Koncertprogrammā «Dialogs ar Mocartu» «Sinfonietta Rīga» diriģēs Olari Eltss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien, 18. janvārī, Lielajā ģildē koncertprogrammā "Dialogs ar Mocartu" pie orķestra "Sinfonietta Rīga" diriģenta pults stāsies latviešu publikai labi pazīstamais un iepriekš augsti novērtētais igauņu diriģents Olari Eltss, informēja koncerta organizatori

Koncerta programmā būs klausāmi Volfganga Amadeja Mocarta mākslinieciskā pilnbrieda gados tapušie sacerējumi - 40. simfonija solminorā un viens no pazīstamākajiem autora opusiem orķestrim un soloinstrumentam – 20. klavierkoncerts reminorā. Koncertprogrammas viessoliste būs krievu-igauņu pianiste Irina Zaharenkova. "Dialogu" ar Zalcburgas meistaru turpinās mūsdienu komponistu – ungāra Petera Etveša un ukraiņa Valentīna Silvestrova parafrāzes par dižā meistara mūža veikumu.

Tieši Etveša skaņdarba nosaukums "Dialog mit Mozart" guvis igauņu maestro un rīdzinieku kopīgi veidotās koncertprogrammas vienojošo motīvu.

"Diviem monumentālajiem austriešu ģēnija opusiem līdzās likti divi nelieli mūsdienu komponistu darbi, kas tiecas atklāt Volfganga Amadeja Mocarta pārlaicīgās mūzikas metafizisko raksturu un esamības dziļumu. Liegās skumju važas, kas ik mirkli mijas ar gaišu ticību un bērnišķīgu spēles līksmi, ir gluži iederīgi kompanjoni cīņai ar aizejošās ziemas aizmirstības dēmoniem. "Sinfonietta Rīga" un Olari Eltsa koncertprogrammā tiks šķirtas Mocarta daiļrades melanholiskākās lappuses, vienlaikus ļaujot noticēt neiznīdējamam optimismam, ko autors sava mūža garumā bez atelpas dāvājis pasaulei," par koncertprogrammu raksta rīkotāji.

Eltss ir Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais viesdiriģents, darbīgs operu iestudējumos un skaņu ierakstos - viņa vadībā ierakstīta igauņu komponista Erki Svena Tīra mūzika skaņu ierakstu namos "Finlandia" un "Ondine". Eltss savulaik izveidojis un vadījis laikmetīgās mūzikas ansambli "NYYD", arī vadījis kopkori Igaunijas Dziesmu svētkos. No 2001. līdz 2006. gadam Eltss bijis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galvenais diriģents, pie LNSO diriģenta pults Eltss stājies arī vienā no orķestra 90 gadu jubilejas koncertsērijas koncertiem 2016. gadā.

Eltsu uz sadarbību aicina redzamākie Eiropas un pasaules orķestri: Leipcigas ''Gewandhausorchester'', Roterdamas filharmoniķi, Dānijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Somijas un Nīderlandes Radio simfoniskie orķestri, Dublinas RTÉ orķestris, Francijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Sietlas simfoniķi, Seulas un Malaizijas simfoniskie kolektīvi, Melburnas Simfoniskais orķestris. Viņš ir sadarbojies ar tādiem izciliem solistiem kā pianistu Žanu Eflamu Bavuzē, vijolnieku Renē Kapisonu un čellistu Gotjē Kapisonu, vijolniecēm Izabellu Faustu un Baibu Skridi, sitaminstrumentālistu Martinu Grūbingeru, altistu Maksimu Risanovu un daudziem citiem.

Šosezon Eltsu gaida debijas ar BBC simfonisko orķestri, Francijas Radio filharmonisko orķestri un Budapeštas Festivāla orķestri.

Dāvja Eņģeļa saruna ar igauņu diriģentu Olari Eltsu:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti