Kultūras rondo

"Sniegi nokusīs, mani atradīs”. Stāsta režisors un fotogrāfs Mārtiņš Grauds

Kultūras rondo

Japāņu dzejnieces Mari Konno aizrautība ar sniegu Latvijā. Iznācis tanku krājums "Sniegs"

Aizvadītais gads mūzikā: vērtē Agate Pooka, Jānis Strazds un Selga Mence

Koncerti dzīvajā bija visskaistākie. Klausītāji vērtē aizvadīto gadu mūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aizvadītajā sezonā ļoti īpaši bijuši visi mūzikas koncerti, kas norisinājās klātienē. Gaidot Lielās mūzikas balvas (LMB) žūrijas galējo lēmumu, savos iespaidos par aizvadīto sezonu Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” dalās Latvijas Radio kora dziedātāja Agate Pooka, komponists, Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas pedagogs Jānis Strazds un komponiste, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Selga Mence. 

Mani novērojumi 

Vai esat pamanījis kādu tendenci mūzikas dzīvē šī gada balvas kontekstā?

Agate Pooka: Lai arī es šogad neesmu bijusi tā lielākā kultūras patērētāja, jo mājās ir mazs bērniņš, man šķiet, ka cilvēki ļoti labi pielāgojās šai [pandēmijas laika] situācijai, arī mākslinieki – ne tikai individuālie, bet arī kolektīvi. Es domāju, ka Latvija ir viena no retajām zemēm, kur notiek šie visi koncerti, tostarp ar orķestriem un koriem. 

Jānis Strazds: Pagājušais gads arī kultūrā ienesis kardinālas pārmaiņas. Nozare šajos apstākļos ir mēģinājusi meklēt risinājums, kā nokļūt pie klausītāja, attālinātajā režīmā nepazaudējot kādas mākslinieciskās kvalitātes. Protams, ka ir lietas, kuras var nodot tikai dzīvajā – tā ir atmosfēra. Katrs to risinājis pa savam un LMB notikumi to lieliski parāda. 

Skatoties ilgtermiņā, domāju, ka šis gads bijis vērtīgs tajā, kā koncentrējamies uz resursu izmantošanu, jauno tehnoloģiju ieviešanu. Attīstību uzrāda tiešsaistes koncertu skaņas, bildes, gaismas nodrošinājums caur ekrāniem.

Tas ir liels pluss, ka, ieviešot šīs digitālās iespējas, mūsu koncertzāles vairs nepaliek lokālas, bet ar potenciālu kļūt globālas. 

Selga Mence: Mēģinot apkopot visas domas, koncertdzīve sakārtojās tādās kā divās daļās – brīvā jeb atļautā daļa, ko nomaina pavisam aizslēgtā. Un vēl bija tāds vidus posms, kas skan tiešsaistē. Sajūta ir tāda, ka es pat nevaru pateikt, kurš koncerts patika labāk. Man patika visi koncerti, kurus es varēju baudīt dzīvajā – tie visi bija skaisti. 

Mans favorīts

Kurš no nominētajiem mūzikas notikumiem atstājis spēcīgāko iespaidu?

Agate Pooka: Tiešām augsts punkts bija iespēja dzirdēt Uģa Prauliņa brīnišķīgo darbu “Mesa un interlūdijas L’homme armè” vokālās grupas “Ars Antiqua Riga” izpildījumā. Vēl Kaspars Majors, Vairis Nartišs ar baroka tromboniem (sakbuts), Uģis Prauliņš pats pie taustiņiem un Jānis Pelše pie ērģelēm. Tas bija mans skaniski augstākais piedzīvojums visā šajā muzikālajā sezonā. Tas, kā šīs balsis savijās savā starpā un arī ar baroka tromboniem – kā viens vesels, reizē katrs ar savu individuālo šķautni un pienesumu. 

Jānis Strazds: Man ļoti simpātisks liekas kora "Kamēr..." muzikāli performatīvais piedzīvojums ar plostiem – “Kamēr… upē”. Daudzi kolektīvi, koncertu rīkotāji meklē šādus asprātīgus risinājumus, kā tomēr nonākt līdz klausītājiem. 

Selga Mence: Tie ir Agneses Egliņas koncerti gada garumā. Es tikai brīnos, pa kuru laiku viņa to visu paspēja. 

Mans gada mūziķis 

Kuru no individuālajiem sniegumiem vēlaties izcelt šajā gadā?

Agate Pooka: Tas ir Reinis Zariņš. Esmu priecīga un lepna viņu saukt arī par savu klasesbiedru no Dārziņskolas laikiem. Kā viņš ir audzis, kā viņš iet dziļumā, meklējot atbildes!

Man, protams, ir milzīgs prieks arī par jaunajiem māksliniekiem, kas ir nominēti – diriģents Aivis Greters, dziedātāja Beāte Zviedre un vijolnieks Daniils Bulajevs. Viņi visi ir brīnišķīgi un pelnījuši apbalvojumu, bet šoreiz es to novēlu Beātei. Tas, ko viņa pa šo laiku paspējusi izdarīt, ir kaut kā jānovērtē. 

Jānis Strazds: Es domāju, ka šo pilnīgi noteikti var nosaukt par Raimonda Paula gadu. Šis ir ne tikai viņa jubilejas gads, bet ir notikuši arī ļoti nozīmīgi muzikāli notikumi ar maestro dalību – koncertprogramma ar Ivetu Apkalnu, arī koncertprogramma ar Elīnu Garanču u.c. Maestro ar savu radošumu, disciplīnu, menedžera spējām ikvienam māksliniekam var būt paraugs. 

Selga Mence: Neapskaužu LMB žūriju. Man būtu ļoti grūti izvirzīt vienu vai otru un tad vēl vienam no viņiem iedot balvu. Tomēr ar īpaši siltu emocionalitāti es gribētu atzīmēt Aivja Gretera izvirzīšanu. Man ir ļoti liels prieks par šo jauno diriģentu, kā viņš izcili turpina Māra Sirmā, Jāņa Liepiņa iesākto darbu ar kori “Kamēr…”, un kā ar interesantajām koncertprogrammām to latiņu paceļ vēl augstāk.

KONTEKSTS:

"Lielās mūzikas balvas 2020" ceremonija gaidāma sestdien, 13. martā, – no pulksten 21.05 tai tiešraidē varēs sekot līdzi LTV1, LSM.lv un Latvijas Radio 3 “Klasika”. 

''Lielās mūzikas balvas 2020'' nominanti:

Par izcilu sniegumu gada garumā

  • Pianiste Agnese Egliņa
  • Pianists un komponists Raimonds Pauls
  • Diriģents Ainārs Rubiķis
  • Pianists Reinis Zariņš

Par izcilu darbu ansamblī

  • Čelliste Māra Botmane
  • Trompetists Jānis Porietis
  • Vibrofonists Andrejs Puškarevs

Par izcilu interpretāciju

  • Pianists Georgijs Osokins – Friderika Šopēna Otrais klavierkoncerts 8. februārī Dzintaru koncertzālē (kopā ar kamerorķestri “Kremerata Baltica”)
  • Dziedātājs Aleksandrs Antoņenko un pianists Reinis Zariņš – Riharda Štrausa un Riharda Vāgnera mūzika “Jūrmalas festivāla” noslēguma koncertā 4. augustā Dzintaru koncertzālē
  • Vijolniece Magdalēna Geka un pianists Georgs Kjurdians – latviešu komponistu mūzika koncertā “Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne” 9. augustā Mazajā Mežotnes pilī

Gada jaundarbs

  • Arturs Maskats “Vasaras sapņi”, pirmatskaņojums 13. septembrī Dzintaru koncertzālē – Lusiana Mančīni (mecosoprāns), Hugo Tičati (vijole, atskaņojuma vadītājs) un kamerorķestris “Kremerata Baltica”
  • Uģis Prauliņš “Mesa un interlūdijas L’homme armè”, pirmatskaņojums 20. decembrī Latvijas Radio 1. studijā – vokālā grupa “Ars Antiqua Riga”, Kaspars Majors un Vairis Nartišs (sakbuts), Jānis Pelše (ērģeles), Uģis Prauliņš (taustiņinstrumenti)
  • Pēteris Vasks Sestais stīgu kvartets, pirmatskaņojums 3. oktobrī Dzintaru koncertzālē – stīgu kvartets “Artemis”

Gada jaunais mākslinieks

  • Vijolnieks Daniils Bulajevs
  • Diriģents Aivis Greters
  • Dziedātāja Beāte Zviedre

Par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību Covid-19 krīzes apstākļos

  • Koncerts “Mālera Piektā un RIX” 13. martā Lielajā ģildē (rīkotājs – LNSO)
  • Koncerts-performance “Viens” 24. jūlijā koncertzālē “Latvija” (rīkotājs – “Kurzemes filharmonija”)
  • Muzikāli performatīvs piedzīvojums “Kamēr… upē” 25. jūlijā Gaujas krastā (rīkotājs – Cēsu Mākslas festivāls)

Gada koncerts

  • “Jūrmalas festivāla” koncerts “Veltījums Marisam Jansonam” 29. jūlijā Dzintaru koncertzālē – Kristīne Balanas, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga (rīkotājs – “Dzintaru koncertzāle”)
  • Dziedātājas Elīnas Garančas un pianista Malkolma Martino koncerts 10. oktobrī Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” (rīkotājs – “Lielais Dzintars”)
  • Festivāla “ORGANismi” koncerts “Iveta Apkalna, Raimonds Pauls un LNSO” 24. oktobrī Latgales vēstniecībā “Gors” – Iveta Apkalna, Raimonds Pauls, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Jānis Stafeckis (rīkotājs – Latgales vēstniecība “Gors”)
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti