bet mēs gribam saglabāt arī veco un drošo.

Šūmanim tas vienmēr bijis galēji izteikts. Un viņa mūzikā, kas komponēta depresīvajā periodā, tas saklausāms ļoti, ļoti skaidri. Tas nozīmē, ka uzrakstīts ir neticami ātri, un es domāju, ka tā ir pacelšanās ģēnija stāvoklī. Man stāstīja, ka viņš rakstījis vēl ātrāk nekā Mocarts. Informācija nāk, un Šūmanis vienkārši raksta. “Pavasara simfonija” uzrakstīta četrās dienās! Tas ir neaptverami. Ceturtā simfonija man šķiet īpaši interesanta. Tās vieglās instrumentācijas dēļ te viss ir ļoti šūmanisks. Bet sacerēšanas laiks bija viena no smagākajām fāzēm Šūmaņa dzīvē. Un mūzikā var saklausīt arī depresīvo fāzi," uzskata Kristīna Poska, kura ar savu Roberta Šūmaņa 4. simfonijas interpretāciju izraisīja spēcīgu iespaidu Lielajā ģildē.  

Taču arī Erki Svena Tīra simfonijas "Magma" lasījums roku rokā ar Guntara Freiberga meistarību neatstāja vienaldzīgu.

Pats komponists bija klausītāju rindās un tūliņ pēc atskaņojuma "Klasikas" tiešraidē intervijā Signei Dzenītei atzina: "Šis bija viens no manas simfonijas enerģētiskākajiem atskaņojumiem. Patiešām! Visi mūziķi - gan Guntars Freibergs, gan orķestris - atklāja arī to, kas paslēpts šajā partitūrā. Tas bija enerģētisks, piesātināts atskaņojums."

Jautāts, vai šajā atskaņojumā autors sajutis ko jaunu, Tīrs atbild apstiprinoši: "Jā, tika izmantoti arī automašīnu bremžu diski, ko Guntars izmantoja cita instrumenta vietā. Notis ir tādas, kādas tās ir, bet ir atsevišķas smalkas nianses, arī tempu ziņā, kas ļoti svarīgi atskaņojumam, jo maina svarīgas lietas."

Svinīgās pēckoncerta vakariņas. No kreisās: Guntars Freibergs, Kristīna Poska, Erki Svens Tīrs
Svinīgās pēckoncerta vakariņas. No kreisās: Guntars Freibergs, Kristīna Poska, Erki Svens Tīrs

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti