Benefice

Lielā mūzikas balva 2017 par mūža ieguldījumu - komponistam Romualdam Kalsonam

Benefice

LMB 2017. Gada jaundarbs - Krists Auznieks, Andris Dzenītis, Linda Leimane

LMB 2017. Gada koncerts - Zvaigžņu festivāls, Brāmss iedvesmo Plakidi, Divas Ceturtās

Koncerts «Brāmss iedvesmo Plakidi» pretendē uz «Lielo mūzikas balvu 2017»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Uz Gada koncerta titulu "Lielās mūzikas balvas 2017" radošajās sacensībās līdz ar 25. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanu un Baltijas simfoniskā festivāla koncertu "Divas Ceturtās. Tīrs. Šūmanis" pretendē arī aizvadītā gada Rudens kamermūzikas festivālā 18. oktobrī Mazajā Ģildē notikušais koncerts "Brāmss iedvesmo Plakidi”. Tā programmā satikās četri lieliski kamermūziķi: klarnetists Egīls Šēfers, mecosoprāns Ieva Parša, čelliste Guna Šnē un pianiste Agnese Egliņa.

Koncerts sākotnēji bija iecerēts kā skaists apsveikums Pēterim Plakidim 70. jubilejā, taču liktenis lēma savādāk: 8. augustā Meistars devās mūžībā.

“Lielās mūzikas balva 2017"

“Lielās mūzikas balvas 2017" pasniegšanas ceremonija norisināsies 6. martā Latvijas Nacionālajā operā. Plkst.19.00 tā būs klausāma arī Latvijas Radio 3 “Klasika” un replay.lv tiešraidē, bet pēc plkst. 22.00 skatāma arī Latvijas Televīzijā.

"Protams, koncerts būs nedaudz citāds, kaut koncerta pamatieceri esam centušies paturēt," pirms koncerta atklāja Šēfers. "Tas nebūs piemiņas koncerts.

Mēs svinēsim Pēteri Plakidi! Svinēsim viņa personību, svinēsim viņa jubileju, svinēsim viņa daiļradi - gan kā komponista, gan fenomenāla mūziķa daiļradi.

Tāpēc arī  centāmies programmu veidot tā, ka būs gan Pētera oriģināldarbi, gan tie, kurus viņš pats daudz spēlējis un mīlējis, gan arī četru komponistu vizītkartes jeb dzimšanas dienas kartiņas Pēterim Plakidim - kā sirsnīgi veltījumi."

Klarnetists teic - Pēteris esot kā spogulis. "Viņš ļāvis savā daiļradē atspoguļoties daudz kam. Visam, ko spēlējis, dzirdējis, redzējis. Viņš ir ļoti sensitīvs mūziķis!

Paklausieties ierakstus, kas ir Latvijas Radio fonotēkā - tā ir fenomenāla bagāža! Gan viņa paša spēlētā mūzika, gan tā, ko viņš ieskaņojis kopā ar savu dzīvesbiedri Maiju Krīgenu.

Kā viņš spēlē kopā ar Dzintaru Beitānu, Transatlantic Trio un citiem mūziķiem - tā mūzikas garša, intuitīvā mūzikas izjūta, kas viņam kā kamermūziķim piemita, atstājusi pēdas arī viņa daiļradē. Viņš jūt instrumentu, jūt mūzikas drēbi - tāpēc arī mūziķiem tik ļoti patīk viņa mūziku spēlēt."

Līdzās komponista oriģināldarbiem skanēja arī mūzika, kuru viņš pats daudz spēlēja un mīlēja, kā arī bija arī četru mūsdienu komponistu pirmatskaņojumi, kurus kā veltījumus Plakidim rakstīja Gundega Šmite, Līga Celma-Kursiete, Imants Zemzaris un Edgars Raginskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti